SON DAKİKA

Haberertesi

GÜLAY YEDEKÇİ’DEN 24 TEMMUZ MESAJI

GÜLAY YEDEKÇİ’DEN 24 TEMMUZ MESAJI
Bu haber 25 Temmuz 2015 - 7:49 'de eklendi ve 481 views kez görüntülendi.

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ GÜLAY YEDEKÇİ BASIN EMEKÇİLERİNİ SELAMLADI
Cumhuriyet Hlk Partisi İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi yazılı bir açıklama yaparak “Basında sansürün kaldırılışının 107. yılını” kutladı.
İşte o mesaj
image
YEdekçi: “Meslek onuruyla haberlerini, yazılarını kaleme alan tüm basın emekçilerini saygıyla selamlıyorum”

Bundan 107 yıl önce 2’nci Abdülhamit’in basına koyduğu sansürün II. Meşrutiyet’in 24 Temmuz 1908’de ilanıyla birlikte kaldırılması üzerine ilan edilen ‘Basın Bayramı’nı, aradan bir asrı aşkın süre geçmesine karşın hala bayram havasında kutlayamıyoruz. Ülkemizde neredeyse her gün basın yayın organları ile gazetecilere yönelik ya yayın yasağı ya soruşturma ya da işten çıkarmalar şeklinde sansür uygulamalarına şahitlik ediyoruz.

Özellikle 2015 yılını, basın özgürlüğü açısından baskıların arttığı bir yıl olarak hatırlayacağız. İktidarın yanlış ve ağır bedellere yol açan uygulamalarını sadece mesleğinin gereği olarak topluma duyuran gazete ve gazetecilere, daha yılın ortasında olmamıza karşın yüzlerce soruşturma açıldı. “Çağlayan Adliyesi Baskını”, “MİT TIR’larıyla Suriye’ye silah sevkiyatı” ve 2015 Milletvekili Genel Seçimleri atmosferde yapılan haberler ne yazık ki gazetecilere baskı olarak döndü.

Türkiye’nin basın özgürlüğüne ilişkin uluslararası alandaki karnesi de aynı şekilde hiç iç açıcı değil. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün son olarak açıkladığı “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi” raporuna göre, Türkiye, 189 ülke arasında 149’nci durumda.

Basına yönelik baskıların en temel nedeni iktidar erkinde, ‘demokratik bir yönetim’ anlayışının hâkim olmaması ile başta Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve Basın Kanunu’ndaki sınırlayıcı düzenlemeler. Birçok haber ve yazı çok rahat bir şekilde ‘terör propagandası’ ve ‘hakaret’ suçu kapsamına sokularak yargılama sürecine tabi tutulmakta.

Aynı şekilde basın emekçilerinin örgütlenmelerine ilişkin yaşanan sorunların da aşılması demokratik toplumların olmazsa olmazı ‘basın özgürlüğü’ için hayati önem taşımakta.

‘Basın özgürlüğü’nün, düşünce ve ifade özgürlüğünün teminatı olduğu bilinciyle, ‘Basın Bayramı’nı, basın üzerindeki baskıların sona erdiği günlerde tam bir bayram olarak kutlama dileğiyle meslek onuruyla haberlerini, yazılarını kaleme alan tüm gazetecileri,

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA