SON DAKİKA

Haberertesi

YÜCEER’DEN ENGELLİLERE MESAJ

YÜCEER’DEN ENGELLİLERE MESAJ
Bu haber 04 Aralık 2015 - 11:29 'de eklendi ve 360 views kez görüntülendi.

CHP TEKİRDAĞ MİLLETVEKİLİ CANDAN YÜCEER 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜNDE BİR MESAJ YAYINLADI
İşte o mesaj:

Engelli olmak tüm zamanların, tüm toplumların vazgeçilmez gerçeğidir.
Nüfusumuzun yüzde 13’üne yakını yani yaklaşık 8.5 milyon yurttaşımız engelli olarak yaşamını sürdürmektedir.
“ENGELLİLER VE AİLELERİNİN SORUNLARI TOPLUMUN ORTAK SORUNUDUR”
Ülkemizin en sessiz ve görünmez çoğunluğunu oluşturan engelli yurttaşlarımızın yaşadıkları sorunlar yalnızca kendilerinin ya da ailelerinin değil tüm toplumun ortak sorunudur.
Engellilerimizin yaşam kalitesini yükseltmek, onları toplum içinde görünür kılmak, engelsiz bir yaşam sunmak, sosyal devlet olmanın gereğidir.
Ancak ülkemizde engellilerin eşit birer vatandaş olarak ekonomik, sosyal ve siyasal hayata katılmasının sağlanabilmesi, “yardıma muhtaç” olmayacak duruma getirilmesi için yapılması gerekenler çok fazladır. Engellilere yönelik hak temelli değil de lütufkar yaklaşımlar vicdanları kanatmaktadır. Engellilere yönelik haklar kağıt üstünde kalmaktadır.
“TÜRKİYE İMZA ATTIĞI SÖZLEŞMENİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMİYOR”
Türkiye engellilerin hak ve özgürlükleri alanında bağlayıcı ilk ve tek uluslararası belge olan sözleşmeyi 2007 yılında imzalamıştır. Sözleşme kapsamında, her Taraf Devlet, sözleşmenin ilgili Devlet için yürürlüğe girmesinden sonra iki yıl içerisinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri aracılığıyla Komiteye Sözleşmenin gereklerinin yerine getirilmesi için alınan önlemeler ve kaydedilen gelişmeler hakkında kapsamlı bir rapor sunmak zorundadır. Ancak Taraf Devletlerin en az dört yılda bir ve buna ilave olarak zamana bağlı olmaksızın Komitenin talep etmesi durumunda müteakip raporları sunmak zorunda olmasına rağmen Türkiye, iki yılda yollanması gereken raporu 6 yıldır hazırlamamıştır.
“HÜKÜMET BU KONUDA SAMİMİ DEĞİL”
Söz konusu durum Hükümetin engelli yurttaşlarımızın sorununu çözme noktasında ne kadar samimiyetsiz olduğunun açık bir göstergesidir. Bu durum “görmediğin halde size iş veriyoruz, engellileri insan yerine koyduk” diyen zihniyetin yansımasıdır. Engelliler üzerinden siyasi rant devşirmek için birbiriyle yarışan iktidar ve sözcüleri, engelli hakları gündeme geldiğinde engelli yurttaşlarımıza sırtını dönmektedir.
“ENGELLİLER HER KOŞULDA MAĞDUR”
Engelli yurttaşlarımız yokluk ve yoksulluğun içine sürüklenmekte sorunları çaresiz, çözümsüz bırakılmaktadır. En temel sorunları eğitim, istihdam ve ulaşım hakkı olan engellilerin yüzde 80’ine yakını iş gücüne dahil değildir. Engelli kadrolarıyla ilgili kamuda 25 bin engelli kadrosu hâlâ boş tutulmaktadır. 2014 tarihinde yayınlanan Yönetmelikte hane başına düşen gelir hesabına evde bakım maaşının da dâhil edilmesiyle birlikte binlerce engelli vatandaşın 2022 engelli maaşı kesilmiştir. Birçok engelli vatandaşımız mağdur edildi; geriye dönük binlerce TL borç çıkarılmıştır.
“TEK ENGEL YÜREK VE AKILDA…”
İnsanlık onuruna yakışır bir şekilde yaşamak, engelliler başta olmak üzere tüm yurttaşlarımızın hakkıdır. Aslında tek engel, insanın yüreğinde ve aklında, adaletin, eşitliğin, demokrasinin, sevginin ve merhametin olmamasıdır. Engellilik asla bir kader değildir ve engelsiz bir dünya yaratmak mümkündür. Alınacak basit tedbirlerle engelli yurttaşlarımızın yaşamını normalleştirilebiliriz. Bütün bu olumsuzluklara rağmen zor şartlar altında hayata sıkı sıkıya sarılan, yaşama sevincini bir an bile kaybetmeyen tüm engelli yurttaşlarımıza sevgi ve saygılarımı sunarım.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA