SON DAKİKA

Haberertesi

EMEKLİLER ALANLARA İNDİ

EMEKLİLER ALANLARA İNDİ
Bu haber 25 Eylül 2023 - 11:09 'de eklendi ve 130 views kez görüntülendi.

HABER/Sait TEMUR
İSTANBUL KARTAL MEYDANINDA BÜYÜK BULUŞMA
İstanbul Kartal’da DİSK’in çağrısıyla düzenlenen mitingde bir araya gelen binlerce emekli, “Sefalete teslim olmayacağız” dedi ve “Emeklilikte adalet istiyoruz” diye haykırdı.

EMEKLİLİKTE İNSANCA YAŞAM HAKTIR
“2000 sonrası SGK’lıya kademeli emeklilik gelsin”, “Kademe hakkımız, söke söke alırız”, “Emeklilikte insanca yaşam haktır”, “Susma haykır, emeklilik haktır”, “Birleşe birleşe kazanacağız” dövizleri ve sloganlarıyla meydanı dolduran emeklilere seslenen DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, birlikte mücadele çağrısı yaptı.

SERDAROĞLU: “MİLYONLARCA EMEKLİYİ AÇLIĞA MAHKUM ETTİLER”

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, “Bu güzelim ülkede milyonlarca emekliyi açlığa ve sefalete mahkum ettiler. Artık emekliler torunları eve gelsin istemiyor onlara harçlık veremeyeceği için. İnsanca yaşayabilecekleri bir ücret için birlikte mücadele edelim. Artık beklemeye tahammülümüz kalmadı. Hemen şimdi emeklileri insanca yasayacak bir duruma getirin diyoruz” dedi.

ÇERKEZOĞLU: “HAKKIMIZ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise emeklilere şöyle seslendi:

“Burası emeklinin, emeğine ekmeğine sahip çıkanların meydanı. Bu meydandaki irademizi tüm ülkede büyüteceğimizin sözünü vereceğiz. Emekliler bayramdan bayrama hatırlanacak insanlar değildir. Bu ülkenin emeklisi bunu hak etmiyor. Bütün emeklilere insanca yaşanacak bir ücret verilmelidir. Emeklileri yük olarak görenlere, emeklileri 7 bin 500 liraya mahkum edenlere söyleyelim; emekliler yıllarca çalıştı, alın teri döktü, kimseden sadaka istemiyoruz hakkımız olanı istiyoruz, hakkımız olanı alana kadar da mücadele edeceğiz.” dedi.

“KIDEM TAZMİNATIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”
İşçi sınıfının kazanımı olan kıdem tazminatını gasbetmeye çalışanlara da seslenen Çerkezoğlu, “OVP ile sosyal güvenlik sistemini özelleştirmeyi, en temel kazanılmış hakkımız olan kıdem tazminatımıza el uzatmayı istiyorlar. Ölmek var, kıdem tazminatımızı vermek yok! Kıdem tazminatı Türkiye işçi sınıfının en köklü kazanımlarından biridir. 47 yıldır bu hakkı fona devrederek, ‘tamamlayıcı emeklilik sistemi’ gibi programlarla çok yok etme girişimleri oldu. Dediler ki ‘İşsizliğin nedeni de kıdem tazminatı, büyük bir yüktür’ dediler. Oysa kıdemimiz bizim yıllarca çalışmamızdan gelen 13’üncü ay ücretimizdir, alın terimizdir, olması gereken fona devretmek değil mevcut sistemi daha da güçlendirmektir” dedi.

“EMEKLİLER MALİYET UNSURU DEĞİL”
Emeklilerin refah paylarının yükseltilmesini oyalandıklarını söyleyen Çerkezoğlu, “Emeklilerin bir gün bile, bir saat bile bekleyecek tahammülü kalmadı. İstedikleri zaman KDV’yi ÖTV’yi artıranlar, şirketlerin vergilerini silenler, mesele isçiye emekçiye gelince hep ‘Çalışmalar devam ediyor’ diyorlar. Emekliler bir yük değildir, emekliler bir sorun değildir. Emekli olmak bir maliyet unsuru olarak görülemez, emeklilikte insanca yaşamak haktır. Bunu sağlamak da devleti yöneten iktidarın sorumluluğudur. Biz hakkımızı direne direne, omuz omuza alacağız. Gelirde adaleti, vergide adaleti, memlekette adaleti mümkün kılacağız. Bu meydan, bu dayanışma varsa umut vardır. Haklılığımıza olan inancımızla bu meydandan aldığımız umudu bütün Türkiye’de büyüteceğiz. Emek kazanacak, biz kazanacağız” dedi.

KALENDER: “TOPLU SÖZLEŞME HAKKIMIZ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM”
DİSK’e bağlı Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Genel Sekreteri Fikri Kalender de konuşmasında şunları ifade etti.

“Emeklilikte insan onuruna yaraşır bir ücret istiyoruz.
Emekli ücretlerinin enflasyona değil milli gelire endeksli olmasını istiyoruz; emekli aylığı bağlama oranlarının eski düzeye çekilmesini ve güncelleme katsayısında milli gelir artışının dikkate alınmasını istiyoruz.
En düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını istiyoruz.
Emekli ikramiyelerinin yılda dört defa ve en az asgari ücret seviyesinde ödenmesini istiyoruz.
Emekli ücretleri arasındaki farklılıkların giderilmesi için Emeklilikte İntibak Yasası çıkarılması istiyoruz.
Mezarda emeklilik uygulamasına son verilmesini; emeklilikte yaş şartının adil bir biçimde ve kademeli olarak yeniden düzenlenmesini istiyoruz.
Emeklilikte yaşa takılan (EYT) kardeşlerimizin mağduriyetinin giderilerek AKP iktidarı tarafından geriye doğru işletilen ve anayasaya aykırı işleyişin iptal edilmesini istiyoruz.
Çıraklık ve stajyerliği sigorta girişi olarak kabul etmeyen AKP iktidarı, staj ve çıraklık sigortasını başlangıç olarak saymamaktadır. Bu adaletsizliğin ortadan kaldırılarak yeniden düzenlenmesini istiyoruz.

Emeklilerin sağlık hizmetlerinde ödedikleri katılım payının koşulsuz şartsız kaldırılmasını istiyoruz.
Emeklilerle ilgili politika yapılacağında emeklilere danışılmasını istiyoruz.
Ve tüm bunların yaşama geçirilebilmesinin biricik yolunun emeklilerin sendikal hak ve özgürlükleri ile toplu pazarlık haklarının teslim edilmesi olduğunu biliyoruz.”

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA