SON DAKİKA

Haberertesi

ORHAN SARIBAL TARIM’IN KİTABINI YAZDI

ORHAN SARIBAL TARIM’IN KİTABINI YAZDI
Bu haber 15 Eylül 2021 - 7:13 'de eklendi ve 28 views kez görüntülendi.

HABER/Sait TEMUR
ÇİFTÇİMİZ BORÇLANIYOR, DESTEKLENMİYOR

CHP Bursa Milletvekili ve Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal “Türkiye’de Tarımın Durumu-AKP İktidarının 18 Yıllık Bilançosu” adlı kitabının tanıtımını İzmir’in Efes Selçuk ilçesinde bulunan “Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde” yaptı. 

SARIBAL: “ÇİFTÇİNİN BORCU 56 KAT ARTTI”

Tanıtım toplantısında konuşan Sarıbal, “Çiftçinin borcu son 18 yılda 56 kat arttı, 34 milyon dönümlük alan tarımsal üretimden çıktı. Yine son 18 yılda tarımsal ihracatımız 83 milyar dolar ama ithalatımız 114 milyar dolar.  Bu yaşananlar şunu gösteriyor. Tarım alanlarımız azalıyor, üretim yapacağımız alanlar azalıyor. Çiftçimiz borçlanıyor, desteklenmiyor. Desteklenmeyen çiftçi toprağını bırakıyor, kente göç ediyor. Kent yoksulluğunun temelini kırsaldaki yoksulluk oluşturuyor. Köyü kalındırabilirsek yoksulluğu da en aza indirebiliriz” dedi.

YOĞUN KATILIM

Tanıtım etkinliğine Orhan Sarıbal’ın yanı sıra CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, CHP İlçe Başkanları, parti üyeleri, üreticiler ve vatandaşlar katıldı. Söyleşi öncesinde CHP İlçe Örgütü’nü ziyaret eden Orhan Sarıbal ve Gülizar Biçer Karaca, Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü de gezdiler.
 
Başkan Sengel: Geleceğimiz Üretimde

Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal’ın yazdığı ve CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun önsözüyle yayımlanan bir kitabın tanıtım etkinliğinin Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde yapılmasının büyük bir mutluluk olduğunu belirterek sözlerine başlayan Başkan Sengel, “Her zaman söylediğim gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin fabrika ayarlarına geri dönmesi gerektiği bir noktada gelecek nesillere Türkiye’nin geleceğinin üretimde olduğunu anlatmak için Efes Tarlası Yaşam Köyü diye bir vizyon ortaya koyduk. Bu projeyi ortaya koyduğumuz ilk andan itibaren bu işi her zaman fikirleriyle destekleyen Sayın Orhan Sarıbal’a çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

SARIBAL: “KENT YOKSULLUĞUNUN TEMELİ KIRSAL YOKSULLUK”

Tanıtım toplantısının son konuşmasını ise Sarıbal yaptı. Türkiye’nin tarımda dışa bağımlı hale gelerek gıda egemenliğini kaybettiğini belirten Sarıbal, “Bu kitapla tarımda bugün karşılaştığımız tablonun nasıl ortaya çıktığına, tanıklık etmek, tarihe not düşmek ve bundan sonra geleceğin planını hep birlikte hazırlayalım istedik” diye sözlerine başladı. 

Tarımdaki hasar tespit tablosunu çarpıcı rakamlarla paylaşan Sarıbal şöyle devam etti: “Çiftçinin borcu son 18 yılda 56 kat arttı, 34 milyon dönümlük alan tarımsal üretimden çıktı. Yine son 18 yılda tarımsal ihracatımız 83 milyar dolar ama ithalatımız 114 milyar dolar.  Bu yaşananlar şunu gösteriyor. Tarım alanlarımız azalıyor, üretim yapacağımız alanlar azalıyor. Çiftçimiz borçlanıyor, desteklenmiyor. Desteklenmeyen çiftçi toprağını bırakıyor, kente göç ediyor. Kent yoksulluğunun temelini kırsaldaki yoksulluk oluşturuyor. Köyü kalındırabilirsek yoksulluğu da en aza indirebiliriz.”
 
Çözüm Birlikte Üretmek

Tarımdaki kötü gidişin önüne geçmek için çözüm önerilerini de aktaran Sarıbal, “İthalatı en aza indireceğiz. Tarım topraklarını koruyacağız. Planlı üretim yapacağız. Çiftçiyi destekleyeceğiz. Kooperatifler kuracağız. Küçük üreticiyi koruyacağız. Gençleri köye bağlayacağız. Çiftçimiz olmadan ekmek olmaz, çiftçimiz üretmeden kent ayakta kalamaz. Birlikte üretip hakça bölüşeceğiz” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın hazırladığı “Türkiye’de Tarımın Durumu-AKP İktidarının 18 Yıllık Bilançosu” kitabının tanıtım etkinliği Başkan Sengel’in Sarıbal ve CHP Bursa Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’ya teşekkürlerinin ardından son buldu.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA