SON DAKİKA

Haberertesi

KAFTANCIOĞLU VURULDUĞU YERDE ANILDI

KAFTANCIOĞLU VURULDUĞU YERDE ANILDI
Bu haber 11 Nisan 2021 - 19:35 'de eklendi ve 273 views kez görüntülendi.

HABER/Sait TEMUR
ÜMİT KAFTANCIOĞLU 41 YIL ÖNCE ŞİŞLİ’DE KATLEDİLMİŞTİ

Ümit Kaftancıoğlu, katledilişinin 41. yıl dönümünde, “Şişli Belediyesinin ev sahipliğinde,” Halk TV’de yayınlanan, Serhan Asker’in hazırlayıp sunduğu “Görkemli Hatıralar” programında anıldı.

OĞLU, GELİNİ, ARDAHAN’LI BELEDİYE BAŞKANLARI VE ATAOL BEHRAMOĞLU KAFTANCIOĞLU’NU ANLATTI

Serhan Asker’in hazırlayıp sunduğu Görkemli Hatıralar programında Ümit Kaftancıoğlu’nun oğlu Naki Kaftancıoğlu, eşi Canan Kaftancıoğlu, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir ve Şair, Yazar Ataol Behramoğlu Ümit Kaftancıoğlu’nu anlattılar.

BAŞKAN KESKİN; “İSMİNİ VURULDUĞU SOKAKTA YAŞATACAĞIZ”
Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu dünyadan bir Ümit Kaftancıoğlu geçti.
Ümit Kaftancıoğlu’nun adını alçaklar tarafından katledildiği sokağa vererek sonsuza kadar yaşatacağız.”
dedi.

ÜMİT KAFTANCIOĞLU KİMDİR?
Asıl adı Garip Tatar olan Ümit Kaftancıoğlu, yoksul bir ailenin çocuğuydu.
1935 yılında Ardahan’nın’ın Hanak ilçesine bağlı Saskara köyünde dünyaya geldi.

KÖY ENSTİTÜSÜ MEZUNU
Köydeki ilkokul eğitiminin ardından o dönem köy çocukları için tek kurtuluş yolu olan Köy Entitüsü’ne adım attı. Cılavuz Köy Enstitüsü’nü bitirip öğretmen oldu. Köy Enstitüsü yıllarını anlattığı Dönemeç adlı öykü kitabıyla 1970 yılında TRT Büyük Ödülü’nü alacaktı.

TEK HEDEFİ EĞİTİM OLDU
Ümit Kaftancıoğlu, enstitüyü bitirdikten sonra 3 yıl ilkokul öğretmenliği yaptı. Ardından yükseköğrenime devam etti. Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nü bitirdi. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra TRT’nin açtığı sınavı kazandı ve yeni bir dünyaya adım attı.

TRT YILLARI
TRT İstanbul Radyosu’nda “Av Bizim Avlak Bizim”, “Dilden Dile”, “Günden Güne”, “Yurdun Dört Bucağından”, “Köy Odası”, “Türk Halk Masalları” gibi programlarla halk kültürünü, halk âşıklarını, halkın sıkıntılarını mikrofona taşıdı. “Beyin Göçü” programında Türk vatandaşlarının yurt dışına gidip geri dönmek istememelerinin nedenlerini araştırdı. “Öğretmen ve Eğitimin Sorunları” programı ile de eğitime ışık tuttu. Özellikle Dilden Dile isimli yapım, yayımlandığı dönemde büyük ilgi görüyordu.

EVİNİN ÖNÜNDE KATLEDİLDİ

11 Nisan 1980 sabahı Ümit Kaftancıoğlu, her sabah olduğu gibi 13 yaşındaki kızı Pınar’ı okula bırakmak için Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi Ünsal Sokak’taki evinden çıkmıştı. Kızıyla arabaya yürüyorlardı. Nurcan Kaftancıoğlu, kızının beslenme çantasına elma koyup koymadığını hatırlayamayınca babasının peşinden giden kızını eve çağırdı. Geri dönüp annesiyle konuşan Pınar Kaftancıoğlu babasının yanına giderken iki kişi Ümit Kaftancıoğlu’na yaklaştı. Saldırganlar art arda ateş etmeye başladı. Ümit Kaftancıoğlu, kızının gözleri önünde 5 yerinden vurulmuştu. Hastaneye kaldırılan Ümit Kaftancıoğlu hayatını kaybetti.

“BENİ ESERLERİM YAŞATACAK”

Ailesi, Ümit Kaftancıoğlu’nun ölümünden sonra zor günler geçirdi. O dönemde teröre kurban gidenlerin yakınlarına bağlanan maaş Kaftancıoğlu ailesine bağlanmadı. Nurcan Kaftancıoğlu, eşiyle ilgili şunları anlatıyor:
Böbreklerinde ciddi bir rahatsızlık vardı. ‘Sen ölürsen biz ne yaparız, hiç olmazsa çocukları düşün’ dediğimde ‘Beni eserlerim yaşatacak, çocuklarım benimle iftihar edecekler. Onlara bir şey bırakmıyorum ama bir raf dolusu kitap bırakıyorum’ derdi.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA