SON DAKİKA

Haberertesi

CHP’Lİ SARIBAL’DAN ZEYTİNCİLERE ZİYARET

CHP’Lİ SARIBAL’DAN ZEYTİNCİLERE ZİYARET
Bu haber 04 Ocak 2017 - 22:40 'de eklendi ve 511 views kez görüntülendi.

SORUNLARI YERİNDE DİNLEDİ
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal; CHP Mudanya İlçe Başkanı Ergül Batman ve yöneticileriyle bir araya gelerek Mudanya İlçesi’nde zeytincilikle uğraşan çiftçilerin zararlarını yerinde görmek için köyleri ziyaret etti.

ÇÖZÜM YOLUNU GÖSTERDİ
Ziraat Mühendisi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal; zeytin bahçelerinde yaşanan hasarın gözlemlerine dayanarak ciddi oranda olduğunu, 2090 Sayılı Afet Kanunu’nda yapılacak değişiklikle bu yaşananların da afet kanunu kapsamına alınması gerektiğini dile getirdi.

CHP’Lİ YÖNETİCİLER DE EŞLİK ETTİ
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal; zeytincilerin zararını yerinde öğrenmek için CHP Mudanya İlçe Başkanı Ergül Batman ve İlçe yöneticileri Mehmet Şamatacı, Sibel Gencer, Asuman Çelenk, Ercan Samastı ile Mudanya’nın Esence(Eşkel), Yalıçiftlik köylerinde ve Trilye, Kumyaka meralarında çiftçilerle görüştü.

Yoğun kar nedeniyle zeytin bahçelerinde oluşan zararı öğrenmek için incelemelerde bulunduklarını söyleyen Sarıbal; yoğun kar yağışının zeytin ağaçlarına yaptığı zararları yazılı bir açıklamayla şu şekilde dile getirdi. “CHP İlçe yöneticilerimizle köylerimizden bazılarını ziyaret ettiğimizde, çıkan tabloyu şöyle özetleyebiliriz: Kar yağışı, dallarda karın birikmesi ve özellikle kış aylarında ağaçlardaki öz suyun en az olduğu dönemlerden biri olmasından dolayı ağırlıklı olarak dal kırılmaları, gövde kopmaları, ana dal ayrılma ve kırılmaları ile zeytinliklerin zarar gördüğünü tespit ettik.

Dallar genel olarak çok yıllık olan, yaşlı ağaçlarda kırılma daha fazlayken; genç ağaçlarda göreceli olarak daha azdır. Bu tamamen ağaçların dallarının esnekliği ile ilgili bir durumdur. Bu görünürdeki zarar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu zarar şekli sadece bu yılın zararı değildir. Ağaçlar, bu dalların zararını kapatıncaya kadar çok yıllık zarar edilmektedir. Tespitlerimizdeki en net zarar, bu yöndedir. Ağaç olarak ve oran olarak değişkenlik gösterse de gövdesinden kopan yani %100 zarar gören ağaçlar da var. Birkaç dalı kopan %20 ile %30 zarar gören de var.”

Zeytin bahçelerinde görünen zararların yanında görünmeyen zararların da gelecekteki ekonomik kayıplarla daha çok ortaya çıkacağını ileri süren Sarıbal; 2017 Mayıs ayında çiçeklenmede tablonun daha da netleşeceğini dile getirdi. Zarar gören zeytinlikler için inceleme çalışmasından sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mudanya İlçe Müdürlüğünü ziyaret ettiklerini söyleyen Sarıbal;

“Kar soğuğu ve sonradan ortaya çıkacak sürgün ve göz yanıklarından dolayı oluşacak verim düşüklüğü oranını şimdiden söylemek zor. Ancak 2017 Mayıs ayında çiçeklenmede görebileceğiz. Yine görünen zararlar içinde ele aldığımız kopan çok yıllık dalların gelecek yıllarda verim eksikliği yaşayacağı için görünmeyen fakat gelecek yıllarda verim nedeniyle ekonomik zararları ortaya çıkacaktır.” Dedi.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA