SON DAKİKA

Haberertesi

ZEYTİN KENTİ EDREMİT’TE BİR İLK

ZEYTİN KENTİ EDREMİT’TE BİR İLK
Bu haber 17 Haziran 2021 - 6:49 'de eklendi ve 43 views kez görüntülendi.

HABER/Sait TEMUR
TÜRKİYE’NİN İLK ULUSLARARASI ZEYTİNYAĞI YARIŞMASI EDREMİT’TE GERÇEKLEŞTİ

Türkiye’nin ilk uluslararası zeytinyağı kalite yarışması olma özelliği taşıyan Anatolian IOOC, 9 ülkeden yirmi dört jüri üyesinin katılımıyla Edremit’te yapıldı. Edremit Belediyesi, Edremit Ticaret Odası ve Edremit Ticaret Borsası’nın katkılarıyla düzenlen yarışmanın ödülleri sahiplerini buldu.

BİR KENT BÖYLE KALKINIR: “EDREMİT TANINIYOR, ÜRETİCİ KAZANIYOR”

Dört ana kategoride 167 ödül verildi
29 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında yerli ve yabancı zeytinyağı tadımcıları tarafından yapılan kör tadımda test edilen 267 numuneden 167 adedi ödüle layık görüldü. Yarışmada tek çeşit, birden fazla çeşit, organik ve çeşnili olmak üzere dört ana kategoride yarışma yapıldı.
9 Ülkeden 24 Oleolog katıldı
Anatolian IOOC Uluslararası Zeytinyağı kalite yarışmasında 9 ülkeden 24 tadım profesyoneli yarışmada tadım yaptı. İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan, Çin, Japonya, İsrail, Tunus ve Türkiye’den de uzmanlar yer aldı.

Jüri ve katılımcı ülkelere teşekkür
Oleolog Birsen Can Pehlivan, “İlk yılımız olmasına rağmen Türkiye’de bu yarışmaya katılım sağlayan İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Tunus, Suudi Arabistan, Cezayir, Çin, Libya, Arjantin, İsrail, KKTC, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerden kaliteli zeytinyağı üreticilerine çok teşekkür ederim. Bu pandemi koşullarında büyük riskleri göze alıp Türkiye’ye gelen uluslararası jüri üyelerine destekleri için minnettarım.” dedi.

“Edremit iklim ve toprak olarak dünyada üç noktadan biri”

Edremit’in Zeytinli Mahallesi’nde üretim yapan Hüseyin Esen’e altın ödülü verdikten sonra konuşma yapan Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, “Edremit’in zeytinyağını marka haline getiren Hüseyin kardeşime çok teşekkür ediyorum bizi onurlandırdı. Edremit zeytinyağının başkenti diyoruz. Ama bu başkent konusunun çok kolay olmadığını öğrendik. İyi zeytinyağı üretebilmek için ciddi hassas bir süreç olduğunu öğrendik. Hasadından, yağ olana kadar gelen hassasiyetle takip edilmesi gereken bir süreci izledik. Edremit elbette ki iklimsel olarak, toprak olarak, dünyada üç yerden biri olduğu söylenir.” dedi.

“Bütün dünyada tanınır hale gelmeliyiz”
Arslan, sözlerinin devamında “Artık bunu söylemde değil, bütün dünyada bunu bu tür yarışmalarla tanınır hale getirmemiz lazım. Bu yarışmanın Edremit’te yapılmasının Edremit zeytinyağı adına da önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Ticaret Odası Başkanımız ve Borsa Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Yoğun katılım
Bronz, Gümüş, Altın ve Best Of The Best kategorilerinde verilen ödül törenine Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Edremit Kaymakamı Turgay Ünsal, Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Edremit Ticaret Odası Başkanı Coşkun Salon, Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş, Edremit Ticaret Borsası Başkanı Tarkan Denizer, Jüri Üyesi Mehmet Özgür Manisalı katıldı.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA