SON DAKİKA

Haberertesi

“İNSANLIK” KAZANDI!

“İNSANLIK” KAZANDI!
Bu haber 14 Temmuz 2019 - 8:09 'de eklendi ve 126 views kez görüntülendi.

ANAYASA MAHKEMESİ MEHMET AKSOY’U HAKLI BULDU
Erdoğan ‘ucube’ diyerek yıktırdığı “İnsanlık Anıtı’nın” yıkımı haksız bulundu”
Anayasa Mahkemesi (AYM), Kars’ta dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın “ucube” dediği İnsan Anıtı’nın 2011’de yıkılması nedeniyle Heykeltraş Mehmet Aksoy’un anayasada güvence altına alınan ifade ve sanat hürriyetlerinin ihlal edildiğine karar verdi.
BEŞ YIL SONRA GELEN ADALET!

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre
Dönemin AKP’li Kars Belediyesi’nin kararı doğrultusunda Heykeltraş Mehmet Aksoy, 2006’da kenti kuşbakışı gören Üçler Tepesi’ne İnsanlık Anıtı yapmıştı. 2011’de Kars’a gelen dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, heykele “Ucube” demiş ve anıtın yıkılmasını istemişti.

Yıkım kararına karşı idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiş, ancak bölge idare mahkemesi bu kararı kaldırmıştı. Kars Belediyesi, heykelin yıkımı için ihaleye çıkmıştı. 272 bin TL’ye işi alan bir şirket, 26 Nisan 2011’de heykelin yıkımına başlamıştı. Yıkıma karşı yargı yolunun tükenmesi üzerine 2014 yılında Aksoy, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Yüksek mahkeme, başvuruyu 5 yıl sonra gündemine aldı. Dün toplanan AYM Genel Kurulu, heykelin yıkılması nedeniyle Aksoy’un ifade ve sanat özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi ve Aksoy’a tazminat ödenmesine hükmetti. Karar 6 muhalif üyeye karşılık 8 oyla alındı. Kararın gerekçesi iki ay içinde açıklanacak.
Erdoğan tazminata mahkûm olmuştu
Heykeltraş Mehmet Aksoy, anıta “ucube” dediği gerekçesiyle Erdoğan hakkında tazminat davası açmış, mahkeme 2015’te Erdoğan’ı 10 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkûm etmişti.
Barışın simgesi
İkiye ayrılmış bir insan figürü şeklinde yapılan heykelin barışı simgelediği açıklanmıştı.

MEHMET AKSOY NE DEDİ?

Cumhuriyet Yazarı Zeynep Oral’a konuşan Heykeltraş Mehmet Aksoy duygularını şöyle ifade ediyor: “Heykelimin yıkılışı günler geceler boyu aklımdan, gözümün önünden silinmedi. Her gece aynı rüyayı görüyordum… O iki insan kafasının koparılışı, gövdeden ayrılışı… Bedenim dağılıyordu. Elimden hiçbir şey gelmiyordu. Yıkıcılar bu işlemi Allahu ekber diyerek yaptılar.”
“Sanki ikiz çocuklarım öldürülüyordu ve hiçbir şey yapamıyordum. Her an demir bir pençe kalbimi sıkıştırıyordu. Ölümden beterdi. Öylesine büyük bir acz içindeydim… O acizliği kimse yaşamamalı.”
“Sonra direniş dönemi geldi. Yıkım olayı yurtiçinde, yurtdışında her yere yayıldı. Kamuoyu heykeli konuştu. Ülke gündemine oturdu olmayan heykel. Ben de bol bol heykel, mekân, ışık üzerine konuşmaya başladım. Her yerde heykel sanatını, heykeli anlattım.”
“Heykelim yokluğuyla var oldu. Bugün Kars’a giden yerli ya da yabancı turistlere rehberler, işte ‘İnsanlık Anıtı’ bu tepedeydi diye anlatıyorlar.”
“Doğrusu Taliban ülkesi durumuna dönüşmeyi hak etmemiştik. Bizim kültür düzeyimiz Taliban’dan farklıydı. Onun için mücadeleye devam ettim.”

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA