SON DAKİKA

Haberertesi

ODUNPAZARINDA SOSYAL BELEDİYECİLİK

ODUNPAZARINDA SOSYAL BELEDİYECİLİK
Bu haber 16 Ekim 2015 - 13:45 'de eklendi ve 448 views kez görüntülendi.

YOKSUL YURTTAŞLAR YATAĞA AÇ GİRMEYECEK
Başkan Başkan Kurt: “Önce insan diyerek yolumuza devam ediyoruz”
“HALK MARKET” HİZMETE AÇILDI
Odunpazarı Belediyesi sosyal belediyecilik uygulamalarına “Halk Market” projesiyle yepyeni bir boyut kazandırdı. Türkiye’ye örnek olan “Halk Market” uygulaması hizmete girdi. Başkan Kurt açılışta “Odunpazarı Belediyesi’nin sosyal demokrat bir mantıkla, önce insan diyerek olaylara yaklaşımının bir örneğini daha Halk Market uygulamasıyla göstermek istiyoruz” dedi.
AÇILIŞA YOĞUN KATILIM
İhtiyaç sahibi vatandaşlar için insani bir yardım modeli olan Halk Market açılışına, CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Cemal Okan Yüksel, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Adar, Odunpazarı Belediye meclis üyeleri, başkan yardımcıları, daire müdürleri ve hayırseverler katıldı.
KAZIM KURT: “YARDIMI REKLAM YAPMAYACAĞIZ”
Başkan Kurt, Halk Market’in açılış konuşmasına, “Odunpazarı Belediyesi’nin sosyal demokrat bir mantıkla, önce insan diyerek olaylara yaklaşımının bir örneğini daha göstermek istiyoruz” sözleriyle başladı. Başkan Kurt, “Halk Market’i sadece bugün anlatacağız, tanıtacağız sonra unutacağız. Çünkü sosyal yardımlar insan onuruna yakışır bir biçimde hayata geçirilmeli. Yardım yapanın reklam amaçlı, popülist yaklaşımlarla olayı değerlendirmesi hem hayırseverlik mantığına hem de sosyal amaca ayıkırıdır. Biz bu şekilde bir uygulamayı kabul etmiyoruz. Erzak paketlerini gönderip, televizyonlarla kameralarla, fotoğraflarını çekip neredeyse canlı yayın yapar gibi yoksulun yoksulluğunu kafasına çarpar bir mantığı da asla kabul etmiyoruz” dedi.
“TEMEL AMAÇ YOKSULLUKLA MÜCADELE”
Temel amacın yoksullukla mücadele etmek olduğunu belirten Başkan Kurt, “Bugün Dünya Gıda Günü yarın ise Dünya Yoksullukla Mücadele Günü. Bu nedenle Halk Market açılışını bu güne denk getirdik. Biz Türkiye’de olduğu gibi Eskişehir’de de hiçbir kimsenin yoksul olmasını istemiyoruz. Eşit, adil ve hakça bir düzeni kurmak için mücadele ediyoruz” dedi.
“TAAHHÜT ETTKİLERİMİZİ YAPIYORUZ”
Odunpazarı Belediyesi’nin uygulamalarındaki temelin önce insan olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Kurt, “Önce insanı mutlu eden bir sistemi gerçekleştirirsek bütün Türkiye’yi kucaklayabiliriz. Şimdi göreceğiniz Halk Market, CHP’nin yerel seçimlerden önce taahhüt ettiği seçim beyannamelerine koyduğu uygulamalardan biri” olduğunu ifade etti.
BAĞIŞÇILAR ZARAR GÖRMEYECEK
Yoksul vatandaşlara insan onuruna yaraşır bir yardım sistemi geliştirmek için sivil toplum örgütleriyle katılımcı bir anlayış sergilediklerini söyleyen Başkan Kurt, “Gördüğünüz gibi Türk Kızılayı ile bir işbirliği protokolü imzaladık. Kamu yararına çalışan Kızılay’ın bu işin içinde olması sonucu bize bağış yapacak olan bağışçıların KDV’den, Gelir Vergisinden ya da Kurumlar Vergisinden muaf olmasını sağlayacak bir hizmeti ortaya çıkardık. Dolayısıyla buraya yapılan yardımların iş adamlarına herhangi bir zararı olmayacak” dedi.
“DOĞRU KİŞİLER TESPİT EDİLECEK”
Kızılay ile yapılan iş birliğinin yoksulun saptanmasında daha geniş bir kitleyi kucaklayacağının önemine değinen Başkan Kurt, “Kızılay sayesinde ihtiyaç sahibi vatandaşların tespitinde daha doğru karar alınması sağlanacak. Bu iş sadece bizim tespitimiz değil sadece muhtarın tespiti değil mahalle meclislerinin de bu işin içine katılması ile kimlere kart vereceğimizin tespiti gerçekleştirilmiş oluyor” dedi.
“İLK ETAPTA 600 KİŞİYE YARDIM”
İlk etapta 1 yıl içinde 600 kişinin Halk Market uygulamasından yararlanacağını söylediği konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “İhtiyaç sahiplerine vereceğimiz Halk Kart ile burada alışveriş yapılacak. Halk Karta ayda şimdilik 50 TL bir yükleme yapılacak. Yaz ve Kış aylarında 100 TL’lik ayrıca giysi alımı için de Halk Kart’a bir yükleme yapılacak. Şu ana kadar yapılan yardımlardan anlaşıldığı üzere, bizim öngördüğümüzün 2 katı bir sistem ortaya çıkmış olacak. Yani kısa sürede Halk Kart sahipleri aylık 100 TL yaklaşan bir miktarla buradan alışveriş yapma olanağı bulacak. İnsanlarımız bu kartları ile buraya girebilecek ve hem alışveriş yapmanın psikolojisini yaşamış olacak hem de insan onuruna yaraşır bir yardımı alıp ihtiyacını gidermiş olacak. Odunpazarı Belediyesi olarak bu konuda daha geniş ve daha genişlemeye elverişli bir bütçe yapmaya gayret edeceğiz. Önümüzdeki günlerde Eskişehir’deki hayırseverlerin yardımlarına da açık olduğumuzu bildiriyorum.”
ESKİŞEHİR MİLLETVEKİLİ UTKU ÇAKIRÖZER: “SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYECİLİĞİN EN İYİ ÖRNEĞİ HALK MARKET”
Açılışta konuşma yapan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un söylediği gibi bugün Dünya Gıda yarın ise Dünya Yoksullukla Mücadele günü. Böyle bir günü bundan daha anlamlı bir şekilde değerlendirmek düşünülemezdi. Eskişehir ve Odunpazarı’nı da farklı kılan da bu. Sosyal Demokrat belediyeciliğin sosyal devlet anlayışının bence en güzel örneklerini Halk Market açılışında yaşıyoruz” dedi.
“KAZIM KURT’UN GURURU”
Başkan Kazım Kurt’un Halk Market uygulamasına ne kadar çok önem verdiğini aylar öncesinden bildiğini ifade eden Çakırözer, “Kazım Kurt’un Halk Market uygulamasının hayal aşamasından proje aşamasına geçtiği sıradaki heyecanını çok iyi biliyorum. Yine bir görüşmemizde yardımsever vatandaşların kullanacağı Halk Kart’ı bizlere gösterdiği sıradaki heyecanını, insan yararına olan bir projeyi bitirmenin verdiği gururu nasıl yaşadığını hatırlıyorum. Asıl önemli olan Kazım Kurt’un da söylediği gibi bu açılış sonrasında burayı unutmamız gerektiği. Sosyal ve her türlü yardımda bir elin verdiğini diğer el bilmeyecek. Bu konuda Eskişehirlilerin oldukça iyi olduğunu biliyorum. Bizler burada yardımsever vatandaşların yaptığı yardımlar sonucu ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşıladığını bileceğiz ve mutlu olacağız. Sosyal devlet olmanın önemini bize anlatan, kardeşliğimizi, birliğimizi, önce insan, önce birlik deyişimizi güçlendiren projeye yardımseverlerin maddi anlamda katkı sağlamalarını istiyorum” dedi.
“HALK MARKET” TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK
Çakırözer konuşmasının devamında, “Diğer bir güzel uygulama ise vatandaşların belli hazırlanmış paketleri değil arzu ettikleri, ihtiyaç duyduğu ürünleri Halk Kart ile alacak olmaları. Bu sebepten dolayı mutluluk duyuyorum. İnanıyorum ki Türkiye’nin dört bir yanından belediyeler bu projeyi uygulamak için Odunpazarı Belediyesi’ni ziyaret edecekler. Bu uygulamayla beklide Türkiye’de sosyal devlet bilincinin ve yoksulluğun giderilmesi konusunda burada attığımız adım beklide tarihi bir adıma dönüşecek. Bu uygulamayı gerçekleştirdiği için Sayın Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt’a bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.
CEMAL OKAN YÜKSEL: “BİR ELİN VERDİĞİNİ DİĞERİ GÖRMEYECEK”
CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel ise, “Bu uygulamanın hayata geçirildiği için çok mutluyum. Biz 7 Haziran seçimlerinden önce Türkiye’ye yoksulu olmayan bir ülke inşa edeceğiz diye söz vermiştik. Milletvekili arkadaşım Utku Çakırözer’in de söylediği gibi dinimizin bir elin verdiğini diğer el görmeyecek diye emrettiğini söylemiştik” dedi.
“SOSYAL BELEDİYECİLİK ANLAYIŞININ LİDERİ KAZIM KURT”
13 senedir iktidarın yoksulluğu yok etmeyi değil, yoksulluğu yönetmeye yönelik bir politika izlediğini ifade eden Yüksel, “İktidar yoksul halkımıza yapmış olduğu yardımları kendisine oy olarak geri döndürmeye çalıştı. 7 Haziran’dan önce sosyal yardımları 2 katına çıkaracağımızı söylemiştik. Biz 13 senedir yönetimde olan iktidarın yapıtı gibi göstere göstere değil, bir banka kartı ile yardım yapacağımızı söyledik. Bu uygulamayla o kişinin yoksul olduğunu bir Allah bilecek bir de kendisi bilecek demiştik. İşte bugün burada sosyal demokrat düşüncenin ve sosyal demokrat belediyecilik anlayışının Türkiye’de bayrağını en önde götüren Sayın Kazım Kurt’un insanca yoksullara, muhtaçlara yapılan yardımın örneğini görüyoruz. Bu hizmetin hem Eskişehir’e hem de diğer belediye başkanlarına da örnek olacağına eminim. Sayın Kazım Kurt’a bu uygulamayı hayata geçirdiği için teşekkür ediyorum” dedi.
BAŞKAN KURT KONUKLARA “HALK MARKET” İLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ
Konuşmaların ardından Başkan Kurt, açılışa katılan misafirler ile birlikte Halk Market’i gezdi. Halk Kart’ı da tanıtan Başkan Kurt, uygulamanın nasıl yapıldığı ile ilgilide gelen konuklara bilgi verdi.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA