SON DAKİKA

Haberertesi

EDİRNE KURTULUŞUN 93. YILINI KUTLADI

EDİRNE KURTULUŞUN 93. YILINI KUTLADI
Bu haber 26 Kasım 2015 - 19:04 'de eklendi ve 472 views kez görüntülendi.

Edirne’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yılı coşkuyla kutlandı.
İLK TÖREN ATATÜRK’ÜN ANITINDA YAPILDI
Edirne Belediyesi tarafından 25 Kasım Kurtuluş Bayramı nedeniyle düzenlenen törenler, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı.
Çelenk sunumun ardından kortej Zübeyde Hanım Kadın Lokali’nin önünde toplandı. Korteje Edirne Belediye Başkanlığı’nın tüm birimleri, Edirne’de bulunan sivil toplum kuruluşları, birlik odaları ve esnaf araçlarıyla katıldı.
EDİRNE PROTOKOLÜ KORTEJ EŞLİĞİNDE HALKI SELAMLADI
Edirne sokaklarında Edirne halkının kurtuluş bayramını kutlayan korteje halkın ilgisi yoğundu. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan korteje en önde eşlik ederek, halkı selamladılar.
BELEDİYE BAŞKANI GÜRKAN KONUŞMASINA ŞİİRLE BAŞLADI
25 Kasım Stadyumuna düzenlenen törende Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan konuşmasına Niyazi Akıncıoğlu’nun ; ‘Bir yerde görürsen ki; Ağır ve edalı akar dal dal söğütleri öperek samur üç belik gibi üç koldan sular; müjdeler olsun efendim Edirne’desin’ şiiri ile başladı.
“EDİRNE İÇİN BAYRAM GÜNÜ”
1919’da başlayan Türk Kurtuluş Savaşı ile çizilmiş olan Misak-i Milli Sınırları içerisinde yer alan en güzel köşelerden biri olan Serhad Şehri Edirne’nin kurtuluşunun 93. Yılının kutlandığını dile getiren Gürkan, “Bu büyük bayramı bizlere armağan eden şehitlerimiz, gazilerimiz; Büyük Önderimiz, kurucumuz: Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk sayesinde kutlanmaktadır. Hepsini rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad olsun” dedi.
BAŞKAN GÜRKAN EDİRNE’NİN TARİHİ ÖNEMİNİ VURGULADI
Edirne’nin 1361’de Osmanlı İmparatorluğu tarafından ebedi Türk Yurdu haline getirildiğini, ancak şehrin tarihi boyunca birçok savaşlara, işgallere, yıkımlara sahne olduğunu dile getiren Gürkan, “Avrupa ve Anadolu arasında bir geçiş köprüsü olan şehrimiz jeopolitik özelliği nedeniyle sadece Türkiye’nin, Türklerin değil, birçok milletin gözdesi bir şehir haline gelmiştir. 1361’deki fetihten sonra ilki 1829 da, ikincisi 93 harbinde, üçüncüsü 1912-1913 Balkan Savaşı’nda ve son olarak da 25 Temmuz 1920’de çeşitli işgallere uğrayan Edirne, Mudanya Ateşkes Mütarekesiyle Kurtuluş Savaşını kazanan ordumuzun ve milletimizin sayesinde 25 Kasım 1922’de bir daha terk edilmemek üzere ebedi Türk Yurdu olarak ilan edilmiştir.”
“ATATÜRK IŞIK OLMAYA DEVAM EDİYOR”
Şehrimizin özgür, güzel, yürekli insanlarına sesleniyorum; Biliyorum ki Ulu Önder Atatürk sizlerin hep yüreğinizdeydi, fikirlerinizdeydi, düşüncelerinizdeydi. O bize ışık oldu, yol oldu, hedef oldu. Ve onun kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin onurlu bir yurttaşı olarak, onun kurduğu cumhuriyeti ilelebet payidar kılmak için; dün de, bugün de elimizden ne geliyorsa yaptık, yapmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.
“İYİ Kİ KAHRAMAN TÜRK ORDUSU VAR”
Türk Milletinin, yurdu korumak için bir an bile tereddüt etmeyen bir orduya sahip olduğuna değinen Gürkan, “Bu ülkeyi Kurtuluş Savaşı’nda canlarıyla, kanlarıyla, dişiyle, tırnağıyla savunan, şehit olmaktan bir an olsun bile çekinmeyen, gazi olduğunda şehit olmadım diye üzülen ebediyete intikal etmiş bütün kahramanlarımızı saygı, rahmet, minnet ve şükranla bir kez daha anıyorum. Edebi Baş Komutanımız Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum. Türk Silahlı Kuvvetlerine, Mehmetçiğe, Edirne’yi kurtardığı için bütün Edirne Halkı adına bir kez daha sevgilerimizi, saygılarımızı, minnet ve şükranlarımızı sunuyorum. Kahraman Türk Ordusu iyi ki var. Yurdumuzu korumak için bir an bile tereddüt etmeyen bir orduya sahibiz. Var olsun ordumuz” dedi.
Gürkan’ın konuşmasının ardından geçit töreni, Edirne Belediye Bandosu ile Edirne Valiliği Mehteran Takımının gösterileriyle ilgiyle izlendi.
EDİRNE’NİN KURTULUŞU RESİM SERGİSİ ZİYARETE AÇILDI
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, daha sonra Devecihan Kültür Merkezi’nde ‘Edirne’nin Kurtuluşu’ isimli resim sergisinin açılışını yaptı.
Ayfer Uz, Banu Bulduk, Büşra Sargın, Cansu Akyol, Deniz Gökduman, Deniz Bayal, Ece Uğur, Eren Demir, Erkan şahin, Fatih Kurtçu, Fergana Kocadoru, Güray Uygun, Işıl Çelik, Kerem İşcanoğlu, Mahpeyker Yönsel, Muberra Ulucalı, Özkan Köse, Salih Erdem, Seza Soyluçiçek, Şema Yılmaz, Taha Elgün, Tuğba Demir, Uğur Pekcan, Zerrin Pehlivan’ın resimlerinin yer aldığı sergiye katılım yoğun oldu.
Edirne’nin kurtuluşunu anlatan resim sergisini büyük bir beğeni ile izleyen Gürkan, tüm Edirne halkını 25 Kasım- 6 Aralık 2015 tarihleri arasında açık olan resim sergisine davet etti.
BELEDİYE BAŞKANI RECEP GÜRKAN’IN KURTULUŞ MESAJI
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 25 Kasım Edirne’nin Kurtuluş Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda şunlara yer verdi: “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Milleti’nin bağımsızlığına kavuşması adına başlattığı kurtuluş mücadelesinde Edirne’nin Mudanya Ateşkesi gereğince 25 Kasım 1922 tarihinde TBMM kuvvetlerince teslim alınmasıyla, kurtuluş mücadelesinin en önemli zaferlerinden biri de elde edildi. Kurtuluş mücadelesine canıyla, kanıyla, yüreğiyle ortak olan ve bu uğurda şehit düşmüş atalarımızın bize miras bıraktığı bu kentte 93 yıldır gururla, güvenle, huzurla; cumhuriyetle, demokrasiyle, Atatürk’le yaşıyor olmanın mutluluğu içerisindeyim. Her yıl daha da büyük bir coşkuyla kutladığımız 25 Kasım Kurtuluş Günü’nü bu yılda Edirne’ye, Edirnelilere, Cumhuriyete yakışır bir şekilde kutlayacağız. Edirne halkı olarak, bağımsızlığımızı bir kez daha haykıracağıuz. Bizlerin bu günleri yaşamamıza vesile olan, bu uğurda canları feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve şükranla, gazilerimizi de saygıyla anıyorum”.
image

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA