SON DAKİKA

Haberertesi

EMEKLİLERİN SESİNİ DİSK EMEKLİ-SEN DUYURUYOR

EMEKLİLERİN SESİNİ DİSK EMEKLİ-SEN DUYURUYOR
Bu haber 15 Haziran 2023 - 15:49 'de eklendi ve 82 views kez görüntülendi.

HABER/Sait TEMUR
HER BAYRAMA DAHA YOKSUL GİRİYORLAR
Seçim sonrası peş peşe gelen zamlar en fazla 16 milyon emekliyi vurdu. Emekli maaşlarına yapılması planlana sadaka gibi zamma ve bir türlü artmayan bayram ikramiyesine emeklilerin itirazları var.

EMEKLİLER BAYRAM ÖNCESİ ALANLARA İNDİ
EYT’den emeklilik hakkı kazananlarla birlikte sayıları 16 milyona ulaşan emekliler açlık sarının altında yaşam savaşı veriyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) yönetici ve üyeleri ülkenin dört bir yanında eş zamanlı olarak basın açıklaması yaparak taleplerini kamuoyu ile paylaştılar.

ANKARA
Emekli- Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz Ankara Ulus meydanında düzenlenen basın açıklamasında konuştu.

“EMEKLİLER BU BAYRAM BİRAZ DAHA YOKSUL”
Cengiz Yavuz şunları söyledi: “Bugünkü asıl meselemiz yaklaşan bayram. Bayrama emekliler artık kutlamıyor, çocuklarıyla torunlarıyla ağız tadıyla geçiremiyor. Bayram ikramiyesi, amacından kopuk ve anlamsız bir ödemeye dönüşmüş durumdadır. Her bayrama eksi bakiye girip, her bayramdan biraz daha sıkıntıya düşerek çıkmak. Her yeni bayramı biraz daha yoksul, biraz daha buruk karşılamak emeklilere reva görülmemelidir; görülemez. Talebimiz bu bayramda da nettir. Bu ikramiyenin bayram ikramiyesi değil emekli ikramiyesi adı altında değiştirilmesi ve hiçbir biçimde asgari ücretin altına düşmeyecek şekilde yılda iki ikramiye olarak güncellenmesi gerekmektedir.”

İZMİR
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Ege Bölge Temsilciliği de “Adil bir ikramiye, insan onuruna yakışır bir emeklilik zammı istiyoruz” sloganıyla düzenlediği eylemde emekli maaşlarını ve artmayan bayram ikramiyelerini protesto etti. “Saraya değil emekliye bütçe”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz” sloganları atan DİSK Emekli-Sen üyelerine eski CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da destek verdi. Emekliler adına basın açıklamasını DİSK Emekli-Sen Ege Bölge Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe okudu.

“DÜŞEN TEK ŞEY ENFLASYON ORANI!”
Yeşiltepe, şunları söyledi: “5 Haziran2023 tarihinde, uydurma istatistikler kurumunca hızla ve istikrarlı biçimde düşürülen yıllık enflasyon oranı yüzde 39,59 olarak açıklandı. Enflasyon madde sepeti içindeki ağırlığı yüzde 2,9 olan doğalgazın fiyatı sıfır kabul edilerek açıklanan bu oran, gerçekleşen ve hissedilen enflasyonla uzaktan yakından ilgili değildir. Nitekim DİSK-AR tarafından emeklilerin gıda enflasyonu yüzde 66,9 olarak hesaplandı. Aradaki büyük uçurum, milyonlarca emekli ve hak sahibini açlık sınırı altında kalan maaşlara mahkûm kılmaya devam edeceğine işaret ediyor. Önümüz bayram. Emekli maaşlarımız henüz cebimize girmeden ayın başında erimişken, bu ay sonunda resmi enflasyondan dahil etkilenmeyen tek kalem olan üç kuruş bayram ikramiyesini büyük müjdeler eşliğinde alacağız. Ne var ki bu ikramiye ne kiramızı denkleştirmemize ne de borçlarımızın bir nebze olsun azalmasına ne de soframıza et girmesine izin verecek.” dedi.

“EMEKLİLER BUNU HAKETMİYOR”

Yeşiltepe, konuşmasının devamında “Oysa bayram ikramiyesinin amacı, emeklilerin bir nebze olsun nefes almalarını; çocukları ve torunlarıyla gönül rahatlığıyla bayramlaşmalarını sağlamaktır. Bu haliyle bayram ikramiyesi, amacından kopuk ve anlamsız bir ödemeye dönüşmüş durumdadır. Her bayrama eksi bakiye girip, her bayramdan biraz daha sıkıntıya düşerek çıkmak; her yeni bayramı biraz daha yoksul, biraz daha buruk karşılamak emeklilere reva görülmemelidir; görülemez. Talebimiz bu bayramda da nettir: Bu ikramiyenin ‘bayram ikramiyesi’ değil ‘emekli ikramiyesi’ adı altında değiştirilmesi ve hiçbir biçimde asgari ücretin altına düşmeyecek şekilde yılda iki ikramiye olarak güncellenmesi gerekmektedir. Taleplerimiz hakkımızdır! Haklarımızdan vazgeçmedik; bugün de vazgeçmiyoruz!” dedi.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA