SON DAKİKA

Haberertesi
Sait Temur

CHP KURULTAYI

CHP KURULTAYI
Bu haber 15 Ocak 2016 - 9:07 'de eklendi ve 649 views kez görüntülendi.

Ünlü bir deyim var. “CHP’nin yaptığı en iyi iş Kurultaydır” bu nedenle CHP “Kurultaylar Partisi” olarak anılır. Aslında bu benzetmeler CHP’nin diğer partilerden farkını da ortaya koyuyor. Dikkat edin hiç bir parti kurultayını iki gün yapmaz, diğer partilerin kurultayları pek gündem oluşturmaz, diğer partiler kurultayı sadece partiler yasasının bir zorunluluğu olarak yaparlar ve o kurultaylarda isteyen herkes genel başkanlığa ve parti yönetimine aday olamaz. Söz alıp konuşan partili sayısı ikiyi, üçü geçmez.
CHP 1. OLAĞAN KURULTAYI 4 EYLÜL 1919 YILINDA TOPLANMIŞTI
CHP’nin 4 Eylül 1919 yılında toplanan kurultayı ve bundan sonraki kurultayları, kurultay tarihine bir ay kala gündemin en önemli konusu olur. Genel başkan adaylarının yanısıra 60 kişilik parti meclisine en az 1500 kişi aday olur ve kurultay iki gün sürer. Tabii olması gereken de budur.
16-17 OCAK’TA YAPILACAK 35. OLAĞAN KURULTAY
Evet, CHP yine kurultaya gidiyor. İki gün sonra toplanacak 35. Olağan Kurultay’da genel başkan seçiminin yanısıra partinin yönetimini oluşturacak 60 kişilik parti meclisinin seçimi yapılacak.
KEMAL KILIÇDAROĞLU, BİR DÖNEM DAHA PARTİNİN BAŞINDA
Genel başkan adaylığı için uzun bir süre nabız yoklayan Yalova milletvekili Muharrem İnce önceki gün aday olmayacağını açıkladı. Umut Oran ise sert bir açıklama ile adaylıktan çekildi. Diğer aday Mustafa Balbay adaylıktan çekilmez ve yeterli imzayı toplayıp Divan’a verirse Kılıçdaroğlu’nun rakibi olacak. Ancak parti örgütlerinde Balbay’a şans tanınmıyor.
YARIŞMA PARTİ MECLİSİ ÜYELİĞİNDE YAŞANACAK
CHP’nin artılarının yanında en büyük eksikliği şu noktada: 81 ilden gelen kurultay delegeleri genel başkanın kurultay konuşmasından ve genel başkan seçiminden sonra kurultaydan kopuyor. Doğal olarak ikinci gün yapılacak Parti Meclisi üyeliği için kulisler devreye giriyor ve kurultayda açıklanan hedefler, gündem ile ilgili değerlendirmeler ve konuşan delegelere kimsenin umurunda olmuyor.
PARTİ MECLİSİNDE İSTANBUL VE BÜYÜK İLLERİN SÖZ SAHİBİ OLMASI BEKLENİYOR
Genel başkan oylaması yapılmasının ardından gözler Parti Meclisi üyelerinin seçileceği ikinci günde olacak. Kulislerden edindiğimiz bilgilere göre parti meclisine aday olanların sayısı şimdiden bin’in üzerinde. Bu sayıya genel Başkan’dan “olur” almak için kulis yapanlar dahil değil.
PARTİ MECLİSİ ÜYELİĞİ İÇİN ADI GEÇEN İSİMLER…
Parti Meclisine girmesi beklenen milletvekilleri: Ardahan milletvekili Büyükelçi Öztürk Yılmaz, Eskişehir milletvekili, Utku Çakırözer, Balıkesir Milletvekilleri Ahmet Akın ve Mehmet Tüm, Tunceli milletvekili Gürsel Erol, İstanbul milletvekilleri Yakup Akkaya ve Ali Özcan, İzmir milletvekili Musa Çam, Malatya milletvekili Veli Ağbaba, Ordu milletvekili Seyit Torun, Antalya milletvekili, Devrim Kök. İsimleri ön plana çıkıyor.
İSTANBUL DEEGELERİ TERCİHTE ZORLANACAKLAR
Kurultayad en fazla delege sayısı ile temsil edilen İstanbul delegeleri ise “denge” gözetmek zorunda kalacaklar. Bunun nedeni ise İstanbul il kongresinde il başkanı seçilen Cemal Canpolat‘ın rakibi Gökan Zeybek‘i destekleyen bazı ilçelerin kurultayda temsil edilememesi. Bu durum 3. Bölgede daha belirgin. 13 ilçenin bulunduğu 3. Bölgede Silivri, Çatalca, Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir, Bağcılar, Güngören ve Bahçelievler ilçelerinin kurultayda temsilcileri yok. Bu tabloya birinci ve ikinci bölgeleri de eklersek İstanbul delegasyonunun Parti Meclisi’ne isim önermesindeki sıkıntı net olarak ortaya çıkıyor.
İSTANBULDAN PARTİ MECLİSİNE ADI GEÇEN İSİMLER…
CHP delegelerinin nabzını yokladığımızada 24. dönem milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Gazeteci İdris Akyüz, Av. Turan Hançerli, Hakan Atalay, Dr. Elif Uluğ, Kenan Malkoç, Ali İhsan Ercan, Serdal Kılavuz, Efkan Bolaç, Esra Tekkaya‘nın ismi Parti Meclisi için geçiyor.
KULİSLERDE ADI KONUŞULAN DİĞER ADAYLAR
Diğer illerden adı aday arasında geçenlere baktığımızda Kahramanmaraş’tan milletvekili adayı olan Ali Öztunç, Karşıyaka’dan Av. Rize’den çevreci ve gazeteci Ömer Şan, Tekirdağ’dan Koç Üniversitesi mezunu Özgen Erkiş isimleri konuşulanlar arasında.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA