SON DAKİKA

Haberertesi

MARMARA BÖLGESİNİN TEK KADIN BAŞKANI

MARMARA BÖLGESİNİN TEK KADIN BAŞKANI
Bu haber 04 Aralık 2014 - 20:18 'de eklendi ve 772 views kez görüntülendi.

AVCILAR BELEDİYE BAŞKANI HANDAN TOPRAK BENLİ’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Doğan Haber Ajansına (DHA) konuşan Avcılar belediye başkanı Dr. Handan Toprak Benli, kadınların siyasetteki yeri ve seçildiği makam ile ilgili görüşlerini açıkladı.
İŞTE O SÖYLEŞİ
imageo
İstanbul dahil Marmara Bölgesi’nin seçimle gelen tek yerel yöneticisi Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, “Bugünkü tablo ile bir kadın olarak gurur duymam mümkün değildir. Bu tablo işin ne kadar vahametini gösterir” dedi.
KADINLARIMIZ HAK ETTİKLERİ YERDE DEĞİL
image
‘Toprak Ana’ olarak tanınan geçen Mart ayında yapılan seçimde işbaşına gelen Avcılar Belediye Başkanı CHP’li Handan Toprak Benli, DHA muhabirine, Türkiye’nin kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 80’inci yıldönümünü değerlendirdi. Benli, Türkiye’nin bu hakkı en önce veren ülkelerden biri olduğunu, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı’nda kadın katılımını ve desteğini her aşamada gördüğünü söyledi. Benli, Atatürk’ün kadın konusunda reformu, rönesans yapılması gerektiğini Avrupa’daki birçok ülkeden çok önce 1930’larda atılan adımın sonunda kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği halde son 60 yıllık dönemde kadınların seçme ve seçilme yönünden hedeflenen düzeye gelemediğini hatta, gerilediğini anlatırken şöyle dedi:
“BENİM BÖYLESİNE BÜYÜK BİR BÖLGEDE TEK ADIN BELEDİYE BAŞKANI OLMAM KONUNUN VEHAMETİNİ GÖSTERİR”
image
“Türkiye Cumhuriyeti’nin en ileri, sosyo-kültürel yapısı en yüksek coğrafyasından birisi; Marmara Bölgesi’nde tek kadın belediye başkanı olması bu hakkın aynı zamanda ne kadar geriye gittiğinin göstergesidir. Bugünkü tablo ile bir kadın olarak gurur duymam mümkün değildir. Bu tablo işin vahametini, hangi duruma geldiğini, kadının seçme ve seçilme yönünden ne kadar gerilediğini gösterir. Kadın bir kere adaylaşamıyor. Kadının ekonomik yaşamda geriye gitmiş olması onun sosyal yaşamda ve siyasi yaşamda da geri kalmasına sebep olmaktadır. Kadının aday olabilmesi için hem zaman, hem de bir maddi güç ayırması gerekir. Toplumda kadına verilen; annelik, eş olmak, hastaya, yaşlıya, engelliye bakmak başta olmak üzere birçok görev ve sorumluluk var. Bu sorumlulukların yanı sıra para kazanacak, maddi güç elde etmesi ve aday olacak. Kadının bir yığın olumsuz bir rekabet ortamından çıkıp adaylaşıp ve kazanması, engelleri aşması çok zor.”
“KADIN KOTASI KESİNLİKLE ŞART”
Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, kadınların seçime girmesi ve yönetim kademesine girebilmesi için kesinlikle kota koşulu getirilmesi gerektiğini savundu. Benli, Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerinin CHP’deki gibi pozitif ayrımcılık yaparak kadınlar için kota uyguladığını anlatırken, Türkiye’de kadın akademisyenlerin oran, bilgi, becerisi ile zekası ile kendilerini kanıtladığını erkeklerden geri olmadıklarını gösterdiklerini vurguladı. Benli, kadınların siyaset yapabilmeleri için sosyal ve ekonomik altyapı gerektirdiği için mutlaka pozitif ayrımcılığı yapıp, kota getirmenin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. CHP’nin kadın ve gençlerin siyasette temsiline cinsiyet kotası getirilmesini olumlu bulduğunu kaydeden Başkan Handan Toprak Benli, “Ben 22 yıl boyunca Avcılar’da etkinlik yaparken, partime çeşitli kademelerde hizmet verirken aynı zamanda demokrasiye olan inancımızdan, tabip odasında ve çeşitli sivil toplum örgütlerinde sürekli, düzenli, kararlı, istikrarlı bir çalışma ile o süreç bizi buraya taşıdı. Ancak, bu her zaman mümkün olmayabiliyor” dedi.
“SEÇİLDİKTEN SONRA AVANTAJ”
Başkan Handan Toprak Benli, seçimi Başkan oluncaya kadar geçen sürecin kadınlar için dezavantaj olduğu halde sonraki süreçte bunun avantaja dönüştüğünü anlattı. Bir süre önce Brüksel’de AB programlarına katıldığını ifade eden Benli, temasları sırasında doktor, kadın ve 450 bin nüfuslu bir yerleşim biriminin kadın belediye başkanı olduğunu öğrenen insanların bakış açısının kendisine bambaşka prestij ve güven getirdiğini, şahsında oy veren insanların da güven arttığını kaydederek, “Diyorlar ki, ‘Avcılar halkı bir kadını belediye başkanı yapmış. Onların bilinç ve düzeyi üst noktalarda. Bu İstanbul ve Türkiye için de bir prestij oluyor” dedi.
“HEDEFİMİZ KADINI KORUNMAYA MUHTAÇ OLMAKTAN ÇIKARMAK”
Benli, kadını mutlaka özgürleştirmek, ekonomik ve sosyal yaşama katmanın büyük önem taşıdığını, devletin yapması gereken yaşlı, engellilere bakım gibi sosyal sorumlulukları onların omuzlarından alması gerektiğini bildirdi. Avcılar Belediye Başkanı Benli, Türkiye’de ilk kez bir ilçe belediyesinde kadın ve aile müdürlüğü kurduklarını, ‘kadın konukevi’ ismini verecekleri sığınma evleri oluşturmaya çalıştıklarını kaydederek, “Kadınları şiddete maruz kaldığında gidecek yeri olmadığında onları konuk edeceğiz. Kadınları ekonomik ve sosyal hayata katılımlarını sağlayarak toplumda yeniden ayakları üzerinde durabilen kimseye muhtaç olmayan en önemlisi de şiddete maruz kalmayan bir pozisyona getireceğiz” diye konuştu.
KAYAK: Avcılar Belediyesi

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA