SON DAKİKA

Haberertesi

İZMİR’DE 99 YILDIR SÖNMEYEN ATEŞ

İZMİR’DE 99 YILDIR SÖNMEYEN ATEŞ
Bu haber 10 Eylül 2021 - 7:00 'de eklendi ve 11 views kez görüntülendi.

GÜN BOYU SÜREN TÖRENLER KENTİN HER NOKTASINA YAYILDI
“O günkü ruhla yeniden”

İzmir’in işgalden kurtuluşunun 99. yıldönümü kutlamaları kapsamında Konak Meydanı’nda temsili bayrak töreni de yapıldı. Törende, İzmir’in kurtuluşunu canlandıran süvari birlikleri Vilayet önüne geldi ve Yüzbaşı Şerafettin’i temsil eden bir asker Hükümet Konağı’na Türk bayrağını çekti.

İzmir’in kurtuluşunun 99. yıldönümü kutlamalarınında günün ilk etkinliği “Zafer Yürüyüşü”ne binlerce İzmirli katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 350 metre uzunluğundaki bayrağı taşıyan İzmirlilerle birlikte, Türk Ordusu’nun 9 Eylül 1922’de kente girdiği güzergâhı kullanarak Basmane Karakolu önünden Cumhuriyet Meydanı’na dek yürüdü.

Kurtuluş Savaşı’nın zafere uzanan son adımı niteliğini taşıyan İzmir’in kurtuluş günü, yine büyük bir coşkuyla kutlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin kurtuluşunun 99. yıldönümü nedeniyle düzenlediği etkinlikler, 99. Zafer Yürüyüşü 57. Tümen’in Afyon’dan İzmir’e varışını temsilen Dereçine Belediye Başkanı Ömer Yıldız’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e Türk Bayrağı teslimi ile başladı. Türk Ordusu’nun 9 Eylül 1922’de İzmir’e girerken kullandığı güzergâh üzerinde düzenlenen yürüyüş, Basmane Karakolu önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar sürdü. Yürüyüşe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer’in yanı sıra CHP İzmir milletvekillerinden Murat Bakan, Bedri Serter, Mahir Polat, Sevda Erdan Kılıç, Kani Beko, Özcan Purçu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, ilçe belediye başkanları, iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, her yaştan ve her kesimden binlerce İzmirli katıldı.

350 metrelik bayrak açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 350 metre uzunluğundaki Türk bayrağını taşıyan İzmirliler; Türk ordusunun kente girdiği tarihi güzergahı izleyerek Gaziler, Anafartalar ve İkiçeşmelik caddeleri üzerinden Cumhuriyet Meydanı’na ulaştı. Marşlar eşliğinde ilerleyen korteje çevredeki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 9 Eylül’ün önemine değinerek, “Bir memleketin esaretinin son bulduğu gün bugün. Ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve kurtuluşu arasındaki köprüdür. O nedenle İzmir sadece İzmir değil. 9 Eylül sadece İzmir’in kurtuluşu değil. 9 Eylül bir memleketin esaretten kurtuluşudur. O nedenle en büyük bayramdır. Çok gururluyuz” dedi.

Tunç Soyer: “Bu kente hizmet etmek büyük onur”
İzmir’in kurtuluşunun 99. yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 9 Eylül’ün sadece bir şehrin esaretten kurtuluşunun değil, aynı zamanda bir milletin omuz omuza verdiği mücadelenin, umudun tarihi olduğunu söyledi. Soyer, “İzmirli olmaktan, bu özgürlük hikâyesinin başladığı ve zaferle sonuçlandığı bu şehrin belediye başkanı olmaktan, onur duyuyorum” dedi.

“İzmir protokolü Cumhuriyet meydanında”

İzmir’in kurtuluşunun 99. yıldönümü kutlamaları kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda da tören düzenlendi. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer’in yanı sıra İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, CHP İzmir milletvekillerinden Sevda Erdan Kılıç, Mahir Polat, Murat Bakan, Bedri Serter, Özcan Purçu, Tacettin Bayır, AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, İYİ Parti Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, ilçe belediye başkanları ve yurttaşlar katıldı. Programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı da okundu.

Soyer: “İzmir kurtuluş için bir parola oldu”

Programda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  99 yıl önce bugün İzmir’in işgalden kurtulduğunu, ülkede ise tam bağımsız ve hür bir yaşamın kapısının aralandığını söyledi. İzmir’in Kurtuluşu ile birlikte halk egemenliğine dayanan Cumhuriyetin temellerinin atıldığını ifade eden Başkan Tunç Soyer, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde emperyalizme karşı vücut bulmuş özgürlük mücadelesi tüm dünyaya ilham verdi. Tıpkı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözlerinde ifade ettiği gibi ‘İzmir; halkın elemlerini, feryatlarını, kararlılık ve imanını ifade etmek için bir parola olmuştu.’ Evet, kurtuluş destanı için İzmir bir sembol, bir parola oldu. Dolayısıyla 9 Eylül, sadece bir şehrin esaretten kurtuluşunun değil, aynı zamanda bir milletin omuz omuza verdiği mücadelenin, yani umudun tarihi oldu” dedi.

İzmir’in kurtuluşunun 99’uncu yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen havacılık gösterisi İzmir Airshow, 9 Eylül coşkusunu göklere taşıdı.

İzmir’in 99’uncu kurtuluş yıldönümü etkinlikleri, gökyüzü şölenine de ev sahipliği yaptı. Gündoğdu Meydanı’nda yapılan İzmir Airshow’a Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve binlerce vatandaş katıldı.

Günbatımına kadar devam eden etkinlikte 12 farklı hava gösteri ekibi, 50’nin üzerinde hava aracıyla İzmir semalarında adeta dans etti. Türk Yıldızları ve Solo Türk’ün büyüleyen gösterisiyle başlayan hava şovu, helikopter saygı duruşu Hürkuş, Jandarma Çelik Kanatlar, Polis Havacılık Üzüm Salkımı Gösterisi başta olmak üzere sivil ve askeri hava gösterileriyle devam etti.

Ay yıldızlı bayrağın gökyüzünü renklendirdiği gösteriyi izlemek için Gündoğdu Meydanı ve Kordon’a akın eden İzmirliler, hatıra fotoğrafları çektirerek unutulmaz anları ölümsüzleştirdi.

“Ekrem İmamoğlu da kutlamalara eşlik etti”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 9 Eylül kutlamaları kapsamında Kemeraltı İkinci Beyler Sokağı’nda 66 yıldır düzenlenen Efe-Zeybek buluşmasına katıldı. Efelerin zeybek gösterileriyle renklenen törende Soyer’e, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da eşlik etti.

Geleneksel törende 9 Eylül coşkusuna efelerin zeybek gösterileri renk kattı.
Tarihi çarşıda efe-zeybek kültürünün merkezi haline gelen Hür Efe antika mağazasının önünde yapılan törende, yakın zamanda yaşamını yitiren halkla ilişkiler mesleğinin duayen ismi Sancar Maruflu da anıldı. Katılımcılar Maruflu’nun uzun yıllar öncülük ettiği buluşmada bu kez yer almamasının yarattığı burukluğu dile getirdi.

İzmir’in kurtuluşunun 99’uncu yıldönümü İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikler, tüm gün devam etti. Program kapsamında düzenlenen Fener Alayı yürüyüşüne; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, CHP İzmir milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç ve Mahir Polat’ın yanı sıra ilçe belediye başkanları katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde saat 20.15’de Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan yürüyüş sırasında İzmirliler, ellerindeki Türk bayraklarıyla Gündoğdu Meydanı’na kadar yürüdü. Başkan Tunç Soyer, balkonlarda ve kortejin dışında coşkuya ortak olan yurttaşları selamladı.  

Soyer: “Hepinizi çok seviyorum”
Fener Alayı ile birlikte Gündoğdu Meydanı’na giren Başkan Tunç Soyer, eşi Neptün Soyer ve beraberindeki heyeti alandaki binlerce İzmirli karşıladı. Athena’nın sahne almasının ardından eşi Neptün Soyer ile İzmirlileri “Güzel İzmir, Güzel İzmir’in güzel insanları” diyerek selamlayan Başkan Tunç Soyer, “Bugün çok daha güzel bir gün, Gökhan’la ve Hakan’la Athena’yla çok daha güzel bir gün. Bugün kurtuluşun 99. yıldönümünü kutluyoruz, çok gururluyuz ve mutluyuz. İzmir’in dağlarında çiçekler açıyor. Her biriniz o çiçeksiniz, sizler İzmir’in çiçeklerisiniz. Umudumuz sizsiniz, umudumuz büyük. Biliyorum ki Türkiye’nin her yerinde çiçekler açtıracaksınız. Hepinizi çok seviyorum. Bayramımız kutlu olsun” dedi.   

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA