SON DAKİKA

Haberertesi

BANDIRMA’DA SANTRALE HAYIR

BANDIRMA’DA SANTRALE HAYIR
Bu haber 23 Kasım 2015 - 21:56 'de eklendi ve 450 views kez görüntülendi.

CHP BALIKESİR MİLLETVEKİLLERİNDEN TERMİK SANTRAL TEPKİSİ
CHP Balıkesir Milletvekilleri Ahmet Akın, Mehmet Tüm ve Namık Havutça Bandırma’da kurulması planlanan Termik Santrali ile ilgili Mecliste basın toplantısı düzenledi.
“ENERJİ KONUSUNDAKİ TERCİHLERİMİZ AKP’DEN FARKLI”
Akın, basın toplantısında şunları ifade etti.
“Ülkemizin kalkınması, halkımızın refahının artması için enerjiye ihtiyacımız olduğu hepimizin kabul ettiği bir gerçek. Ancak enerjiyi nasıl temin edeceğimizle, nasıl üreteceğimizle ilgili tercihlerimiz AKP’den farklı.
Bugün için enerjide büyük oranda dışarıya bağımlı olduğumuz ortada. İthalatta en yüksek parayı ödediğimiz kalemi enerji girdileri oluşturuyor.
Bir taraftan dış ticaret açığının en büyük sorumlusu olarak enerji girdileri gösteriliyor; diğer taraftan izlenen politika ile ithal enerji girdilerinin katlanarak artmasına neden olacak uygulamalara imza atılıyor.
AKP hükümeti hazırlamış olduğu strateji belgesinde 2013-2018 yılları arasında kömüre dayalı elektrik üretiminde %83’lük bir artış öngörüyor. Uygulamada bu orana ulaşılamayacağı görülse de kömüre dayalı elektrik santrallerinde de bir yatırım artışı olduğunu gözlemlemekteyiz. Yeni yatırımların pek çoğunun ithal kömüre dayalı olduğu ortaya çıkıyor.”
“DIŞA BAĞIMLI ENERJİ ÜRETİMİ”
“Balıkesir’de yapılması planlanan Paşaköy ve Bandırma Termik santrallerinde de ithal kömür kullanılacak. Bugün için elektrik üretimimizin %30’u kömüre dayalı termik santrallerden elde ediliyor. Bu santrallerde yakılacak kömürün de önemli miktarını dünyanın uzak ülkeleri dahil olmak üzere çeşitli başka ülkelerden temin ediyoruz. Sadece santrallerin yakıtı anlamında değil, enerji üretim teknolojileri ve ekipmanlarında da dışarıya bağımlı durumdayız.”
“TERMİK SANTRAL DOĞAL HAYATI YOK EDECEK”
Balıkesir halkı endişe içinde. Şirinçavuş’ta kurulması planlanan santralde bir yılda oluşacak ve ağır metaller ile radyoaktif elementler içeren 550 bin ton uçucu kül, 30 bin ton taban külleri ve 168 bin ton alçıtaşı sadece santralin içinde bulunduğu alan için değil civarında, etki alanında bulunan tüm yerleşim alanları için de tehlike oluşturuyor. Verimli toprakları, zengin bitki örtüsü, temiz havası, bol oksijeni ve turizm olanakları ile Balıkesir ülkemizin gözde şehirlerinden birisidir. Balıkesir halkı yaşadıkları yerin bu özelliklerinin yok olmasına razı değildir.”
“BALIKESİR FEDA EDİLMEMELİ”
“Genelde tüm ülkemizin özelde ise Balıkesir’imizin havası ve toprağı ithal kömüre dayalı enerji üretimine feda edilemez. Alternatiflerimiz vardır. Temiz, yeşil, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz, bu konudaki araştırmaları ve yatırımları desteklemeliyiz. Çağdaş, yenilikçi, temiz, doğaya, çevreye, insana, yaşama uygun yeni bir enerji politikası oluşturmalıyız. Ülkemizin enerji kaynakları fazlasıyla enerji ihtiyacımızı karşılayabilecek durumdadır. İthal kömüre mahkum değiliz. İnsanların yaşam alanlarına sahip çıkmasına; havasıyla, toprağı ile, suyu ile, doğası ile daha temiz bir ortamda yaşamak istemelerine saygı gösterilmelidir.
Buradan AKP iktidarını göreve, halkımızın sesini duymaya davet ediyorum.”

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA