SON DAKİKA

Haberertesi

MÜJDAT GEZEN’İN HİTLER’İ

MÜJDAT GEZEN’İN HİTLER’İ
Bu haber 20 Kasım 2015 - 11:16 'de eklendi ve 555 views kez görüntülendi.

USTA SANATÇI ÇEKTİĞİ HİTLER FİLMİNİ ANLATTI
Diktatör Adolf Hitler’in Hayatının Esrarengiz Yönleri filmiyle tüm dikkatleri üzerine çeken usta sanatçı Müjdat Gezen Sözcü’ye konuştu.
FİLMDE UĞUR DÜNDAR VE TANINMIŞ SANATÇILAR DA ROL ALDI
Sözcü Gazetesi yazarı Uğur Dündar’ın da yer aldığı, 27 Kasım’da vizyona girecek filmi geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz usta sanatçı Levent Kırca’ya adadığını belirten Gezen, ‘Türkiye’de sanat yapmak zor mu?’ sorumuza, ”Bence tam da sanat yapılacak ülke Türkiye’dir” yanıtını verdi. Filmde ‘kifayetsiz muhteris bir yönetmenin hikayesinin anlatıldığını belirten Gezen, Devlet Opera ve Balesi’nde 1991′den beri sahnelenen ve dünyaca bilinen ‘Ali baba ve 40 Haramiler’ operasının adından ‘Haramiler’ sözcüğünün ve afişteki kadın resminin kaldırılmasına yönelik ise, ”Ali Baba and 40′ şeklinde yapıldı. Çok mantıklı geldi bana çünkü ‘Harami’ lafı günümüzde alınganlık gösterebilir. İktidarı rahatsız edebilir, çok iyi etmişler kaldırmakla yani ismi oradan kaldırmışlar ama ‘Haramiler’ duruyor. Çok saçma… Dünyaya rezil ediyorlar bizi.” şeklinde konuştu. İşte Müjdat Gezen ile yaptılan röportaj:
* Yeni filminizde izleyenleri neler bekliyor ve nasıl bir karakteri canlandırıyorsunuz?
– Ben Muammer diye bir karakteri canlandırıyorum. 50 seneden fazla Yeşilçam’a asistanlık yapmış, hizmet vermiş fakat en büyük hevesi yönetmen olmak… Olamamış da bir türlü biraz da eskilerin tabiriyle kifayetsiz muhteris derler.. Babadan kalma minik bir evi var onu hipotek ettiriyor bankaya ve Anadolu’yla ilgili bir film çek diyorlar. Yok diyor, ben onu çok yaptım vaktiyle asistan olarak. Şimdi Hitler’i incelerim. Bunun karısı kaçmış oğluyla Almanya’ya kendisi de gide gele Hitler’in hayatıyla ilgili bir şeyler bulmuş. Sözde kendince onu anlatırken Hitler’in nasıl bir diktatör olduğu seçim hileleri, oy alabilmek için millete kömür dağıttığını anlatıyor. Sonu sürpriz bir hüsranla bitiyor. Finalinde Amerikalılar satın alıyor bunun filmini ve Weraiti dergisi vardır… Amerikalıların meşhur bütün sinema haberlerini veren orada bir bakıyor ki film birinci yalnız dünyanın en kötü filmlerinin arasında birinci… Hani var ya ‘altın bamba ödülleri’ Amerika’da da var bildiğiniz gibi işte çok hüsrana uğruyor zaten… Karaciğeri ve akciğeri hasta biraz değişik bir finalle de bitiyor.
* Vefa lisesinde aynı sıraları paylaştığınız Uğur Dündar’la iki vefalı olarak aynı filmde oynamak nasıl bir duygu?
-Uğur’u Fenerbahçe Stadı önünde yakalıyorum ben hayranıyım. Uğur abi diyorum filmimde ‘Arena’yı oynar mısınız? Diyor ki: “Arena politik bir program” olsun. Benim filmim öyle değil ama diyorum. Kusura bakma öyle bir şey yaparsak yol olur diyor. Sarılıyor öpüyor benim halimide görünce biraz acıyor. Gel seni bir öpeyim ilerde belki yollarımız kesişir deyip gidiyor. Uğur’un rolü öyle ünlü öğrencilerim var; İlker Ayrık, Şevket Çoruh, Günay Karacıoğlu… Şimdi isimlerini tek tek saymayayım da biraz sürpriz olsun. Keşke bunları da söylemeseydik.
FİLİM 27 KASIM’DA SİNEMALARDA
* Usta Sanatçı Levent Kırca son filmini yayınlatacak kanal bulamadı. Sizin başınıza da böyle bir şey gelebilir mi?

– Onu kanal olarak bilmem ama 27 kasım’da sinemalarda giriyoruz. Ben bu filmin afişinde de Levent Kırca’ya adadım filmi ona adansın istedim.
DÜNYAYA REZİL OLUYORUZ
* Türkiye’de sanat yapmak zor mu?

-Vallahi değil, aslında böyle ülkeler sanat için verimli topraklardır. Çünkü sanat bizati kendisi bir muhalefettir. Bence tam da sanat yapılacak ülke Türkiye’dir.
* Devlet Opera ve Balesi’nde 1991′den beri sahnelenen ve dünyaca bilinen ‘Ali baba ve 40 Haramiler’ operasının adından ‘Haramiler’ sözcüğü ve afişteki kadın resmi kaldırıldı. Ne düşünüyorsunuz?
-’Ali Baba and 40′ şeklinde yapıldı çok mantıklı geldi bana çünkü ’Harami’ lafı günümüzde alınganlık gösterebilir. İktidarı rahatsız edebilir, çok iyi etmişler kaldırmakla yani ismi oradan kaldırmışlar ama ‘Haramiler’ duruyor. Çok saçma… Dünyaya rezil ediyorlar bizi..
AKP’YE OY VERENLERİN SORUMLULUĞU
* Seçim sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

– Vallahi değerlendirilecek bir tarafı yok bu işin. Çok değersiz buluyorum. Çünkü bizde de herhalde kabahat var. Hep kabahati başkalarında aramaktansa bizde de kabahat var. Ama %49,5 oy verenler bu vebalin altındadır. Bir kişinin burnu kanasa bunun ortağıdırlar.
Bundan sonra top onlarda. Buyrun %49,5 oyu verdiniz ama olanları görmektesiniz. Yalnız siyasi partileri, yalnız iktidara suçu yüklemekle olmaz onları iktidara getirenlerin hiç mi suçu yok? ‘Avantayı alacaksın mercimeğe, 300 liraya çeyrek altına oyları vereceksin, ondan sonrada senin hiç günahın olmayacak’ böyle bir şey yok. Artık onlar da vebal altındadır.
BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKİYE’YE UYMAZ
* Yakın zamanda referandum yapılacak ve Tayyip Erdoğan’ın başkan seçilme olasığı var. Sizce nasıl olur?

-Başkanlık sisteminin Türkiye’ye uymadığını artık herkes biliyor. Ben %51 alacağını sanmıyorum. Zaten seçimde de bu kadar karşı propaganda yaptılar, 100 küsür kişinin ölümüne neden oldular. ‘Bak görüyor musun insanlar biz yokken ölüyor’ dediler, orada bile %51 alamadılar, yine alamazlar. Başkanlık sistemini Türk halkının yarıdan fazlasının benimseyeceğine hiç inancım yok ama olursa da şaşırmam dünyada en utandığım ve en üzülerek söylediğim kelime ‘Burası Türkiye her şey olur’ var ya o zaman onu diyeceğiz. Hiç duydunuz mu hayatta ‘burası Finlandiya her şey olur, burası İngiltere her şey olur’ böyle bir laf yoktur. Çünkü ayıptır bu laf, biz sık sık bu lafı kullanırız. Burası Türkiye her şey olur hırsızlık olur, ayakkabı kutularında para olur, rüşvet olur, ‘paraları sıfırla’ olur, 600 bin liralık kol saatleri olur, bence de böyle düşünürsek ayıp olur. Çok fena ama malesef böyleyiz. Bundan kaçınamıyoruz.
* Son olarak film hakkında izleyenlere ne söylemek istersiniz?
-İzleyenler eğlenirler 106 dakika sürüyor film… Eskişehir’de ben 10 bin kişiye oynattım bu filmi. Yani 1 kerede 10 bin kişi seyretti. Film 3 yerinde alkış aldı. Alkış aldığı yeri şimdi söylemeyeyim. Bakarsınız sinemalarda da alır hoşumuza gider.
* Film çekimleri nerede sürdü?
Kadıköy yakasında, Kilyos’da ve İstanbul’un bazı çeşitli mekanlarında çektik. Dahilileri Fikirtepe’de yıkılan bir evin alt katını kiralayıp orada çektik. Sarıyer sırtlarında çektik. Şehir hattı vapur kiralamak istedik vermediler bize, ben de motor kiraladım bilet alıp şehir hatları vapuruna girdim öyle çektim. Hilecam kiraladık onlarla çekim yaptık. Hitler’in 10 tane tanklarını yaptırdık onun da sürprizini saklayalım. Rüzgar esince hepsi iskambil kağıtları gibi devriliyor. Uzaktan bakınca hakiki tank gibi görünüyor. İnşallah gişesi iyi olur öğrencilerime kamerayla tanışma şansını tanıdım. Önümüzdeki baharda onlarla bir film daha yapıp her sene bir film yapmayı düşünüyorum. Filmi çok pahalıya mal etmiyoruz. Ama reklam harcamaları geldi bugün. 100 küsür bin lira o beni sarstı. Bilbortlar, Işıklı reklamlar, gazete reklamları ve sokaklara asılacak olan afişler o kadar tuttu. Bizim belimizi büktü sponsor yok, Kültür Bakanlığı yardımı yok, devlet yardımı yok, hiç bir şey yok birazcık orada sıkıntım var. Onun dışında dünya dönüyor, ne yaparsak yapalım güneş doğudan doğuyor, batıdan batıyor bunları değiştiremeyiz.
Haber: Aytaç Akyurt / SÖZCÜ

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA