SON DAKİKA

Haberertesi

DİSK EMEKLİ-SEN’DEN YANGIN AÇIKLAMASI

DİSK EMEKLİ-SEN’DEN YANGIN AÇIKLAMASI
Bu haber 05 Ağustos 2021 - 7:59 'de eklendi ve 53 views kez görüntülendi.

HABER/Sait TEMUR
YANGIN KADER DEĞİLDİR


DİSK’e bağlı Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Genel Başkanı Cengiz Yavuz orman yangınları ile ilgili basın açıklaması yaptı. “Bugün yaşanan facia AKP iktidarında uygulanan yanlış politikalarının bir sonucudur” diyen Yavuz, yangın söndürme ekiplerine ve gönüllü olarak söndürme çalışmalarına katılanlara teşekkür etti.

İşte o açıklama:

TEDBİRSİZLİK ÖLÜM VE YOK OLMANIN YARATICISIDIR
Bilindiği üzere 28 temmuzdan bu güne ve hala devam eden orman yangınları nedeniyle, Ülkemizin birçok yerinde binlerce dönüm orman ve yerleşim alanı alev altında yanıp kül oldu. Yaşamlarını yitiren yurttaşlarımız, yok olan canlılar ve yaban hayatı, yok olan köyler ve tarım alanları, yanan yerleşim yerleri bizleri derinden sarsıyor ve üzüyor.

ACILAR DA KAYIPLAR DA BİZİM

İktidarın yanlış politikaları, yürütülen özelleştirme uygulamaları, tasfiye edilen ekip ve ekipmanlar bu sonucu doğurmuştur.
Öncelikle Yangınlarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı ve sabır, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Yangınların söndürülmesi için görev alan tüm emekçilere, yangın bölgelerine intikal edip canla başla çalışan üyelerimize ve yangınların sönmesi için çaba harcayan ve dayanışmada bulunan yurttaşlara sonsuz teşekkür ederiz.

HER YIL YAŞANAN TABLO

İklim krizinin etkisi sonucu, mevsimsel sıcaklıklarının artmasıyla insan kaynaklı orman yangınları hemen her yıl tekrarlanmaktadır. Ülkemizde son verilere göre 2019 yılında 2631 orman yangınında 9.096 hektar ormanlık alan yandı. İklim krizi sonucu oluşan kuraklık ve yüksek sıcaklar yangınları tetikleyen en önemli unsurlar arasında ve bu nedenle ülkemiz için de yangın tehlikesi her geçen gün artmaktadır. Önümüzdeki günlerde de ülkemiz için yangın riskinin “en yüksek seviyede” olacağına yönelik hava tahmin raporları paylaşılmaktadır. Yaşanan kuraklık ve sıcak havayla birlikte insan kaynaklı yangınlar ise daha çok tetikleniyor.

YANGINLA MÜCADELEYE DAHA FAZLA KAYNAK AYRILMALI
Ormanları koruma görevi devletin sorumluluğundadır. Bu nedenle, ormanlarımızı yok eden, tüm canlıları tehdit eden bu yangınların yaşanmaması için yangınla mücadeleye daha fazla kaynak ayrılmalı, doğal kaynaklı ya da insan kaynaklı her yangını söndürebilecek donanıma sahip olunmalı ve hızla kapsamlı bir eylem planını hayata geçirilmelidir. Orman varlıklarımızın korunması için yani geleceğimiz için doğayı ranta feda etmeyen politikalara ihtiyaç vardır.

İKTİDARA ÇAĞRI
İktidarı ekolojik kıyımı durdurmaya, yanan orman alanlarını imara açmamaya çağırıyoruz. Kaynaklar kamu yararına harcanmalı; iklim krizini gözeterek donanımlı ve yeterli sayıda yangın söndürme uçağı alınmalıdır. Orman ve tarım alanlarının madenlere tahsisine son verilmelidir.
İktidar temsilcileri hamasi, tarafkar, şova dayalı, suçlayıcı ve ötekileştirici açıklamaları bırakmalıdır.
Acilen seferberlik ilan edilip bütün devlet kurumlarının mudehalesini koordinasyon içerisinde sağlamalıdır.

SORUMLULAR YARGIYA TESLİM EDİLMELİDİR
Unutulmamalıdır ki; ormanlar tüm insanlığın ve canlıların ortak varlığıdır. Ormanlara karşı işlenmiş suçlar tüm insanlığa, tüm canlılara karşı işlenmiş bir suçtur. Orman yangınlarında sabotaj, ihmal, kasıt gibi durumlar varsa, bunlar da toplumsal çatışmaya ve provokasyona mahal vermeden bir an önce açığa çıkarılmalı, sorumlular yargılanmalıdır.

Cengiz YAVUZ
DİSK EMEKLİ-SEN
Genel Başkanı

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA