SON DAKİKA

Haberertesi

CHP’NİN SOMA ÖNERİLERİ REDDEDİLDİ

CHP’NİN SOMA ÖNERİLERİ REDDEDİLDİ
Bu haber 05 Temmuz 2014 - 17:40 'de eklendi ve 410 views kez görüntülendi.

CHP’Lİ ÖZGÜR ÖZEL’İN SOMA ÖNERGELERİNE AKP’DEN RET
TBMM Soma Maden Araştırma Komisyonu 1 aydır yoğun bir şekilde çalışmalarına devam ediyor.
KOMİSYON ZONGULDAK’TA İNCELEMELER YAPTI
Komisyon bugüne kadar Soma ve Zonguldak’a ziyaretlerde bulundu, çeşitli kurum, kuruluş ve uzmanlardan bilgi aldı. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel geçtiğimiz haftalarda Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri devam eden torba yasayla ilgili bir tavsiye kararı alınması gerektiğine dair önerge vermiş ve Soma ile ilgili maddelerin torba yasadan ayrılarak Meclise ivedi bir şekilde sevk edilmesini önermişi. Komisyon bu kararı Plan ve Bütçe Komisyonuna sunmuş, ancak Plan Bütçe Komisyonunda bu öneri kabul edilmemişti.
CHP MANİSA MİLLETVEKİLİ ÖZGÜR ÖZEL ÜÇ ÖNERGE VERDİ
CHP’li Özel, önceki gün Soma Komisyonuna üç ayrı önerge daha sundu ve önergelerinde madencilere verilen sözlerin takip edilmesini, Soma Kömür İşletmelerine idari ve teknik bir kayyum atanmasını ve madenlerle ilgili mevzuatın kapsamlı bir şekilde ele alınacağı bir alt çalışma grubunun kurulmasını dile getirdi. CHP’li Özel, zaman kaybedilmeden ve Meclis kapanmadan geçen bir ayki yoğun programda tespit edilen eksiklik ve aksaklıklara yönelik kanuni değişiklikler için bir an önce adım atılması gerektiğini eğer Komisyonun Kasım ayı sonundaki raporu beklenirse tam 6 ay kaybedilmiş olacağını belirtti.
MUHALEFET PARTİLERİNİN TAMAMININ EVET OYUNA KARŞIN AKP’Lİ ÜYELER REDDETİ
Ancak CHP’li Özel’in önergeleri Komisyonda bulunan muhalefet partilerine mensup 7 üyenin tamamı tarafından uygun görülüp imzalanırken, AKP’li üyeler önergeleri önce gündeme aldırmamak, gündeme alınmasının ardından ise oylanmasına engel olmak istediler. Muhalefetin ısrarı üzerine yapılan oylamada ise Komisyonda bulunan CHP, MHP ve HDP’li üyelerin tamamı önergelere evet oyu verdi ancak önergeler AKP’nin “hayır” oyları ile önergeler reddedildi.
“Madencilere Verilen Sözler Takip Edilsin”
CHP’li Özel’in Komisyona sunduğu önergelerde tek tek gerekli maddeler sıralandı. Maddelerden birinde Soma’daki facia sonrası maden işçilerinin temsilcilerine ilgili Bakanlar ve Başbakanla görüşmelerinde verilen 15 ayrı sözün takip edilmesi için Plan ve Bütçe Komisyonuna tavsiye kararı niteliğinde bir yazı gönderilmesi ve Soma Komisyonu nezdinde takibinin yapılmasının karara bağlanması öneriliyor. Ayrıca Başbakan ile görüşen madencilerin bizzat yazdıkları ve ıslak imza ile Meclise yolladıkları verilen sözlerle ilgili 15 maddelik dilekçe de bu önergeye eklendi.
Ölümlü Maden Kazalarına Sebep Olan Şirket Madencilikten Men Edilsin
Bir diğer önergede ise 3 ayrı başlık ele alınıyor. Buna göre; ölümlü maden kazalarına sebebiyet veren şirketlerin ruhsatlarının askıya alınması ve yapılan incelemeler ve soruşturmalar sonucu kusurlu olduklarının ispatlanması halinde ruhsatları iptal edilen şirketlerin yeniden maden iş kolunda çalışmalarının kusur durumlarına göre belli bir süre ya da tamamen yasaklanması öngörülüyor.
“Soma Kömür İşletmelerine Kayyum Atansın”
CHP’li Özel’in en dikkat çeken önerilerinden biri de Soma’ya kayyum atanması gerektiğini dile getiren madde. CHP’li Özel söz konusu bu maddede; Soma’da kazaya sebep olan kurum kültüründen gelen, geçmişteki çalışmaların içinde olmuş, oradaki güvenlik tedbirlerini yeterli görerek kazaya sebebiyet veren ölümcül riskleri almış anlayışın hala işbaşında olduğu aşikardır diyerek Soma Kömür İşletmelerine idari ve teknik bir kayyumun atanmasını önerdi.
Buna göre;
“Soma’da ve diğer tüm madenlerde çalışması durdurulan madenlerin işletmelerine üniversitelerden, TKİ, Enerji Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinden oluşan idari ve teknik bir kayyum heyetinin atanmalı, güvenliğin sağlanıp sağlanmadığını, yeniden üretime geçip geçilmeyeceğini yetkilendirilecek bu kurul tarafından belirlenmelidir.”
Madenler ve İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında Değişiklik İçin Alt “Çalışma Grubu Kurulsun”
CHP’li Özel’in bir diğer önergesi ise şöyle;
“Madenlerin güvenli hale gelmesi için alınması gereken tedbirler ve ilgili mevzuatta yapılması gerekli düzenlemeler ile iş sağlığı ve güvenliği alanına yönelik gerekli yasal düzenlemelerin Meclis kapanmadan hayata geçirilmesi için ilgili Bakanlıklara, Siyasi Parti Gruplarına ve Meclis Başkanlığına derhal başvuruda bulunulmalı ve bununla ilgili Soma Komisyonu bünyesinde bir alt çalışma grubunun oluşturulmalıdır.”
Soma Komisyonunda İktidarla Muhalefet Uzlaşamadı
Bu öneriler üzerine Komisyonda tartışma başladı. Tartışmalar sonrasında Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun bu önergeleri oylamak istemezken AKP’li vekiller de önergelerin geri çekilmesi gerektiğini dile getirdiler. AKP’li üyelerden bazıları “bu talepler makul, biz de isteriz ama böyle bir kararı şimdi alamayız” dediler. Komisyon üyesi Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ise önergelerin oylanmaması gerektiğini söyleyerek, bu kararların ileriye bırakılarak sürece yayılmasını ve Komisyon Başkanının ileride gereğini yapacağını ifade etti. Muhalefet partileri ise önergelerin hayati derecede önemli olduğunu kaydetti.
“Madenlerde Yeni Bir Ölüm Olursa Hepimiz Mesul Oluruz”
CHP’li Özel ise konuyla ilgili şunları söyledi:
“Yarın, öbür gün madenlerde yeni bir ölüm olursa hepimiz bundan mesul oluruz. Normal şartlarda ihaleye fesat karıştıran birisinin yeniden kamu ihalesine girmesi engellenirken, stadyumlarda aşırı davranışlarda bulunanlar yıllarca müsabakaları izlemekten men edilirken, aynı şirketin ocakları bu haliyle üretime açması, ön bilirkişi raporunda ve Komisyonumuzun yaptığı görüşmelerde iş verenin çok sayıda kusurlu davranış içinde olduğu da tespit edilmişken, kabul edilebilir değil. Gerek Soma’ya idari ve teknik bir kayyumun atanması, gerekse madenlerle ilgili mevzuatta tespit edilen eksikliklerin raporlanıp, gerekli kanun tekliflerinin hazırlanması için bir alt çalışma grubunun oluşturulması son derece önemli. Ayrıca Soma’da madencilere verilen sözlerin takibinin mutlaka yapılması gerekiyor. Şimdi her biri haklarını arıyor, verilen sözlerin tutulmasını istiyor.” dedi.
CHP’li Özel’in konuşmasının ardından içtüzüğe göre gündeme alınması zorunlu önergeler oylandı ancak madenciler için son derece önemli bu önergeler iktidar partisi oyları ile reddedildi.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA