SON DAKİKA

Haberertesi

BÜYÜK SATIŞ!

BÜYÜK SATIŞ!
Bu haber 18 Ağustos 2016 - 10:09 'de eklendi ve 223 views kez görüntülendi.

ÜLKENİN EN ÖNEMLİ KURUMLARI SATILACAK
Tezcan Karakuş Candan: “Ülkesini seven hiç kimse bu satışa razı gelmez”
Cumhuriyet tarihinin en büyük satışında 111 kuruma ait varlıklar özelleşiyor…
VARLIK FONUNA KAYNAK!
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen ‘Varlık Fonu Yasa Tasarısı’yla devlet kurumlarına ait kamusal varlıkların özelleştirilerek satılacağını belirten Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Ülkesini seven hiç kimse bu satışa razı gelmez. Cumhuriyet kurumları ve varlıklarının kalanlarının tamamı da özelleştirilerek satışa hazırlanıyor” sözleriyle düzenlemeye tepki gösterdi.
‘ÜLKESİNİ SEVEN HİÇ KİMSE BU SATIŞA RAZI GELMEZ’
İçerisinde Atatürk Orman Çiftliği’nin de yer aldığı 111 kurumun, Varlık Fonu Yasa Tasarısı’nın 35. Maddesiyle özelleştirilerek satılmasına tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurumlarının varlıklarına yönelik yapılan bu satış hazırlığı kabul edilemez. Ülkesini seven hiç kimse bu satışa razı gelmez. Cumhuriyet kurumları ve varlıklarının kalanlarının tamamı da özelleştirilerek satışa hazırlanıyor” dedi.
TÜBİTAK, DSİ, TDK VE ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ LİSTEDE
Düzenlemeyle ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, tasarıya göre aralarında Atatürk Orman Çiftliği, DSİ, Karayolları,İller Bankası, DHMİ, Merkez Bankası, TKİ, Devlet Tiyatroları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, TDK, TTK, Atatürk Kültür Merkezi, Şeker Fabrikaları, MKE, TÜBİTAK, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nun da olduğu 111 kuruma ait varlıkların satış için özelleştirme idaresine devredilmesini ‘vicdansızlık’ olarak niteledi.
‘BU BİR TASFİYE HAREKETİDİR’
“Bu kurumların mal varlıkları, Cumhuriyet dönemi modern mimarlık izlerini taşıyan mimari eserleri ve yapı stoğu ranta açılmakta, değerlerimiz yok edilmektedir” sözleriyle tasarıya yönelik tepkisini dile getiren Candan, “Bütün bu kurumların varlıklarının büyük bölümünün ve genel müdürlüklerinin bulunduğu Başkent Ankara’nın içeriği boşaltılarak, başkent olma özelliği ortadan kaldırılmaktadır. Bu bir tasfiye hareketidir. Cumhuriyetin kamusal değerlerinin tasfiyesidir yapılmak istenen. Şirketleşmenin devlet yönetimine hakim olmasıdır” dedi.
‘ÜLKENİN GELECEKSİZLEŞTİRİLMESİ’
Açıklamasında, “Bu topraklar ve varlıklar hepimize emanettir” ifadelerini kullanan Candan, bu satışlarla birlikte, ulus olmanın en önemli noktalarından olan toprak bütünlüğünün ekonomik olarak parçalanma tehdidi altında olduğunu savunarak, “Atatürk Orman Çiftliği başta olmak üzere, ülkenin göz bebeği kurumlarının her bir karış toprağı ve yapıları bize emanet edilmiştir. Bu artık ekonomik ve toplumsal darbedir. Ülkenin geleceksizleştirilmesidir. Yasalaşmasına izin vermemek hepimizin sorumluluğundadır” diye konuştu.
’15 TEMMUZ SONRASI SATIŞ POLİTİKALARI KAYGI VERİCİ
Tasarının söz konusu maddesinin Anayasaya aykırı olduğunu dile getiren Candan, Özelleştirme İdaresi’ne devredilmesi planlanan 111 kurumun varlıklarının şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanması gerektiğine işaret ederek, “15 Temmuz darbe girişim sonrasında, kent toprakları ve ülke varlıkları üzerinden yürütülen bu satış politikaları kaygı vericidir. Kültürel miras, ormanlar, yollar, bilim, sanat, savunma sanayi, insan hakları, fabrikalar, bankalar, hava, deniz, demiryolu ulaşımları, yer altı yer üstü kaynakları ve bir çok alanda hayatımıza dokunan kurumların varlıklarının özelleştirilmesini, çocuklarımızın geleceksizleştirilmesini kabul etmeyeceğiz. Fırsatçılığın olağanüstü halleri bu olsa gerek” görüşünü dile getirdi.
AYKUT ERDOĞDU: ‘DEVLET MALLARI PARÇA PARÇA SATILIP BÜYÜK PROJELERİN AÇIKLARI KAPATILACAK’
Öte yandan Milliyet Gazetesi yazarı Melih Aşık da tepki çeken tasarıya ilişkin görüşlerini köşesinde okurlarıyla paylaştı.
Melih Aşık’ın konuyla ilgili yazısı özetle şöyle:
“Konuyu CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu ile konuşuyoruz..
Örnek veriyor:
– Diyelim ki TRTnin Antalya’da çok değerli bir yaz kampı veya kullanmadığı bir istasyonu var. Yasa ile bu tesisler satılabilecek. Aslında kurumların bu şekilde parça parça satışı söz konusu…
– TRT o kampı isterse satamaz mıydı?
– Satardı ancak İhale Kanunu çerçevesinde hareket etmeye mecburdu. O zaman işlemler uzar, yolsuzluk zorlaşırdı. Özelleştirme İdaresi’nin satış mekanizması daha süratli işler. Malı kısa sürede istediğin fiyata istediğine satmak kolaylaşır.
Aynı zamanda Türkiye Varlık Fonu kuruluyor… Varlık Fonu:
‘Otoyollar, üçüncü köprü, üçüncü havalimanı, nükleer santral gibi büyük altyapı projelerine finansman sağlanması’nı öngörüyor.
Devlet malları parça parça satılıp Varlık Fonu aracılığıyla büyük projelerin açıkları kapatılacak. Oynanan oyunun özeti bu…”
Yusuf Yavuz
Odatv.com

image

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA