SON DAKİKA

Haberertesi

ESENKENTTEKİ PARK KIYIMI TBMM’DE

ESENKENTTEKİ PARK KIYIMI TBMM’DE
Bu haber 29 Kasım 2014 - 13:07 'de eklendi ve 632 views kez görüntülendi.

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN ÇELEBİ ESENYURT ESENKENT MAHALLESİNDEKİ YÜKSEK GERİLİM İNŞAATINI MECLİSE TAŞIDI
Esenkenket Mahallesi sakinlerinin yürüyüş Parkı’na yapılmak istenen yüksek gerilim hattına karşı günlerce eylem yaparak karşı çıkmışlardı.
ÇELEBİ’DE EYLEME KATILARAK DESTEK VERMİŞTİ
image
Esenkentlilerin parklarına sahip çıktıkları eyleme katılarak destek veren CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi konunun takipçisi olacağının sözünü vermişti.
BAKAN YILDIZ’A SORU ÖNERGESİ VERDİ
CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi konu hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a yazılı soru önergesi verdi.
İŞTE O SORU ÖNERGESİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki soruların Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Saygılarımla. Süleyman Çelebi
İstanbul Milletvekili

image
İstanbul’un Esenyurt ilçesine bağlı Esenkent Mahallesi daha önce Birleşmiş Milletler habitat ödülüne layık görülmüş örnek çevre düzenlenmesine ve yeşil dokuya sahip bir kenttir. Esenkent halkı yaşam alanlarını, yeşil alanını ve çevresini koruma bilincine sahip bir halktır. Esenkentlilerin yürüyüş alanı olan “Esenkent Atatürk” parkında yüksek gerilim hattı için çalışmalar başlatılmıştır.
Esenyurt’ta 42’şer katlı 4 bloktan oluşan milyon dolarlık konut projesinin bulunduğu araziden geçen yüksek gerilim hattı direkleri, Esenkent’te vatandaşların sabahları yürüyüş yapıp nefes aldığı, çocukların oyun parkında oynadığı park ve yürüyüş yolunun içine kaydırılmıştır. Hat kaydırma çalışmaları çerçevesinde Esenkentli vatandaşların sabahları yürüyüş yaptıkları Atatürk Parkı içerisinde direklerin konulacağı yerler kazılmaya başlanırken çok sayıda ağaçta yerlerinden sökülmüştür.
Yüksek gerilim hattının yerleşim yerlerine yakın olduğu bölgelerde çocuklarda ve yetişkinlerde, lösemi, beyin tümörü ve çeşitli kanser hastalıklarının görüldüğü bilimsel araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir.
Esenkent halkının yürüyüş alanı olan Esenkent Atatürk yürüyüş parkından yüksek gerilim hattının geçmesi insan sağlığını tehdit etmektedir. Daha önce bölgede yüksek gerilim hattı sebebiyle yaşamını yitiren vatandaşların olduğu bilgisi tarafımıza iletilmiştir. İnsan sağlığını tehdit eden, insanların yaşam alanlarını sınırlayan bu çalışma açıkça insan haklarının ihlal edilmesidir. Bu çalışma biran önce durdurulmalı yaşam alanları özgür bırakılmalıdır.

Bu nedenle;

1 – Esenyurt bölgesinde bulunan yüksek gerilim hattı sayısı kaçtır? Bu gerilim hatlarının kaç tanesi yerleşim alanları üzerine kurulmuştur?
2 – Esenyurt bölgesinde yüksek gerilim hattına kapılarak yaşamını yitirenler olmuş mudur? Yüksek gerilim hattı sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısı kaçtır?
3 – Yüksek gerilim hattı sebebiyle yaşanan ölümleri durdurmak için ne gibi önlemler alınmıştır?
4 – Gerilim hatları kurulurken yaşam alanlarına uzaklık şartı gözetilmekte midir?
5 – Esenkent Atatürk parkında çalışması başlatılan yüksek gerilim hattının yerleşim yerine uzaklığı kaç metredir? Yüksek gerilim hattı kurulması için yerleşim yerlerine uzaklık şartı kaç metredir?
6 – Yüksek gerilim hattı bulunan yerleşim yerlerinde evlerde elektrik tesisatlarının büyük zarar gördüğü, evlerde patlamalar yaşandığı, çok sayıda evde maddi zararlar meydana geldiği doğru mudur?
7 – Yüksek gerilim hattının ortaya çıkaracağı hastalıklar konusunda araştırma yaptınız mı? Birçok hastalığa, çocuklarda erken yaşta kanser hastalıklarına sebep olan yüksek gerilim hatlarının yerleşim alanlarından uzak tutulması için herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
8 – Gerilim hattı projesi başlamadan önce bölgede halk sağlığı ve çevre düzenlemesi hakkında inceleme yapılmış mıdır? Projenin ortaya çıkaracağı sonuçlar analiz edilmiş midir?
9 – İstanbul 8. İdare mahkemesi 31.10 2014 tarihinde Esenkent’e yapılan gerilim hattı için işlemin yürütmesini durdurmuştur. Bu mahkeme kararına rağmen gerilim hattının yapımı devam edecek midir?
10 – Esenyurt belediyesinin talimatıyla yapıldığı söylenen bu hattın taşıdığı riskler sebebiyle inşaat ruhsatı, protokoller, meclis kararları, yüklenici firma ve varsa ihale bilgileri nelerdir?
11- Bölgede yerleşim yerlerine uzak ve gerilim hattının yapılması için daha uygun bir alan bularak çalışmayı bu alana kaydırmayı düşünüyor musunuz?

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA