SON DAKİKA

Haberertesi

CHP’Lİ SAĞLAM: İBB BORÇ BATAĞINDA

CHP’Lİ SAĞLAM: İBB BORÇ BATAĞINDA
Bu haber 16 Kasım 2015 - 7:57 'de eklendi ve 356 views kez görüntülendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 10,5 Milyar TL Borç Batağında!
İSTANBUL’UN BÜTÇESİ MECLİSTE KABUL EDİLDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) 2015 yılı Kasım ayı toplantılarında İBB’nin Bütçesi görüşüldü. İBB’nin 2016 yılı bütçesi 16 milyar 100 bin lira olarak açıklandı. İSKİ, İETT ve şirket ciroları ile birleşince Bütçe 36 milyar 820 milyon liraya kadar ulaşıyor. CHP Grubunun red oylarına karşılık AKP Grubunun oy çoğunluğu ile Bütçe kabul edildi.
CHP BÜTÇEYE RED OYU VERDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam
İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın Bütçe’yi Meclise sunması sonrası CHP Grubu adına görüşlerini ifade etti.
öneri ve eleştirilerini Başkan Topbaş’ı yüzüne bakarak sıralayan CHP Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam Meclis Kürsüsünde söylediği eleştiri başlıkları:
“BÜTÇENİN YÜZDE 21’İ BORÇLA KAPATILACAK”
“İBB’nin 2016 yılı yılı bütçe artışı % 31,4; Konsolide bütçe ise % 15,5 artışla 36 milyar 820 milyon lira olarak bağlandığını göstermektedir. Yani 3.400.000,00.-TL BORÇ… Başka bir deyişle 2016 yılı bütçenin % 21,1 borç ile kapatılacak. Bunun izahını merak ediyoruz. Enflasyon % 9 iken, % 31,4 oranında bütçe artışının izahı nedir? Sayın Topbaş son 5 yıldır hep aynı şeyleri söylüyor. Belki de artık söyleyecek yeni bir şeyi yok. Biraz önce söylediklerini dinleyenler Sayın Topbaş’ın göreve daha yeni başladığını sanırlar. Oysa 12 yılı İBB olmak üzere 17 yıllık bir belediye başkanı gibi konuşmadı. Mensubu bulunduğu partisinin İstanbul’daki 22 yıllık iktidarına sahip çıkmadı. Hatta Sayın Recep Tayyip Erdoğan dönemine de sahip çıkmadı. 2004 kendi döneminden önce ve sonrası diye ayırdı. Sayın Topbaş konuşmasında İBB’nin 2016 yılı konsolide bütçesini 38.6 milyar olarak açıkladı. Ancak bize komisyonda bürokratlar tarafından verilen rakamlar farklı olup 36 milyar 820 milyon liradır. Sanırım Sayın Topbaş bütçesini bilmiyor. Ama bu çok da şaşırtıcı değil. Çünkü Sayın Topbaş İstanbul’un hiçbir sorununa hakim olmadığı gibi bütçesine de hakim değil.”
“YEŞİL ALAN KALMADI”
“Deprem sonrası toplanma alanı dahi bırakmadığınız ve 22 yıldır katlettiğiniz İstanbul’un yeşil alanlarıyla mı? Kimsenin kullanamadığı E-5 ve TEM kenarındaki, ÇATI ve KAT BAHÇELERİ ile BETONLARA yaptığınız yeşil alanları saymaysak geriye bir şey kalmıyor. Geçen yıl yayınlanan şehirlerin halka açık Yeşil Alanları sıralamasında İstanbul
% 1,2 oranla maalesef yine son sırada… diğer bazı Büyükşehirler ise; Hong Kong…%41, Londra …%38.4, New York …%14, İstanbul …%1.2, Yüksek binalar gökdelenler ve beton yığınları ve yok olup giden şehirlerimize hüzünlü bir bakış.”
“ŞEFFAF DEĞİLSİNİZ”
“Yatırım ve hizmetlerimizi hesap verilebilir, şeffaf çağdaş ve sosyal belediyeciliğin hakim olduğu bir programla gerçekleştiriyoruz…” diyorsunuz. Doğru mu? Bunu gerçekten siz mi söylüyorsunuz? – Hangi hesap verilebilirlik? – Hangi şeffaflıktan bahsediyorsunuz? Biz meclis üyeleri olarak bilgi alamıyoruz. Bugüne kadar cevap verilmeyen 300’ün üzerinde soru önergemiz var. Yılbaşından bu güne kadar sorduğumuz 150 soru önergesinden 3–5 tanesine cevap verdiniz. “Hesap verilebilirlik ! Şeffalık !” hadi canım ordan… Size tavsiyem Mevlana’nın dediği gibi “ya olduğunuz gibi görünün ya göründüğünüz gibi olun…”
“BELEDİYE ŞİRKETLERİ ZARAR EDİYOR”
“İŞTİRAKLER: İBB’nin iştiraklerini denetlemek istiyoruz, meclis denetiminden yasa dışı yol ve yöntemlerle kaçırıyorsunuz? İştiraklerle ilgili yasanın bize tanıdığı denetim yetkisini kullanıp bu yollardan biri olan soru sorma hakkımızı kullanıyoruz ona da cevap vermiyor ve yine kaçırıyorsunuz. Hani siz “Yatırım ve hizmetlerimizi hesap verilebilir, şeffaf çağdaş ve sosyal belediyeciliğin hakim olduğu bir programla gerçekleştiriyoruz”.. mesela 31.12.2014 itibariyle İştiraklere baktığımızda; Veya 2015 yılının ilk 6 ayı sonuçlarına baktığımızda; şirketlerin yaklaşık yarısı zararda…830 milyon hasılat, yaklaşık 79 milyon (eski parayla milyar) zarar ettirilmiş.”
“İBB MECLİSİ SADECE İMAR KONUSUNDA ÇALIŞIYOR”
“1 Nisan 2014 ten bu yana yaklaşık 3500 tane gündem maddesi bu meclise gelmiş. Yaklaşık 2500’ü imar ve bayındırlık komisyonuna havale edilmiş. Mesela engelsiz hayat komisyonu sadece 7 defa toplanmış; deprem komisyonu 9 defa; çevre komisyonu 17 defa toplanmış. Bu rakamlar önceliğinizin İMAR yani RANT olduğunu gösteriyor. Gelin daha fazla yeşil alan yaratmak, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda önlem alınması; su kaynaklarının korunması, derelerin sağlıklı ve özgür akması için karar alalım. Gelin genç işsizliği azaltılmak, yoksulluğu yenmek için daha çok karar alalım. Gelin Marmara denizini kurtarmak, balık çeşidini arttırmak ve deniz kirliliğini azaltmak, Marmara Denizinin her tarafından denize girilebilmesi için karar alalım.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA