SON DAKİKA

Haberertesi

SOMA’LI MADENCİLERE HAYAL KIRIKLIĞI

SOMA’LI MADENCİLERE HAYAL KIRIKLIĞI
Bu haber 06 Ekim 2015 - 11:20 'de eklendi ve 474 views kez görüntülendi.

TMSF: “MADENCİLER TAZMİNATLARINI 24 AY TAKSİTLE ALABİLECEK”
Somalı madencilerin tazminatları ile ilgili TBMM’ye çok sayıda soru önergesi veren ancak hiçbirisine tatmin edici bir yanıt alamayan CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel işçilerin tazminatlarını bilgi edinme yasası kapsamında TMSF’ye sordu. TMSF’den gelen cevaba göre, işçiler Maden İş Sendikasının şirket ile imzaladığı protokole göre 24 ay taksitle tazminatlarını alabilecekler.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:
image
ÖZGÜR ÖZEL: “SOMALI MADENCİLERİN TAZMİNATLARI PUL OLDU”
“Bu yapılan iş hukuken de, ahlaken de sorunludur. Bugüne kadar zaten patronla işbirliği içinde işçilerin haklarını savunmadı, iş güvenliği ile ilgili tedbirler almadı, faciadan sonra işçilerin yanında olmadığı gibi o gün korkudan istifa edenleri Genel Merkez yöneticisi yaptı. Bunlar yetmedi, şimdi de oturdu 24 taksitle tazminat ödensin diye şirketle sözleşme imzaladı. Somalı işçilerin tazminatları pul oldu. Üstelik AKP’ye inanan işçiler şimdilerde haciz kıskacında. Seçimlerden önce AKP tazminatların ödeneceği sözünü vermişti. Bu söze güvenen işçiler faizle borç aldılar, kimisi de mevcut borçlarını imzalayacağına dair taahhüt bile imzaladı. Şimdi sendikanın işbirliği içinde işçiye atılan bu kazıktan sonra bazı işçiler taahhüdü ihlalden hapse girecek, kimisi haczin kıskacında ezilecek. Bu protokolü imzalayanlar önce işçiyi patrona sattılar, şimdi de işçiyi TMSF’ye sattılar. Bu protokolü imzalayanlar elbet bir gün hesap vereceklerdir. Sarı sendikayı bir kez daha kınıyorum.” dedi.
ÖZGÜR ÖZEL’DEN 20 SORU, TMSF’DEN 20 YANIT
Somalı madencilerin tazminatları ile ilgili TBMM’ye çok sayıda soru önergesi veren ancak hiçbirisine tatmin edici bir yanıt alamayan CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel işçilerin tazminatlarını bilgi edinme yasası kapsamında TMSF’ye sordu. Toplam 20 soruda madencilerin sorunlarını dile getiren Özel’e TMSF’den gelen yanıt tam bir hayal kırıklığı yarattı.
TMSF’NİN YANITINDAN BİR BÖLÜM
TMSF’ye devrolan Bank Ekspres A.Ş. alacaklarının tahsili sürecinde, İstanbul Avcılarda bulunan bir kısım taşınmazların edinilmesi/edindirilmesinden dolayı oluşan Fon alacağının tahsili için, Fon Kurulu kararı ile Alp GÜRKAN hakkında, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uyarınca takip başlatılmıştır.

Yapılan takipte amme borçlusu şahsın banka hesaplarına, şirket hisselerine ve muhtelif illerdeki gayrimenkullerine haciz konulmuştur. Haciz konulan varlıklar arasında Alp GÜRKAN’ın Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’deki %16,99 oranındaki 849.556 adet hissesi de bulunmaktadır. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. TMSF’nin borçlusu olmayıp, TMSF sadece amme borçlusu gerçek şahsın Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’deki hissesine haciz koyan alacaklı idare durumundadır.

Yasal takip sürecinde borçlu şahıs konuyu yargıya taşımış ve TMSF tarafından tesis edilen işlemlerin iptali istemiyle İstanbul İdare Mahkemelerinde TMSF aleyhine iptal davaları açmıştır. Davalar devam etmekte iken, TMSF tarafından Alp GÜRKAN’a ait bir kısım taşınmazlar 6183 sayılı Kanuna göre satışa çıkarılmış ise de, borçlunun TMSF’ye yaptığı sulh teklifi uyarınca bu taşınmazlar satıştan çekilmiştir.

TMSF bu süreçte, bir yandan Alp GÜRKAN’dan olan kamu alacağının tahsili işlemlerini yürütürken bir yandan da, elim vakıa nedeniyle mağdur olan işçilerimizin alacaklarının Sendika&TKİ&Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. koordinasyonu içinde ödenmesini teminen büyük bir hassasiyetle hareket etmiştir. Bu bakımdan, Alp GÜRKAN’ın sulh teklifi, TMSF karar organı olan Fon Kurulunca uygun bulunmuş ve ilgili şahıs ile bu konuda sulh sözleşmesi imzalanmıştır.
ŞİRKET, SENDİKA İLE ÖDEME PROTOKOLÜ İMZALADI
Mezkur sözleşmede, taşınmazların TMSF tarafından satışa çıkarılmasına neden olan ihtilaflı TMSF alacağı ile ilgili sorunun halli yürümekte olan davalara bırakılmış, işçi alacakları ile ilgili olarak da aşağıda detayı belirtilen işlemlerin yapılması taraflarca kararlaştırılmıştır. Buna göre, ilk aşamada Alp GÜRKAN’a ait olan İstanbul’daki bir taşınmaz 8.075.000.-TL bedelle TMSF tarafından satın alınmış, satın alma bedeli taşınmaz sahibine ödenmeyerek bu bedelin 6.185.494,64 TL’si işçilere ödenmiştir. Bakiye işçi alacaklarıyla ilgili sorunun çözüme kavuşturulması ile ilgili olarak da sulh sözleşmesinin imzalanmasından itibaren 3 ay süre verilmiştir. Bu süre içinde Şirket ile Türkiye Maden İşçileri Sendikası arasında 11.06.2015 tarihli bir protokol imzalanarak TMSF’ye ibraz edilmiş olup, bu protokole göre, 34.195.720,45 TL’lik işçi alacaklarının Ekim 2015’den başlamak üzere 23 ay taksitte Sendika aracılığı ile ödeneceği hususu protokol taraflarınca kararlaştırılmıştır.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA