SON DAKİKA

Haberertesi

CHP’DEN MUHTARLAR İÇİN KANUN TEKLİFİ

CHP’DEN MUHTARLAR İÇİN KANUN TEKLİFİ
Bu haber 19 Ekim 2018 - 18:10 'de eklendi ve 125 views kez görüntülendi.

“19 EKİM MUHTARLAR GÜNÜNDE”MUHTARLARA ARMAĞAN
CHP, muhtarların sorunlarının çözülmesi için harekete geçti. CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen kanun teklifinde muhtarlıklara İl Özel İdaresi ve Belediye bütçelerinden para aktarılması ve muhtarların belediye meclis ve il genel meclisinin doğal üyesi olması istendi.
KANUN TEKLİFİNDE NELER VAR
CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, muhtarlarla ilgili TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. Teklifte “Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanun” “İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanunda” değişiklik öngörülüyor.
 
Teklifle muhtarlıkların, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişiliğine kavuşturulmasının yanı sıra muhtarların ilçe ve büyükşehir belediye meclisleri ile il genel meclisinin doğal üyesi haline getirilmesi önerildi.
 
Ayrıca köy muhtarlıklarına genel bütçe vergi gelirlerinden binde 5, şehir ve kasaba muhtarlıklarına ise belediyelere ödenen emlak ve çöp vergisi tahsilatından yüzde 1 oranında pay verilmesi teklif edildi.
 
Kanun teklifinin gerekçesinde muhtarların demokrasilerin en önemli unsurlarından biri olmasının yanı sıra merkezi idare için de bir yol gösterici olduğu anımsatıldı.
 
Gerekçede muhtarların toplumda hakettikleri konumda olmadıkları belirtilerek şöyle denildi:

BÜTÇE VE MECLİS ÜYELİĞİ HAKKI 
“Muhtarların, mahallelerinin ve köylerinin sorunları doğrudan belediye meclislerinde ve il genel meclislerinde dile getirmeleri vatandaşların sorunlarının doğrudan ilgili mercilere ulaşması bakımından önemlidir. Bu bakımdan muhtarlıkların idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişiliğine sahip olmaları ve şehir ve kasaba muhtarlarının bağlı bulundukları ilçe ve büyükşehir belediye meclislerinin, köy muhtarlarının ise il genel meclislerinin doğal üyesi olmaları ve ilgili konularda görüşlerinin alınması ve oy kullanmaları gerekmektedir. 
 
Muhtarlıklara, genel bütçeden ve belediyelere ödenen emlak ve çöp vergisi tahsilatından pay verilmesi muhtarlıkları derme çatma binalarda vatandaşlara hizmet vermekten kurtaracaktır. Ayrıca bazı hizmetlerin ulaşımında bürokratik işlemleri azaltacaktır.” 

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA