SON DAKİKA

Haberertesi

CHP’DEN ALEVİ RAPORU

CHP’DEN ALEVİ RAPORU
Bu haber 07 Kasım 2014 - 16:43 'de eklendi ve 647 views kez görüntülendi.

HERKES İÇİN İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ
Cumhuriyet Halk Partisi Alevilerin taleplerine yönelik somut öneriler içeren 10 maddelik ‘Herkes İçin İnanç Özgürlüğü’ raporunu açıkladı.
İSTANBUL İL MERKEZİNDE DUYRULDU
CHP İstanbul İl Başkanlığında düzenlenen basın toplantısına CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcıları Şafak Pavey ve Sezgin Tanrıkulu ve İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı katıldı.
ŞAFAK PAVEY: “ALEVİLLERİN İNANDIKLARI GİBİ YAŞAMAYA İHTİYAÇLARI VAR”
image
“Hiçbir inanç resmi otoriteye ‘ne olup, olmadığını’ kanıtlamakla yükümlü değildir” diyen Pavey, “Katı dogmalardan beslenen anlayış sonucu Alevilik ve Aleviler her zaman aşağılanan, dışlanan hor görülen ve saldırıya uğrayan bir inanç oldu. Ancak bu sosyal durum AKP iktidarı döneminde resmi ve meşru olarak ortak uygulamaya döndü. Alevileri sürekli yönetimden dışladı. Aleviler, sistematik bir biçimde kamu kurumlarında dışlamanın yanısıra kamusal alan ve ortak kullanım mekânlarında da dışlanmıştır. Aleviliğin tanımlanmaya değil, inandıkları gibi yaşamaya, hakarete, baskıya, katle uğramadan yaşamaya ihtiyacı vardır” Dedi.
RAPORDAN BAŞLIKLAR
image
Pavey, partisi tarafından hazırlanan, toplumsal birlikteliğin sağlanması ve sosyal barış için önerileri içeren 10 maddelik raporu okudu.
‘Herkes İçin İnanç Özgürlüğü’ adıyla hazırlanan rapordan özetler.
– Nüfus cüzdanlarındaki “din” hanesi kaldırılsın
– Zorunlu din dersleri kaldırılsın
– Alevi inancında özel önem taşıyan Hızır Orucu için her yıl Şubat ayının ikinci haftası Perşembe günü tatil ilan edilsin.
– Alevilerin kutsal bayramı olan Gadir Hum bayramı, Türkiye’deki “resmi bayramlar” arasına dahil edilsin
– Mevzuatta yer alan “ibadethane”, “ibadet yeri” ve “mabed” ifadeleri, “Cami, Mescid, Cemevi, Kilise, Havra ve Sinagolar” olarak şekilde yeniden düzenlensin
– Madımak Oteli müzeye dönüştürülsün
– Madımak katliamının yaşandığı 2 Temmuz günü “sevgi ve hoşgörü günü” ilan edilsin.
DİYANETİN BÜTÇESİ EŞİT KULLANILSIN
image
“Alevilerin can güvenliğini büyük risk altında tutan anlayışa karşı; hükümet ve TBMM’de gurubu bulunan bütün partilerin ortaklığıyla sosyal kampanyalar ve çalışmalar için ilk adımlar hızla atılmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin, sadece Sünni kesime aktarılması, diğer farklı inanç toplulukların aleyhine kullanılması, Alevilerin asimilasyonunu hızlandırmaktadır. Camilerin su, elektrik ve benzer kamu harcamalarını karşılayan Diyanet, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olarak diğer hiçbir inancın benzer harcamalarını karşılamamaktadır. Diyanete ayrılan bütçe, Alevilerin kurumları dâhil diğer bütün inançlarla eşit oranda paylaştırılmalıdır. Cemevlerinin, ibadethane mi, kültür evi mi olup olmadığını tanımlamak hükümetin ya da devletin resmi kurumu Diyanetin haddi değildir. Cemevlerinin özgür ve güven içinde varlığını sağlamak, tıpkı diğer inançlarda olduğu gibi devletin asli görevidir. Eğitimde farlılıkların gözetildiği bir yaklaşım esas alınmalı, 82 Anayasası’nda yer alan düzenleme yerine 1961 Anayasası’nın 19. maddesinde yer alan; ‘Din eğitimi ve öğrenimi, ancak kişilerin kendi isteğine ve küçüklerin de kanuni temsilcilerinin isteğine bağlıdır’ düzenlemesine uygun, seçmeli din dersleri getirilmelidir. Kamu kurumlarında din ve mezhep fişlemelerine, Alevi avcılığına son verilmeli, diğer ayrıştırılan topluluklarla birlikte pozitif ayrımcılıktan yararlandırılmalıdırlar.”

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA