SON DAKİKA

Haberertesi

SARIBAL’DAN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ MESAJI

SARIBAL’DAN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ MESAJI
Bu haber 12 Haziran 2016 - 10:48 'de eklendi ve 249 views kez görüntülendi.

CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL “12 HAZİRAN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GÜNÜNDE” ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR YAPTI
CHP’li Sarıbal: “Sıfırlayan çocukları görüp de çocuk işçilere sessiz kalırsak yüreğimiz kurusun!” dedi.
“ONLARDA ÇOCUK, BUNLARDA ÇOCUK”
12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü ile ilgili mesaj yayımlayan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Birilerinin çocuklarının yetim hakkı ile gemicikler aldığı bu dünyada yoksul çocuklar oyun oynayamadan, okuyamadan, yaşayamadan merdiven altında işçilik yapıyorsa; o harami düzenini de biz yıkacağız! Babalarının milyonlarını sıfırlayamayan çocukları görüp de, milyonlarca çocuk işçiye sessiz kalırsak yüreğimiz kurusun” dedi.
“GELİŞMELERDEN EN ÇOK ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR”
Dünyanın tehlikeli ideolojiler ve radikal grupların yaratığı terör tehdidi, ekolojik sorunlar, çevre felaketleri ve savaşlar yüzünden giderek yaşaması güç bir yer haline geldiğini hatırlatan Sarıbal, bu değişimden en olumsuz yönde etkilenenlerin ise çocuklar olduğunu ifade etti. Ülkemizde durumun gelişmişlik sıralamasında aşağılarda yer alan ülkelerden farksız olduğunu belirten Sarıbal, “Gerici ideolojilerin gölgesinde niteliği düşürülen ve engellenen eğitim, toplumumuzun bilinç düzeyini düşürüyor; bu durumdan önce aileler etkilenirken; dolaylı olarak da çocuklar bu toplumsal dönüşümden en büyük zararı görüyor” dedi.
‘Sorun günden güne büyüyor’
“Nüfus planlaması ve eğitim politikaları gibi hayati öneme sahip faktörler önceden planlanmadan yapılan sorumsuz ve bilinçsizce çağrılarla çocuk sahibi olmak özendirilirken; ülkemizde çocukların geleceğe duyduğu güven günden güne azalıyor” diyen Sarıbal, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Dünya’da özellikle de Türkiye’de çocuk hakları rakamlar ışığında incelendiğinde ortaya çıkan tablo, durumun vahametini gözler önüne seriyor. Çünkü; Türkiye’de ağır ve tehlikeli işlerde çalışan 1 milyondan fazla çocuk var. Bu çocuklar haftanın 6 günü ya da tamamında, yani tatilsiz ve günde 8 ila 12 saat arasında çalışıyor. Bu çocukların en az 400 bini ise her yıl ilkbahar döneminde okulunu yarıda bırakıp ailesiyle beraber mevsimlik tarım göçüne katılıyor. Çocuk işçiliği sorunu, Türkiye’de mülteci çocukların da bu profile dahil olmasıyla günden güne daha da büyüyor. UNICEF verilerine göre, Türkiye’de yaşayan okul çağındaki 850 bin Suriyeli çocuğun sadece 325 bini okula kayıtlı. Okula gitmeyen mülteci çocukların her biri çocuk işçiliği döngüsünün potansiyel bir parçası konumunda.”
‘400 bin çocuk evlerinden uzak’
“TÜİK’in İstatistiklerle Çocuk (2014) Raporu’nda yer alan rakamlar da çarpıcı zira; Türkiye’de daimi olarak yoksulluk eşiği altında yaşayan 17 milyon kişinin neredeyse yarısını çocuklar oluşturuyor. Yine TÜİK’in 2012 rakamlarına göre, Türkiye’de yaşayan yaklaşık bir milyon çocuk işçinin büyük çoğunluğu ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılıyor ve yaklaşık 400 bin çocuk, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden biri olarak tanımladığı mevsimlik gezici tarımda çalışarak aylar boyunca evlerinden, okullarından uzakta yaşamını sürdürüyor.”
‘Gerici siyaset anlayışı baş suçlu!’
Çocuk hakları konusundaki olumsuz tablonun temel nedeninin eğitim ve nüfus politikaları olduğunun altını çizen Sarıbal, “Ülkemizde hüküm süren gerici siyaset anlayışı “nitelik” değil, “nicelik” odaklı bilinçsiz politikaları ile insanlarımızı çocuk sahibi olmaya sevk ederken; çocuklarımızın geleceğini garanti altına alacak hiçbir politika üretmiyor!” eleştirisinde bulundu. “Çünkü eğitimli kitlelerden ve aydınlıktan korkuyorlar” diyen Sarıbal, şöyle devam etti.
“Geleceği inşa edecek olan çocuklarımız; dünyanın en kalitesiz eğitim sistemlerinden birinde ömrünü tüketirken; okula gidebilecek şansı bulamayan yüz binlerce çocuğumuz kötü şartlar altında hayatta kalma mücadelesi veriyor. Bu bağlamda; 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü, bizler için her zamankinden daha büyük önem taşıyor. Aydınlık Türkiye’nin sahipleri ve bekçileri olan bizler, çocukların daha iyi şartlarda yaşaması ve temel haklarını elde edebilmeleri için durmadan çalışacağız. Bu mücadelenin büyük bir bölümünü de gericilik ve cehalet ile yaptığımız mücadele oluşturacak. Birilerinin çocuklarının yetim hakkı ile gemicikler aldığı bu dünyada yoksul çocuklar oyun oynamadan, okuyamadan, yaşayamadan merdiven altında işçilik yapıyorsa; o harami düzenini de biz yıkacağız! Babalarının milyonlarını sıfırlayamayan çocukları görüp de, milyonlarca çocuk işçiye sessiz kalırsak yüreğimiz kurusun, 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kutlu olsun!”
image

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA