SON DAKİKA

Haberertesi

ALİ HAYDAR HAKVERDİ’NİN ÖYKÜSÜ

ALİ HAYDAR HAKVERDİ’NİN ÖYKÜSÜ
Bu haber 25 Haziran 2015 - 17:33 'de eklendi ve 8.664 views kez görüntülendi.

CHP ANKARA MİLLETVEKİLİ HAKVERDİ, EYLEM VE DİRENİŞLERDEN MECLİSE GELEN BİR İSİM
Türkiye onu bu hareketiyle tanıdı…
TBMM’NİN 25. Dönem açılış töreninde Milletvekili yemini sırasında sol yumruğunu kaldırıp sağ elini kalbinin üzerine koyan CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi gündeme oturdu.
EN GENÇ MİLLETVEKİLLERİNDEN BİRİ…
36 yaşındaki Avukat Hakverdi’yi seçmen tam da bu tavrından dolayı önce CHP’nin ön seçiminde en fazla oyu alanlar arasına soktu, ardından da Meclis’e gönderdi.
ANKARA’NIN MAMAK İLÇESİ TUZLUÇAYIR’IN ÇOCUĞU
BİRGÜN Gazetesine konuşan Hakverdi’nin yaşam öyküsü:
Ali Haydar Hakverdi: 1979’da Çorum’da doğdum 1985’den beri de Ankaralıların çok iyi bildiği Tuzluçayır’da yaşıyorum. Tuzluçayır, Ankara’nın en politik semtlerinden biri. Orada büyümüş olmak etkili oldu benim siyasi yaşamımda. Ancak doğduğum yer ve orada yaşadıklarımı da göz ardı edemem. Çorum’da 1980’de Alevi-Sünni çatışması yaşanmıştı ardından darbe dönemi. Babam köy muhtarıydı ve darbenin ardından üç yıl kaçak yaşadı. Babamı cezaevinde tanıdım. Üç yaşımdayken babam cezaevindeydi. İdamla yargılandı, bir buçuk yıl cezaevinde kaldı ve beraat etti. Sık sık jandarma baskına gelirdi evimize. Böyle bir ortama gözümü açtım. Sonra Tuzluçayır’a geldik. “Siyasete gözümüzü açtık” derler ya böyle bir ortamda büyüdüm. 1996-2000 döneminde Marmara Hukuk Fakültesi’ne gittim o yıllarda da öğrenciliğin gereğini yaptım.
– Sonra yeniden Ankara mı?
Ali Haydar Hakverdi: 2000’den beni Ankara’dayım; bütün çevrem, müvekkil ilişkilerim Tuzluçayır, Mamak eksenli oldu. Avukat olarak da Çağdaş Hukukçular içinde görev yaptım. Gezi sürecinde Tuzluçayır’dan başlardık yürüyüşe ve Kızılay’a kadar giderdik. Polis dağıttıktan sonra Tuzluçayır’a gidip devam ederdik. Gündüz barikatta akşam da gözaltı takibinde olurduk.
‘BİZE YAKIŞAN BUYDU’
– Yemin töreninde sol yumruk havada yemin ettiniz. Neden?

Ali Haydar Hakverdi: Ben önseçime girdim. Bana oy verenlerin beklentisi vardı. Sol yumruk sadece fiziksel bir hareket değil, dünyaya bakışı gösteriyor. Doğduğumuz, büyüdüğümüz yer, yaşantımız belli. Bize yakışan da buydu. Seçmene sözüm vardı. Bazıları spekülasyon yapmış elini kalbine koymak AKP’lilerin selamıymış, sol yumrukla birleştirmek koalisyon mesajıymış. Bunu söyleyenlerin aklı bu işlere ermez. Alevi kültüründen geliyorum, elini yüreğine koymak kültürümüzde var. Siyasal duruşumuzun da göstergesidir bu aslında.
– CHP parti tabanının önseçimdeki tavrı önümüzdeki sürece yansır mı?
Ali Haydar Hakverdi:
Üyelerimiz ‘Ben soldan yana durmanı istiyorum’ dedi. Bu iradeye parti yönetimi saygı duyacak ki parti daha da büyüsün. Bu iradeye saygı duyulmazsa yıpranmaya neden olur. Eminim ki parti yöneticilerimiz, genel başkanımız da bu iradeye saygı duyup bu yönde tavır geliştirecektir.
– Nasıl bir vekillik dönemi hedefliyorsunuz?
Ali Haydar Hakverdi:
Amacımız tabanın iradesini buraya yansıtmak. Sokak ne istiyorsa onu buraya taşımak lazım. Sokağın iradesini Meclis’e taşımak amacım ve görevim, el kaldır-indir anlayışıyla vekillik değil yapacağımız.
AKP-CHP koalisyonunu Tuzluçayır’a nasıl anlatırım!
– AKP-CHP koalisyonunu dayatma çabaları için ne düşünüyorsunuz?
Ali Haydar Hakverdi:
En iyi değerlendirmeyi partinin yetkili kurulları yapar. Deniz Baykal’ın adayımız olması bence AKP ile bir koalisyonu işaret etmez. AKP-CHP koalisyonunu uygun bulmuyorum. Seçmenim böyle bir koalisyonu hoş görmez. Tuzluçayır’a nasıl anlatırım bunu! Yöneticiler böyle bir karar verirse bunu tabana izah görevi bize düşecek, zor anlatırım böyle bir koalisyonu. Partimizi de zora sokar.
– Seçim sonrası parti içi değerlendirmelerde de itirazlar dile getirildi…
Ali Haydar Hakverdi: Genel merkez önce belediye başkanlarını ve il başkanlarını, sonra da vekilleri topladı. AKP ile koalisyon yönünde görüş belirten duymadım. Konjonktür bizi umarım izahı zor bir noktaya götürmez, temennim bu.
CHP’DE SOL KANATTAYIM
Ali Haydar Hakverdi, Cumhuriyet Gazetesi’nden Türey Köse‘ye ise şunları söyledi.
Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, “Tuzluçayır’dan gelen bir aktivist”, Gezi eylemlerinde, cami-cemevine karşı eylemlerde hep ön sıralardaydı. Bir dönem “gündüz aktivist, gece hukukçuydu”, şimdi aktivist kimliğini TBMM’de de sürdürmek istiyor. Yemin törenindeki sağ eli kalbinde, sol yumruğu havadaydı. “Bizim Alevi kültürümüzde el kalbin üzerine konulur öyle divana durulur, sol yumruk da solculuğumuzdan geliyor. Daha önce sol yapılarda siyasi mücadele içindeydim” diyor. CHP’deki kanatlarla ilgili olarak, “Sosyaldemokrat partiler aslında kanat partileridir. Ben tabii ki sol kanattayım. Kanatlar uyum içinde çalıştığı sürece parti bir yere ulaşır. Kanatların birbiriyle yarışı partiyi şaha kaldırır” görüşünü dile getiriyor.

Ali İsmail Korkmaz ve Ahmet Atakan’ın annesi ile…
image
İNCE MEMED, KÜBA, V FOR VANDETTA…
Vekil adayı olduğu gün Ekşi Sözlük’te, internet forumlarında, sosyal medyada CHP’ye uzak olduğunu söyleyen pek çok genç, “Barikatta gördüğümüz uzun abi aday olmuş” mesajlarını paylaştı.
Herhalde o gün bu mesajları yazanlar; başucu kitabı İnce Memed, ilk gitmek istediği ülke Küba, izlemeye doyamadığı film V For Vandetta olan bu genç vekilin yemin ederken o yumruğu da kaldırmasını isterdi. O da öyle yaptı zaten. Yemini muhattabına etti, selamını seçmenine verdi…

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA