SON DAKİKA

Haberertesi

ÇAKIRÖZER TBMM’DE MEDYAYI ANLATTI

ÇAKIRÖZER TBMM’DE MEDYAYI ANLATTI
Bu haber 10 Nisan 2016 - 11:17 'de eklendi ve 291 views kez görüntülendi.

CHP ESKİŞEHİR MİLLETVEKİLİ UTKU ÇAKIRÖZER TBMM’DE “KARA TABLOYU”ANLATTI
CHP’li Çakırözer, basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller ve bu konunda Meclis Araştırma Komisyonu kurulması hakkında TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE DİKKAT ÇEKTİ
Mecliste konuşan CHP’li Çakırözer, Uygar dünyada ülkelerin gelişmişlik seviyelerinin ekonomik refahları kadar demokrasilerinin gelişmişlik düzeyiyle de ölçüldüğünü belirten Çakırözer, çoğulcu, özgürlükçü demokrasinin en temel ölçütlerinden birinin de o ülkedeki basın ve ifade özgürlüğünün durumu olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin, özellikle son yıllarda basın ve ifade özgürlüğü açısından yakın takibe alınan bir ülke konumuna geldiğini belirten Çakırözer, uluslararası basın örgütlerinin hazırladığı raporlarda ülke tablomuzun her geçen gün daha kötüye gittiğini, uygulamalar konusunda “alarm veren” bir konuma sürüklendiğini söyledi.
TÜRKİYE’NİN KARNESİ ZAYIF
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) hazırladığı raporda ülkemizin “basının özgür olmadığı ülkeler” arasında gösterildiğini belirten Çakırözer, son beş yılda Tayland ve Ekvador’un ardından basın özgürlüğünde en hızlı gerileyen üçüncü ülke konumuna sürüklendiğine dair tespitin yer aldığını söyledi. Çakırözer, aynı raporda Türkiye’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 149’uncu sırada yer aldığını belirtti. “Bu tespitler ülkemiz açısından, demokrasimiz açısından çok büyük bir ayıptır” diyen Çakırözer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Basın özgürlüğünün korunması ve geliştirilmesi konusunda ülkemizde çok önemli sorun ve sıkıntılar yaşanıyor. Hasan Fehmi’nin katledilmesinden bugüne kadar geçen 107 yılda ne yazık ki ülkemizde Sabahattin Ali’den Uğur Mumcu’ya, Metin Göktepe’den Hrant Dink’e kadar 100’ün üzerinde gazeteci ve yazar öldürüldü, katledildi. 2015 yılı içinde ülkemizde geçici koruma altında olan 3 Suriyeli gazeteci öldürüldü. Yine 2015 yılında 64 gazeteciye, 4 medya organı ve 1 yazara fiili saldırı düzenlendi”
TÜRKİYE AÇIK CEZAEVİ OLAMAZ
Çakırözer, gazetecilerin “yargılanmaması” gibi bir durumun söz konusu olamayacağını, ancak yazdıkları ve düşündükleri konularla ilgili olarak tutuklanmalarının doğru olmadığını belirtti. Erdem Gül ve Can Dündar’ın üç ayın üzerinde tutuklu olarak kaldıklarına işaret eden Çakırözer, Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından gazetecilerin tahliye edildiğini, ancak gazetecilere yönelik hala tutuklama ve gözaltı kararlarının çıktığına dikkat çekti. Çakırözer “Türkiye’yi düşünen, ifade eden, yazanlar için açık bir cezaevi olmak durumundan hep birlikte kurtarmamız gerekir” diye konuştu.
MAHKUMİYET ON KAT ARTTI
Avrupa Konseyi’nin hukuki danışma organı olan Venedik Komisyonunun geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanına hakaret soruşturmalarına ilişkin raporunu kamuoyuna açıkladığını hatırlatan Çakırözer, “Bunun hepimiz tarafından dikkate alınması ve orada yapılan öneriler doğrultusunda Cumhurbaşkanı’na hakareti cezalandırmaya yönelik bu maddenin bizim Ceza Kanunu’muzdan çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Zira hukukumuzda kişilere yönelik hakareti düzenleyen hüküm var” diye konuştu.
CHP milletvekili Çakırözer, 2015 yılında 19 gazeteci ve 2 karikatürist dahil toplam 28 kişinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret veya kişilik haklarına saldırıdan toplam 21 yıl 6 ay 19 gün hapis cezasına mahkum edildiğini hatırlattı ve 2015 mahkumiyetlerinin iki cezanın gündeme geldiği 2014 yılına göre 10 katlık bir artışa işaret ettiğine dikkat çekti. Çakırözer, uluslar arası camiada basın ve ifade özgürlüğü ihlalleri tablomuzun her geçen gün daha kötüye gittiğini ve bu durumun üyesi olmaya aday olduğumuz AB ve ABD ile ilişkilere gölge düşürdüğünü
KAYYUM KIYIMI
Konuşmasında İpek Medya grubu ve Zaman gazetesine kayyum atanmasıyla birlikte çok sayıda gazetecinin işsiz kaldığına da dikkat çeken Çakırözer, işsiz bırakılan gazetecilerin en temel yasal haklarından dahi faydalanamadıklarını anlattı. Çakırözer, “Kayyum atanan bu medya kuruluşlarındaki meslektaşlarımız işsizlik parası dahi alamayacak şekilde atılmış durumdalar, hiçbir tazminatlarından faydalandırılmadılar” dedi
Türkiye’de internet sansürü, yayın yasağı, akreditasyon ile de halkın haber alma özgürlüğünün engellendiğini de belirten Çakırözer, 2015 yılında 6 yayın yasağı 5 gizlilik kararı, 10 akreditasyon ayrımcılığı yapıldığını, 118 internet sitesinin, 353 Twitter hesabının, 399 haber ve köşe yazısına erişim yasağı konulduğunu belirtti.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA