SON DAKİKA

Haberertesi
Sait Temur

ENGEL OLMAYIN YETER

ENGEL OLMAYIN YETER
Bu haber 03 Aralık 2015 - 11:19 'de eklendi ve 470 views kez görüntülendi.

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
Engellilerin gününü kutlamadan! Önce bu yazıyı okuyun…
– 3 Aralık, engellilere verilmiş bir hakkın günü değil.
– 3 Aralık, Bayram değil

Neyi kutluyorsunuz?
Önce konunun tarihçesini ve önemini vurgulayalım:
“1992 yılında Birleşmiş Milletler’in kararı ile 3 Aralık ‘Uluslararası Engelliler Günü’ olarak kabul edilmiş; bu karar, 1993 yılı Mart ayında BM İnsan Hakları Komisyonu’nun 1993/29 sayılı bildirisi ile 3 Aralık Günü’nün tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının ‘tam ve diğer insanlara eşit ölçüde’ sağlanması amacı için çalışılması gereken bir gün olarak tüm dünyaya duyurulmuştur. O zamandan beri 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir.”
Durum böyleyken gerek sosyal medyada gerekse kamu yöneticilerinin acemice mesajları engellileri bir kez daha yalnız ve kaderleri ile baş başa bırakıyor. Yayınlanan mesajlarda “engelliler gününüzü kutluyoruz” ifadesi cahillikten başka bir şey değil.
NE YAPMALI?
Devleti yönetenler, siyasetçiler, belediye başkanları, dernek ve vakıf yöneticileri engelliler konusunda samimiyseler vatandaşları engelli yapan yaşam biçimini değiştirsinler.
Nedir bunlar?
– Doğum öncesi ve doğum sonrası meydana gelen sakatlıklar
– Akraba evlilikleri
– Trafik kazaları
– Denetimsiz işyerlerindeki iş kazaları
– Ev kazaları

Sayısız örnekleri olan ihmaller nedeniyle milyonlarca insan engelli olmuştur. Engellilerin yaşamlarının kolaylaştırılması ve toplumda eşit bireyler olarak yaşamaları konusunda ise yapılması gereken çok iş var.
Engelli sayısı ile kamuda veya özel sektörde istihdam edilen engelli sayısını kıyaslayın acı gerçeği görürsünüz.
Yılda bir defa engellileri hatırlamakla, onlara engelli malzemesi vermekle, uydurma törenler düzenleyip kuru pasta, meyve suyu ikram etmekle engellilerin sorunları çözülmez.
Engel olmayın yeter…
image

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA