SON DAKİKA

Haberertesi

CHP LİDERİ ARNAVUTLUK’TA

CHP LİDERİ ARNAVUTLUK’TA
Bu haber 22 Ağustos 2019 - 19:58 'de eklendi ve 234 views kez görüntülendi.

TİRAN KENTİNİN TOMOR DAĞINDAKİ BEKTAŞİ ETKİNLİĞİNDE HUZUR VE BARIŞ MESAJLARI
“Bektaşilik doğu ile batı arasında köprüdür.”

Arnavutluk Tiran Tomor Etkinliği’ne katılan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada “Bugün burada Türkiye ve Arnavutluk halklarına Hacı Bektaşi Veli’den miras kalan hoşgörü, adalet, kardeşlik ve insan sevgisi çiçek açmıştır” dedi.

CEMAL CANPOLAT VE ALİ KILIÇ DA EŞLİK ETTİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet bu sabah uçakla Tiran’a geldi.

Kılıçdaroğlu’na CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, önceki dönem CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç eşlik etti.

KILIÇDAROĞLU, ARNAVUTLUK CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Kılıçdaroğlu pasaport işlemlerinin ardından helikopterle etkinliklerin yapılacağı Tomar dağına geçerek, Dünya Bektaşiler Birliği tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Tomor Dağı Şenlikleri’ne katıldı. Burada bulunan Bektaşi dergahını ziyaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, Dünya Bektaşi Birliği Başkanı Dede Baba Edmond Mondi ile görüştü. CHP lideri Kılıçdaroğlu, daha sonra kurban kesim törenine katıldı. Kerbela’da Hz.Hüseyin ile birlikte şehit edilen Ali Abbas’ın türbesini de ziyaret eden Kılıçdaroğlu, etkinliğe katılan Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

BABA ALİ TOMORRİ ANITI TÖRENLE AÇILDI

İlir Meta’nın yanı sıra Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj ve Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi’nin de katıldığı Celal Abbas Tomor Dağı etkinliklerinde konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, “Geçen hafta Türkiye’de Hacıbektaş ilçesinde Hacı Bektaşi Veliyi andık. Bugün burada Ali Abbas’ın huzurundayız. Bu mekanın manevi ruhuyla yoğrulmuş güzellik ve huzurun küresel düzeyde yayılması dünyadaki tüm kavgaların son bulması inancıyla huzurlarınızdayım. Manevi dünyamızda zulme karşı sembol olmuş, Ali Abbas dönemin zalimlerine karşı mazlumlara Tomor Dağı’ndan su taşıyan altın kol olmuştur. Bugün burada Türkiye ve Arnavutluk halklarına Hacı Bektaşi Veli’den miras kalan hoşgörü, adalet, kardeşlik ve insan sevgisi çiçek açmıştır” dedi. Kılıçdaroğlu, “Tomor Dağında açmış bu çiçekler, 600 yıldır Sarı Saltuk, Hacı Baba, Gül Baba gibi Anadolu erenlerinin hoşgörü ve barış ruhuyla sulanmıştır. Bu ortak tarihin ve kültürün ışığında, yurtta barış cihanda barış şiarıyla hareket eden Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyeti kurar kurmaz yaptığı ilk anlaşmalardan birisi de Arnavutlukla imzaladığı dostluk anlaşması olmuştur. Anadolu’da ve Balkanlar’da yaşayan canların bundan sonra da Hacıbektaş ve Tiran’da her yıl düzenlenen bu etkinliklerle kardeşlik bağlarını daha da güçlendirerek yollarına devam edeceklerine inancım tamdır” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, Baba Ali Tomorri anıtının açılısını da yaptı. Kılıçdaroğlu’na ve Arnavutluk yetkililerin konuşmalarının ardından plaket verildi.

DOĞU İLE BATI ARASINDA BİR KÖPRÜ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ziyareti öncesinde Edmond Mondi bir süre Ali Kılıç ve Cemal Canpolat ile görüştü. Mondi burada yaptığı konuşmada “Kerbela savaşı bir demokrasi savaşıdır. İyiliğin ve kötülüğün arasındaki farkı anlamak için Kerbela bize yol gösteriyor. O gün din ile devlet işleri ayrıldı. Onun için her yıl insanlara sevgiyi ve kardeşliği vermesi için Allah’a kurban kesiyoruz. Buraya başta ABD, Mısır ve Avusturalya olmak üzere çok sayıda misafir geliyor. Bektaşilik Doğu ile batı arasında bir köprüdür” dedi.

600 YILDIR KUTLANIYOR

Arnavutluk’ta bulunan Tomor Dağı’nın zirvesi, Bektaşilerin ziyaret yeri olarak kabul edilen bir bölge. Bektaşilik dünyası için son derece önem taşıyan Tomor Dağı Şenlikleri, yaklaşık 600 yıldır her senenin Ağustos ayında düğün havasında kutlanıyor. Ayine katılır gibi törene katılan kadınlar “tennure” denilen beyaz bir elbise giyiyor. Dünya Bektaşilerini bir araya getiren etkinliği on binlerce Bektaşi katılıyor

Kaynak: Ali AÇAR/Cumhuriyet

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA