SON DAKİKA

Haberertesi

CELAL FIRAT DEPREMZEDELERİ SORDU

CELAL FIRAT DEPREMZEDELERİ SORDU
Bu haber 18 Haziran 2023 - 18:39 'de eklendi ve 64 views kez görüntülendi.

İSTANBUL MİLLETVEKİLİ CELAL FIRAT MAĞDURLARIN SESİ OLUYOR
Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, iktidarın unuttuğu depremzedelerin sorunlarını meclise taşıdı.

İÇİŞLERİ BAKANINA HAYATİ SORULAR
İstanbul Milletvekili Celal Fırat’ın Deprem bölgesinde yaşayan depremzedelerin barınma sorununa dair İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya verdiği soru önergesinde şunları dile getirdi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Celal FIRAT
İstanbul Milletvekili


6 Şubat 2023 tarihine meydana gelen ve K.Maraş Pazarcık-Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde olan ve binlerce artçı sarsıntı ile 11’den fazla ilimizi etkileyen depremlerde; 50 binden fazla insanımız yaşamını yitirmiş, 100 binden fazla insanımız yaralanmıştır. Enkaz altından çıkarılmayan ve kayıp olanların sayısı ise bilinmemektedir. Yine 100 binin üzerinde binanın yıkıldığı veya kullanılmaz halde olduğu kamuoyuna yapılan açıklamalara yansımıştır. Yaşanan bu depremin böylesine büyük can kaybına ve maddi hasara yol açmasının nedeni AKP-MHP iktidarının yanı sıra AFAD-KIZILAY gibi sorumlu kuruluşların, deprem öncesinde alınması gereken tedbir ve önlemleri almadığı gibi yardım ve kurtarma çalışmalarında yetersiz kaldığı bütün kamuoyu tarafından görülmüştür.

Tarihte az görülecek boyutta, binlerce kilometrekarelik alanı kapsayan ve büyük can ve mal kayıplarına neden olan bu depremlerin ekonomik ve sosyal sonuçlarının etkisi depremi yaşayanlar açısından her geçen gün daha derinden hissedildiği biliniyorken, depremde binaları ve evleri yıkılan hasar gören halkın temel ihtiyaçları halen daha tam olarak karşılanamamıştır.

Özellikle Malatya, Adıyaman ve Hatay gibi illerimizde halen daha çadırlarla kalan depremzedelerin konteynır ihtiyaçları devam etmektedir. Bu durum, sel suları, salgın hastalıklar, soba zehirlenmeleri, çadır yanmaları gibi sorunlara neden olurken, zorlu yaşam koşulları mücadele etmek zorunda kalan depremzedelerin aynı zamanda akrep, yılan gibi sürüngenlerin sokmalarıyla yaşamları için tehlike arz etmektedir.

Bu bağlamda;

1. Çadırlarda yaşayan insanların akrep veya yılan sokmalarına karşı korunmaları için nasıl bir önlem almayı düşünüyorsunuz?
2. Başta Malatya, Adıyaman ve Hatay illeri olmak üzere, diğer illerde çadırlarda yaşayan depremzedelerin konteyner ihtiyaçları ne zaman karşılanacaktır?
3. Deprem bölgesinde halen daha kaç aile çadırlarda, kaç aile konteynerlerde yaşamaktadır, bunların illere göre dağılımı nasıldır?

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA