SON DAKİKA

Haberertesi

MEHMET TÜM’DEN DİYANET’E TEPKİ

MEHMET TÜM’DEN DİYANET’E TEPKİ
Bu haber 05 Ocak 2016 - 21:26 'de eklendi ve 394 views kez görüntülendi.

CHP Balıkesir Milletvekili ve PM Üyesi Mehmet Tüm, Diyanet İşleri Başkanı’nın cemevleriyle ilgili sözlerini kınadı.
Tüm’ün konu ile ilgili açıklaması şöyle:
“Son günlerde ulusal basında yer alarak Kamuoyunun gündemine gelen “Cem Evleri” konusunda hükümetin tutumu Alevi toplumunu incitmiş ve üzmüştür. Bu güne kadar AKP hükümetlerince 7 adet Alevi çalıştayı yapılmıştır. Bu çalıştaylarda ortaya çıkan temel görüş, ”Alevi Toplumunun” başkaları tarafından tanımlanmaya karşı rahatsızlıklarıdır.
Bu AKP’nin kendi yayınladığı raporlarda mevcuttur. Buna rağmen hala cem evleri ile ilgili , Diyanet İşleri Başkanlığından Fetva alınması, Hukuk Devletinin temel prensiplerine aykırıdır. Alevi toplumu; kısıtlı bütçelerinden katkı yaparak, devletten tek kuruş almadan inşa ettiği CEM EVLERİ’ nin tanınmasını Diyanetin Fetvalarına havale eden bir anlayışı asla kabul edemez. Cem Evlerinin İbadethane olarak yasal statü kazanması, insan hakları bağlamında bir hukuk sorunudur. Hukuki sorunlar hukuk içerisinde çözümlenir. Hukuku yaratmak siyasetin, yani yasamanın işidir. Böyle bir sorunu Dini bir kurumun fetvasına baş vurarak çözmek yerine, aksine derinleştirirsiniz.
“SORUMLU DİYANETİN KENDİSİDİR”
Unutulmamalıdır ki ; Bu güne kadar ki uygulamaları ile Diyanet İşleri Başkanlığı bu sorunun bizzat sebebidir. Aleviler ;1000 yıldır Anadolu Coğrafyasında oluşturdukları inanç sistemini kendi değerleri ve ritüelleri ile yaşamak istiyorlar. Bunların başında da CEM EVLERİ gelmektedir. Hükümetin acil eylem planında yer alan cem evlerine yasal statü meselesi bir lütuf değil anayasal haktır. Bu konuda AHİM ‘in kararları açıktır ve bağlayıcıdır. Cem Evleri Alevilerin ibadet ettiği mekânların adıdır. Hiçbir ibadethanenin alternatifi, karşıtı veya yandaşı değildir. Hükümet bunu böyle bilmeli ve tanımlamalıdır. Bunun için kelime oyunlarına başvurmasının anlamı yoktur.
CEM EVLERİ YASAL STATÜ BEKLİYOR
Acil Eylem Planında yer alan “İrfan Ocakları ve Cem evleri” kavramı muğlaktır. AKP Cem Evlerini tanımlarken yanında yeni bir kavram koymaktan vazgeçmelidir.
Kimi zaman Kültür Evleri, kimi zaman İrfan ocakları gibi Cem Evlerini ötekileştirici anlayışı terk etmelidir.
Alevi Toplumu İlim ve İrfanı temel alan bir anlayışa sahiptir.
AKP’nin ilim ve irfanına muhtaç değildir. İhtiyacı da yoktur.
Cem Evleri, Ülkenin her kentinde mevcuttur ve alevi yurttaşlarımız, ibadetlerini yapmaktadırlar. Ancak bu yapılar, Belediyelerin ve dernekler masasının inisiyatifine terk edilmiştir. İstenen ve beklenen, Yasal statüdür. Bunu sağlamak Mecliste iktidarın 10 dakikasını alacak kadar kolaydır. “Cem Evleri İbadethane statüsündedir, ilgili planlarda gösterilir, ve buna göre ibadethanelerin faydalandığı haklardan faydalanır” demek kadar basittir. Ancak, konuyu sulandırmada uzman olan AKP iktidarı bunları yapmak yerine, Fetva makamına başvurmaktadır.
AKP bu tekçi anlayıştan ,fetvacı düşünceden derhal vazgeçmelidir.”

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA