SON DAKİKA

Haberertesi

30 BİN LİRA VERENİN SUÇU NE?

30 BİN LİRA VERENİN SUÇU NE?
Bu haber 07 Aralık 2014 - 8:42 'de eklendi ve 446 views kez görüntülendi.

FAİK TUNAY’DAN BEDELLİ TEKLİFİ
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Faik Tunay,
daha önce 30 bin Lira bedelli parası ödeyen yurttaşların 12 bin TL’sinin iade edilmesi için kanun teklifi verdi.
YENİ ÇIKAN ANUN MAĞDURİYETE YOLAÇTI
Yeni çıkan bedelli askerlik yasası ile 18 bin tl ödeyen askerliğini yapmış sayılacağını ancak 2011 tarihinde çıkan bedelli askerlik yapanların ise 30 bin tl ödediğini ve ödemeye devam ettiğine dikkat çeken CHP’li Faik Tunay, Aradaki fark yüzünden bir çok vatandaşın mağdur olduğunu ve bu mağduriyetin giderilmesi için kanun teklifi verdi.
AKP ÇOĞUNLUĞU DESTEK VERİRSE MAĞDURİYET GİDERİLECEK
CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, TBMM genel kurulundan geçen ve resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğü girecek olan ve 18 bin TL ödendiği takdirde bedelli olarak askerlik yapmış sayılacağını, ancak daha önce çıkartılan ve 30 bin TL ödeyen aynı haklardan faydalanan vatandaşların ise maddi yönden mağdur olduğuna vurgu yaparak aradaki farkı vatandaşlara iade etmesini için askerlik kanununda değişiklik yapılması için kanun teklifi verdi.
FAİK TUNAY’IN KANUN TEKLİFİ ŞÖYLE:
30.11.2011 tarihinde kabul edilerek, 15.12.2011 tarihinde 28143 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren 6252 No’lu “Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile 30 yaşından gün almış yurtiçi ve yurtdışındaki yükümlülerin 30 Bin TL ücret karşılığında askerlik vazifelerini tamamlamış sayılması hükmü getirilmişti.
Bu kanun ile getirilen 30 bin TL ve 30 yaş zorunluluğu başvuru sayısını doğrudan etkilemiş “çoğu” hak sahibi ekonomik nedenlerle bu kanundan yararlanamamıştı. Kanun Tasarısı sonrası başvuru sayısı yurtdışından yararlananlar dâhil 70 bin 413 kişi olduğu ise Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklanmıştı.
DEVLET VATANDAŞIN MAĞDUR OLMASI İÇİN KANUN ÇIKARTAMAZ
02.12.2014 tarihinde partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu; “Bakanlar kurulumuzda, 1 Ocak 2015 itibariyle 28 yaşından gün almış olan, 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımızın bedelli askerlik imkânı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin lira ödeme karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacaklar” demiştir.
Daha önce 30.11.2011 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe giren yasayla askerlik görevini çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleştirememiş vatandaşlar başka çareleri (ailevi sorunlar, iş konusu vs )olmadığından dolayı büyük zorluklarla 30 Bin TL’yi iki taksitle ödeyerek büyük bir mağduriyet içerisine girmişlerdir. Öyle ki çoğu hak sahibi banka kredisi alıp, geri ödemesinde zorluk yaşamış ve icra tehdidiyle karşı karşıya kalmıştır. Bazı hak sahipleri ise ev, araç gibi varlıklarını satarak bu miktarı ödeyebilmişlerdir.
Devletle vatandaş arasında bir ilişki mevcuttur. Vatandaşın devlete karşı ödevleri/sorumlulukları (vergi verme gibi) ve devletten beklentileri/hakları (güvenlik, eğitim-öğretim, sağlık hizmetleri gibi) vardır. Devlet vatandaşının mağduriyetine yönelik kanunlar çıkaramaz. Vatandaşları arasında fark yaratamaz. Kanunların amacı mağduriyetlerin giderilmesidir, aksine yeni mağdurlar doğurması kabul edilebilir değildir.
Bu Kanun teklifimizle mağduriyete uğramış hak sahiplerinin mağduriyetleri giderilerek ilgili Kanunun geçici 46 ncı maddesi kapsamında askerlik hizmetini yerine getirmiş olan yükümlülere, ödemeyi gerçekleştirdikleri gün dikkate alınarak, 12.000 Türk lirası hesaplanacak kanuni faizi ile birlikte defaten ödenmesi amaçlanmıştır.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA