SON DAKİKA

Haberertesi

AYDINLARDAN ERDOĞAN’A TEPKİ

AYDINLARDAN ERDOĞAN’A TEPKİ
Bu haber 13 Ocak 2016 - 12:08 'de eklendi ve 300 views kez görüntülendi.

DEMOKRASİ VA BARIŞI GETİRENE KADAR MÜCADELEYE DEVAM
Bildiriye imza veren akademisyenler, Erdoğan ve YÖK’ün yaptığı açıklamaların ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğunu dile getirdiler.
AYDINLAR ORTAK AÇIKLAMA YAPMIŞTI
1100’ün üzerinde akademisyenden barış çağrısı: “Bu suça ortak olmayacağız”
Güneydoğu illerindeki ‘abluka’nın bir an önce son bulmasını talep eden 1100’ün üzerindeki akademisyen, Barış için akademisyenler‘ oluşumunda yer alan aydınlar eş zamanlı olarak, İstanbul’da Taksim Gönen Otel’de ve Ankara’da Mülkiyeliler Birliği’ndeki çağrılarıyla ilgili basın açıklaması “Bu suça ortak olmayacağız” denilen bir bildiri yayınlamıştı.
YÖK HAREKETE GEÇTİ
“Barış için Akademisyenler Girişimi”nin yayınladığı barış bildirisi ile ilgili olarak rektörler ve Üniversitelerarası Kurul’u toplayan YÖK, “Teröre destek veren bildiri ile ilgili olarak hukuk çerçevesinde gereği yapılacak” açıklamasını yapmıştı.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Ortak açıklamaya tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bir grup akademisyen tarafından yayımlanan devletimizin, Güneydoğu’da sürmekte olan teröre karşı mücadelesini ‘katliam ve kıyım’ olarak niteleyen bildiri, tüm akademi camiasını zan altında bırakmaktadır.Teröre destek veren kişinin mesleği ve statüsü hiçbir demokratik ülkede kişiye imtiyaz sağlamaz, teröre destekçiliği hiçbir şekilde hafife alınamaz. Teröre destek veren bu bildiri, akademik özgürlük ile bağdaştırılamaz. Vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak devletin en temel görevidir. Bu bildiri ile ilgili olarak hukuk çerçevesinde gereği yapılacaktır. Rektörlerimiz ve Üniversitelerarası Kurul ile bu konuyu görüşmek üzere toplanacağız.” demişti
AKADEMİSYENLER: “FARKLI TEPKİ BEKLEMİYORDUK”
Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı:
Hem Cumhurbaşkanı’nın açıklaması hem de YÖK’ün inceleme başlatacağına yönelik ifadesi, ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır. ‘Hukukun gereği yerine getirilecek’ diyorlar, hukukun gereği ifade özgürlüğünü saygıyla karşılamak olmalı. Tabii bu yaklaşım, tartışma ortamlarını yok etmeye, muhalif sesleri ortadan kaldırmaya yönelik bir yaklaşım. Akademisyenler olarak farklı bir tepki beklemiyorduk. Biz sorumluluğumuzu yerine getirdik.
ÖNCE BARIŞ, SONRA ANAYASA
Prof. Dr. İzzettin Önder:
Birincisi eğer özgürlük ve demokrasi üzerinde konuşuyorsak bütün fikirlerin; saldırıların hedefi olmadan özgürce konuşulması lazım. İkincisi, Türkiye son 30 yılda çok kayıp vererek mücadele ettiği halde, soruna çözüm bulamadı. Bu da gösteriyor ki barış dışı yollarla insani bir çözüme ulaşmak mümkün değil. Onun için önce barış!. Sonra parlamento çatısı altında müzakere edilerek yeni anayasa yapımı çerçevesinde çözüm.
SINIRLARIMIZ DARALDI
Doç. Dr. Ayşe Gül Altınay:
Her aşamada hedef gösteriliyoruz. Metinde Türkiye’nin ulusal hukuku, uluslararası hukuku ve insan hakları hukukunu uygulanmasına bir davet vardı. Bu nasıl bir suç unsuru olabilir. Erdoğan’ın açıklamasında metni imzalayanlardan aşağılayıcı ifadelerle bahsedilmesi, hain ilan edilmeleri, artık ifade özgürlüğünün ve bilimin sözünün sınırlarının ne kadar daraldığını gösteriyor.
12 EYLÜL GÜNLERİNE DÖNÜŞ
Prof. Dr. Gençay Gürsoy:
1402’lik olma diye bir deyim vardı bizim zamanımızda. 12 Eylül döneminde, 150 kişilik bir kadro üniversiteden sorgusuz sualsiz, mahkeme kararı olmadan, kamu görevinde çalışmamak üzere atıldı. 12 Eylül günlerine geri dönüyoruz. O zaman bu icraatın başında bugün hayatta olmayan general vardı. Bu tehditlerin devam edeceği inancındayım. Alıştık, ama imza sahipleri adına söylüyorum, bu ülkeye demokrasiyi, barışı ve özgürlükleri getirene kadar devam edeceğiz.
İFADE HÜRRİYETİNİ KULLANDIK
Yrd. Doç. Erhan Keleşoğlu: Biz ifade hürriyetimizi kullandık. Akademi demek düşünceyi ifade hürriyeti demektir.
YÖK KARAR VERMİŞ BİLE
Dr: Ohannes Kılıçdağı: Verilen tepki, Türkiye siyasetinin çok iyi bildiği karalama, ihanetle suçlamaya, bastırmaya, korkutmaya odaklı. YÖK’ün toplu soruşturma tehdidiyse tam darbe veya tek parti dönemlerini çağrıştıran bir durum. YÖK bildirinin, ‘teröre destek verdiğine’ karar vermiş bile çünkü mantık cumhurbaşkanının dillendirdiğiyle aynı. Devletin her yaptığına onay vermiyorsan otomatikman terörden yanasın. Ara pozisyonları yok etmeye çalışan bu mantık çatışmayı derinleştirecektir, dolayısıyla kabullenmemek gerek.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA