SON DAKİKA

Haberertesi

DİSK’TEN ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ AÇIKLAMASI

DİSK’TEN ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ AÇIKLAMASI
Bu haber 08 Nisan 2014 - 9:01 'de eklendi ve 614 views kez görüntülendi.

DİSK VE TMMOB YAZILI AÇIKLAMA YAPILDI
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi üçüncü köprü inşaatında meydana gelen kazada üç çalışanın hayatını kaybetmesi nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ CİNAYETİ DEVAM EDİYOR
Üçüncü boğaz köprüsünün Çavuşbaşı viyadüğü inşaatında beton dökme çalışmaları sırasında, beton yükünü taşımayan kalıpların çökmesi sonucu meydana gelen göçükte 3 işçi hayatını kaybetti. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu olarak öncelikle kazada yitirdiğimiz işçi kardeşlerimiz Lütfi Bulut, Yaşar Bulut ve Kahraman Baltaoğlu’nun yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı dileriz.
DENETİM VE ÖNLEM YOK
Üzülerek görüyoruz ki bu ölümler önlenemez değildir. Aksine göçük bölgesinde yapılan ilk incelemelerde en basit güvenlik önlemlerinin bile alınmadığı gözlemlenmiştir. Kalıp ve iskelelerde gerekli denetimler yapılmadan işe başlandığı, işin çabuk bitirilmesi için işçilere haddinden fazla iş yüklendiği tespit edilmiştir.
ERDOĞAN’IN “HIZLI HIZLI” TALİMATI
İnşaatı sürdüren taşeron şirketlerin bu riskleri göze alarak inşaatı hızlıca bitirme telaşının sebebi bellidir. Üçüncü köprünün temel atma töreninde, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “3 değil 2 yılda bitireceksiniz. Hızlı, hızlı” şeklinde verdiği talimat hala hafızalarımızdadır.
RANT HIRSI CAN ALIYOR
İşçilerin ölümüne sebep olan acelenin sebebi de bellidir. İstanbul’un Kuzey Ormanlarını yok etmesi nedeniyle büyük tepki çeken, hukukun etrafı dolaşılarak inşaatı devam eden köprünün herhangi bir engele takılmadan alelacele bitirilmesi, iktidara ve etrafındaki zengin takımına büyük rantlar sağlayacaktır. Bu rant sevdasının sonucu olarak tüm İstanbulluların oksijen kaynağı yok olurken işçiler ölmektedir.
EN FAZLA CAN KAYBI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE
Türkiye’de en fazla ölümlü iş kazasının inşaat sektöründe olması tesadüf değildir. Taksim meydanına inşaat yapmak için tüm kolluk kuvvetlerini seferber eden, inşaat inadı uğruna 8 yurttaşının ölümünden en ufak hicap duymamış bir iktidarın, bu sektördeki işçi ölümlerine karşı önlem alması beklenemez.
87 EMEKÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Rant olanaklarını “hızlı hızlı” değerlendirmek ve ayakkabı kutularını “hızlı hızlı” doldurmak için işçiler ölmekte, üçüncü köprü de dahil inşaatlarda iş cinayetleri sürmektedir. 2014 yılının ilk 95 gününde 87 inşaat işçisi hız ve rant tutkusuna kurban verilmiştir.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 1995 yılında söylediği şu sözler bugün bir kez daha doğrulanmaktadır: “Üçüncü köprü cinayettir…”
1 MAYIS’A ÇAĞRI
Konfederasyonumuz DİSK, iş cinayetlerine karşı demokratik taleplerine / örgütlenme hakkına sahip çıkan tüm işçi sınıfını ve kentine / doğasına sahip çıkan tüm halkımızı 1 Mayıs’ta alanlarda buluşmaya çağırmaktadır.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi de konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
3. Köprü güzergahında yaşanan ölümlü iş kazasından AKP Hükümeti sorumludur.
İstanbul’un yaşam kaynağı olarak nitelendirilen kuzey ormanlarındaki doğa cinayetine, şimdide insan cinayeti eklendi.
Tüm tepkilere rağmen hukuksuz olarak sürdürülmekte olan 3. Köprü Beykoz Çavuşbaşı mevkii bağlantı yolu çalışmaları kapsamında inşası süren viyadükte, beton dökme çalışmaları sırasında göçük meydana geldiğini basından öğrendik. İtfaiye ekipleri ve inşaat işçilerinin kurtarma çalışmaları sonucu üç işçinin cansız bedenine ulaşıldı.

İstanbul’un göbeğinde ve kazadan bir gün önce Başbakan’ın helikopterle denetimini yaptığı güzergâhta iş kazası kabul edilemez. Bu kaza iş kazası olarak geçiştirilemez, iş cinayetidir. Sorumlusu da bizzat başbakandır.

Gelişen teknolojik olanakların artmasına rağmen AKP Hükümetleri sonrasında ölümlü iş kazalarının yüzde yüz artmış olması, asıl sorumluların kimler olduğuna işaret etmektedir. Bu acı durumlar bir tesadüf değildir ve ne yazık ki ölümler sürmektedir. Sorumlular hesap vermedikçe iş kazaları artarak devam edecektir.

Meslek Odalarının ve ilgili sendikaların öneri ve uyarılarını dikkate almayan hükümet; iş kazaları öncesinde olduğu gibi sonrasında da sorumluluklarını yerine getirmeyerek taşeronlaşmanın da katkısı ile teknik kurallardan uzak, çalışanların güvenliğini önemsemeyen bir ortamının yaratıcısı olmuştur.

· İş güvenliği konusunda yalnızca işverenleri düşünen mevzuat, yürürlükten derhal kaldırılmalıdır.

· “iş cinayetleri konusunda ” TMMOB’nin ve sendikaların kamusal denetim” uyarısına derhal kulak verilmelidir.

· Kamuda ki yetersiz istihdamın ve taşeron sisteminin sonucu ortaya çıkan “iş cinayetleri”nin sorumluları, hesap vermelidir.

· Yasal ve yönetmelikler, ilgili meslek odaları ve sendikaların dahil olacağı bir biçimde yeniden düzenlenmelidir.

· AKP Hükümeti rantı değil, insan yaşamını planlamayı artık gündemine almalıdır.

· Çalışma koşulları çalışanların lehine yeniden düzenlenmeli, kamu ve toplum yararı gözeterek bilimin önderliğinde çalışmalar yapan meslek odaları ile sendikaların denetim ve gözetimi dışında her türlü çalışma derhal durdurulmalıdır.

Meslek odası olarak, 3. Köprü projesinin doğa cinayetini takip ettiğimiz gibi yaşanan bu iş cinayetinin de takipçisi olacağımızı, kamu adına sorumluların yargılanması ve bir daha bu “kazaların” yaşanmaması için çaba göstereceğimizi kamuoyuna duyururuz.

Kazada hayatını kaybeden işçilerin ailesine ve yakınlarına başsağlığı, yaralanan işçilere acil şifalar dileriz.
TMMOB Mimarlar Odası
İstanbul Büyükkent Şubesi

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA