SON DAKİKA

Haberertesi

DÜRÜST VATANDAŞIN SUÇU NE?

DÜRÜST VATANDAŞIN SUÇU NE?
Bu haber 05 Ocak 2016 - 21:13 'de eklendi ve 490 views kez görüntülendi.

CHP BALIKESİR MİLLETVEKİLİ AHMET AKIN: “ELEKTRİKTE KAYIP KAÇAK BEDELİNİN SORUMLUSU VATANDAŞLARIMIZ DEĞİLDİR”
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Elektrik dağıtım sisteminde oluşan kayıp kaçağın bedeli elektrik tüketicilerinden tahsil edilmekte ve bu da bir dizi tartışmaya ve davalara konu olmaktaydı. Ahmet Akın, bu tartışmaları sonlandıracak şekilde kayıp kaçak bedeli ile sayaç okuma bedellerinin elektrik faturalarına yansıtılmasını engelleyecek bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığına sundu.
VATANDAŞ TÜKETMEDİĞİ ELEKTRİĞİN BEDELİNİ ÖDÜYOR
Akın, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada : “Maliyetlerin düşürüleceği ve dolayısıyla fiyatların da aşağı çekileceği iddiasıyla elektrik sektöründe yapılan özelleştirmeler amaçlanan sonuca hizmet etmemiştir. Tersine halkımızın elektrik enerjisi gideri daha da artmıştır. Artmaya da devan etmektedir. Bu yılbaşında sabahın olmasını bile beklemeden elektriğe zam yapıldı. Kendi tükettiği elektrik enerjisiyle ilgisi olmayan kimi bedeller de halkımızın sırtına yüklenmektedir. Elektrikte kayıp kaçağın sorumlusu faturasını düzgün ödeyen sorumlu vatandaşlarımız değildir. Bu alanda gerekli yatırımı, bakım onarımı ve denetimleri yapmayanlar sorumludur. Açılan davalar nedeniyle yargı da bu uygulamayı adaletsiz bulmuş ve vatandaşlarımızın lehine kararlar vermiştir. Ancak AKP hükümeti ısrarla bu uygulamayı sürdürüyor. Hatta mahkemelerin bu konuda kararlar vermesini engelleyecek, vatandaşlarımızın hak arama yollarını kapatacak yasal düzenleme yapma girişimlerinde bulunuyor. Halkımızın cebinden haksız yolla para alınmasına yol açan bu uygulama daha fazla sürdürülemez.” dedi.
İŞTE O KANUN TEKLİFİ
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
14.03.2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifim ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur.
Gereğini arz ederim.
​​​​​Ahmet AKIN
​​​​​​​Balıkesir Milletvekili

GENEL GEREKÇE
Elektrik faturalarında yer alan kayıp kaçak bedeli son yıllarda vatandaşlarımızın en çok şikayet ettiği konulardan olmuştur. Bu konuda mahkemelere çok sayıda dava açılmış ve vatandaşlarımız kendilerinden haksız yere tahsil edildiğini düşündükleri kayıp kaçak bedellerinin iade edilmesini talep etmişlerdir.
Kayıp kaçak miktarının dağıtım sistemine giren enerji ile dağıtım sisteminde tüketicilere yansıyan enerji miktarı arasındaki fark olduğu belirtilmektedir. Bu anlamda kayıp kaçak bedeli teknik ve teknik olmayan kayıp ile kaçak kullanılan enerjinin maliyetinin tüketicilerden alınmasını sağlayan bir fatura kalemidir.
Elektrikte kayıp kaçağın engellenmesinden, kayıp kaçak oranının en aza indirilmesinden dağıtım firmaları sorumludur. Tekniğine uygun olarak yapılacak periyodik bakımlar ile onarımlar ve şebeke içi yapılacak yeni yatırımlar bu kayıp/ kaçağın azaltılması için önem taşımaktadır. Ayrıca elektriği kaçak olarak kullananları, yani bir bedel ödemeksizin elektrik tüketenlerin tespit edilerek kullanılan elektriğin bedelini onlardan tahsil etme sorumluluğu da dağıtım firmalarınındır. Kaçak elektriğin bedelinin, elektriğini mevzuata uygun olarak kullanan sorumlu vatandaşlarımızdan tahsil ediliyor olması hakkaniyete uygun değildir.
Nitekim Yargıtay Hukuk Genel Kurulu açılan davalar nedeniyle vermiş olduğu kararlarda bu uygulamanın hukuk devleti ve adalet düşüncesi ile bağdaşmadığına vurgu yaparak, vatandaşlardan tahsil edilen kayıp kaçak bedellerinin iadesi yönünde kararlar vermektedir.
Yine vatandaşlarımız bedel ödenerek satın alınan elektriğin ölçülmesi için de ayrıca bir bedel ödeniyor olmasını, yani sayaç okuma bedelini de kabul etmemektedirler.
Tarifelerde yer almayan bir takım bedellerin de faturalarda yer aldığına ilişkin iddialar ise bu konuda yaşanan bir başka sorundur.
Bütün bu unsurlar vatandaşlarımızın elektrik tüketim harcamalarının artmasına yol açmaktadır.
Kanun teklifi ile elektrikte tüketicilerden alınan kayıp kaçak bedelleri ile sayaç okuma bedellerinin alınmaması ve elektrik faturalarında tarifelerde yer almayan bedellerin bulunmasının önlenmesi amaçlanmaktadır.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1– Madde ile; 14.03.2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununda değişiklik yapılarak tüketicilerden kayıp kaçak bedeli ile sayaç okuma bedeli ve tarifelerde yer almayan başka bedellerin alınması engellenmiştir.
MADDE 2– Yürürlük maddesidir.
MADDE 3– Yürütme maddesidir.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA