SON DAKİKA

Haberertesi

AVCILAR’DA “LOZAN” DOSTLUĞU

AVCILAR’DA “LOZAN” DOSTLUĞU
Bu haber 30 Kasım 2016 - 9:38 'de eklendi ve 369 views kez görüntülendi.

İLÇEYE MÜBADİLLER ANITI, PARK VE RESTORASYON
1923 yılında Yunanistan Kayalar’dan Türkiye’ye göç edenlerin anısına ve Mübadele’nin 93. yılı sebebi ile Avcılar Ambarlı Köyiçi’nde yer alan Mübadil Anıtpark’ta, Avcılar Belediyesi tarafından düzenlenen Anma Töreni’nde Yunanistan’dan gelen misafirler ile Avcılarda yaşayan vatandaşlar bir araya geldi. ​
MAHALLENİN ÇEHRESİ DEĞİŞTİ
Avcılar Belediyesi’nin desteği ile binaları boyanıp, pencere önlerine saksıda çiçekler konularak, bölgeye eski görünümünün verilmesi sağlanan Ambarlı Köyiçi mevkiindeki Anma Töreni’ne katılımın yoğun olduğu gözlendi. İstanbul’un tek belediye konservatuarı olan Avcılar Belediyesi Konservatuarı öğrencilerinin mini bir konser de verdiği Anma Töreni’ne; CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Yunanistan’dan gelen Eordaea Belediye Başkan Yardımcısı Kaidis Apostolos, Rumeli Balkan Federasyonu Başkanı Ayhan Bölükbaşı, Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Başkanı Arif Ümit İşler, Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç, Ozanlar Derneği Başkanı Delikostas Mihalis, Yunanistan Kayalar Bölgesi Ozanlar Derneği Korosu ile çok sayıda Avcılarlı vatandaş katıldı.
BAŞKAN TOPRAK: “MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN DOĞDUĞU TOPRAKLARDAN GELENLER HOŞGELDİNİZ”
Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli Anma Töreni’nde açılış konuşmasında; “Lozan Antlaşması’ndan sonra bir Mübadele süreci yaşandı. Bu süreçten sonra insanlar kendi anayurtlarına dönmek durumunda kaldı. Gerek Türkler’in buraya,burada olan Rumlar’ın Yunanistan’a gitmesi gibi. Avcılar da Ambarlı da bunun şahididir. Bu belde Lozan Mübadelesiyle, Mübadil ile gelenler tarafından kurulmuş bir beldeden İstanbul’un metropol ilçesine dönüşmüştür. Ama biz anılarımızı hiç unutmayız. Gelenlerimizi de unutmadık, gidenlerimizi de unutmayız. Avcılar Ambarlı bu tarihe tanıklık eden bir mahallemizdir. Biz, Mübadele’yi bizden sonraki evlatlarımız da unutmasın diye bir anıtla ölümsüzleştirmek istedik. Buradaki evlerimizin de geçmişteki o pırıl pırıl haliyle hafızamızda yer etmesini istedik. Buradan göç edenlerin ve Kayalar’dan buraya gelen değerli hemşehrilerimizin varlığıyla ilgili düşüncelerimizi onlara ifade etmek istedik. Ambarlı Köyiçi’nde diktiğimiz Anıtımızda onları şöyle anlattık; Onlar Türkiye Cumhuriyet’ini ve Bayrağımızı kadın, erkek ve çocuk ellerinin üzerinde yücelttiler. Onun için biz iyi ki geldiniz diyoruz, Rumeli Balkanlar’dan Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu topraklardan gelenler iyi ki geldiniz. Bayrağımızı ve Vatanımızı yücelttiniz. İşte bu Anıt onun bir göstergesidir” dedi.
ÖZTÜRK YILMAZ’DAN TOPRAK’A ÖVGÜ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz; “ Sayın Başkanımız dinamik, çalışkan ve biz kendisiyle gurur duyuyoruz. Başkanımızın da söylediği gibi Mübadele ile bu topraklara gelenler, Türkiye Cumhuriyeti’ni yüceltenlerdir. Ben bu Anıt’ın da ilelebet bu çalışkanlığı, bu vatan sevgisini simge olarak taşıyacağına inanıyorum” dedi.
BAŞKAN TOPRAK 103 YAŞINDAKİ GÖÇMENİ EVİNDE ZİYARET ETTİ
Mübadele Anıtı önünde yapılan Anma Töreni’nin ardından, Mübadele yolu ile Avcılar’a gelip yerleşmiş ve bir tarihe tanıklık etmiş, asırlık çınar 103 yaşındaki Zehra Bilgi teyze ziyaret edildi.
AVCILAR MÜBADELE’NİN 93. YILINI SANATLA ANDI
​Mübadele’nin 93. yılı Anma Etkinlikleri, Barış Manço Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliklerle devam etti. Şef Garip Meriç Mansuroğlu yönetimindeki Lozan Mübadilleri Vakfı ve şef Kalogirou Konstandinos yönetimindeki Eordaea/Kayalar Ozanlar Derneği Koroları ortak konser verirken, Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi Dans Grubu’nun gösterileri de izleyenlerden tam not aldı.
image
FOTOĞRAFLAR: Avcılar Belediyesi Basın Bürosu

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA