SON DAKİKA

Haberertesi

BÜYÜK ALEVİ KURULTAYI

BÜYÜK ALEVİ KURULTAYI
Bu haber 25 Aralık 2022 - 18:23 'de eklendi ve 113 views kez görüntülendi.

HABER/Sait TEMUR
LAİK VE DEMOKRATİK TÜRKİYE İÇİN

Yenikapı Gösteri Merkezi’nde düzenlenen “Büyük Alevi Kurultayı’na” ülkenin dört bir yanından binlerce kişi katıldı.

CELAL FIRAT: “CEMEVİ BAŞKANLIĞI OCAĞIMIZA İNCİR AĞACI DİKME KURUMUDUR”

Alevi kurumlarının “Laik ve demokratik Türkiye için” sloganıyla düzenlediği “Büyük Alevi Kurultayı” binlerce kişinin katılımıyla Yenikapı Gösteri Merkezi’nde yapıldı. Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, konuşmasında taleplerinin yerine getirilmediğini belirterek, “Bizim ısrarlı taleplerimizin karşılanması yerine, Kültür Bakanlığına bağlı kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığını, hiçbir koşulda kabul etmiyoruz. Burası bizi yok etme, ocağımıza incir ağacı dikme kurumudur.” dedi.

KILIÇDAROĞLU: “HUZUR, GÜVEN, KARDEŞLİK VE ÖZGÜRLÜK”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultaya gönderdiği mesajda şu ifadelere yer verdi.
“Değerli yurttaşlarım, kıymetli canlar, gerçekleştirdiğiniz bu önemli buluşmaya katılamadığım için fevkalade üzgünüm. Türkiye’yi eşit ve özgür bir geleceğe taşımak, inanç ve düşüncenin özgürlüğü için yürüdüğümüz bu uzun yolun sonunda, huzur olacak, güven ve kardeşlik olacak. Özgürlükler olacak. Sizlere saygı ve sevgilerimi sunuyor, her birinizi ayrı ayrı kucaklıyorum.”

Kurultaya HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da mesajlarıyla destek verirken, CHP, HDP ve TİP Milletvekilleri ile TKP, Sol Parti ve EMEP temsilcileri katıldılar.

KURUMLARIN ORTAK GÖRÜŞÜ: “CEMEVİ BAŞKANLIĞINI RED EDİYORUZ”

Alevi kurumları adına konuşanlar özellikle kararnameyle Kültür ve Turizm Bakanlığı altında kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Aleviliği tasfiye etmeye yönelik olduğunun altını çizdiler. Hem şikâyetlerini, sorunlarını hem de taleplerini dile getirdiler.

ÖNCELİKLİ TALEPLER
Temel talepler arasında cemevlerinin ibadethane olarak sayılması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevilere yönelik ayrımcılığın son bulması yer aldı.

CELAL FIRAT: “ALEVİ CUMHURBAŞKANI OLMAZ DİYORLAR, BAL GİBİ OLUR”

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat: “Alevi cumhurbaşkanı olmaz diyorlar. Biz de diyoruz ki bal gibi olur. Bizim taleplerimiz var: zorunlu din dersleri kaldırılsın, diyanet işleri başkanı lağvedilsin, cemevleri ibadethane olarak kabul edilsin istiyoruz.

-Alevilerin kendilerini özgürce ifade etmesi ve inançlarını özgürce yaşaması  kabul edilmesi gereken en temel hakkıdır. Bizim ısrarlı taleplerimizin karşılanması yerine, Kültür Bakanlığına bağlı kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı, hiçbir koşulda kabul etmiyoruz. Burası bizi yok etme, ocağımıza incir ağacı dikme kurumudur. Bizce yıkılası bir yerdir.”
dedi.

KURULTAY SONUÇ BİLDİRGESİ

Büyük Alevi Kurultayı Sonuç Bildirgesinde şunlara yer verildi.
“Alevi toplumumuzun meşru kurumlarının, ocaklarının, süreklerinin ve cümle canlarımızın bu kurultayda ortaya koydukları temel talepleri bir kez daha kamuoyuna ilan ediyoruz:
– Cemevlerinin ibadethane statüsünün kabul edilerek bu statünün gerektirdiği tüm hakların tanınması, el konulmuş dergahlarımızın ve mekanlarımızın geri iade edilmesi ve aleyhimize düzenlenmiş olan yasal düzenlemelerin geri çekilmesi;
– Toplumun tüm kesimlerine bir deli gömleği gibi giydirilen zorunlu din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması, toplumun tümüyle çağın gerisine savrulmasına neden olan eğitimin dinselleştirilmesinden vazgeçilmesi;
– Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, toplumun tümünü domine etmeye yönelik girişimlerden bir an önce elini çekerek temel siyasal sorunlarımız konusunda bir referans mercii olmaktan uzaklaştırılması ve nihayet tasfiyesine dönük adımların atılmaya başlanması;
– Gerek kamu kaynaklarının ve gerekse kamu kadrolarının liyakat, adalet ve eşitlik ilkelerine göre dağılımının sağlanması, başta Aleviler olmak üzere ötekileştirilen tüm kesimler aleyhine sürdürülen negatif ayrımcılığa derhal son verilmesi;
– Madımak’ın utanç müzesi yapılması;
– Alevilere karşı işlenen nefret suçlarının açığa çıkarılması ve bu gibi nefret suçlarının önüne geçilmesi için gerekli hukuki tedbirlerin alınması;
– Alevilere karşı yapılmış olan kıyım, katliam ve asimilasyon uygulamalarıyla yüzleşilmesi;
– Kutsal mekanlarımıza ve coğrafyamıza yönelik yağma, talan ve el koyma girişimlerine son verilmesi;
– Alevi yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirilmesinden vazgeçilmesi ve değiştirilen yerlerin isimlerinin iade edilmesi;
– Alevi inancında özel yeri olan günlerin resmi tatil ilan edilmesi;
– Kamusal yayıncılığın ayrımcılıktan arındırılması;
– Ve uzun sözün özü; eşit yurttaşlığı da içeren yeni bir Anayasa’nın yapılması taleplerini bir kez daha buradan ilan ediyoruz.

“ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUĞU YERİNE GETİRMEKTE KARARLIYIZ”

– Kurultayımız, eşitsizliklerin derinleştiği, demokrasinin ve temel insan haklarının rafa kaldırıldığı, laiklikten giderek uzaklaşıldığı, ayrımcılık ve şiddetin arttığı, politik gerilimlerin yükseldiği ve Alevilerin daha da ağır sorunlar yaşadığı bir dönemde yapıldığından, daha da önem kazanmaktadır.
– Biz Aleviler, geçmişte olduğu gibi bugün de birlikte yaşamanın sorumluluğunu bilerek, yeniden yaşanabilecek bir ülke özlemini gerçekleştirmek için üzerimize düşen sorumluluğu, son bir evimiz kalsa dahi yerine getirmekte kararlıyız.

“NE İSTİYORSAK HERKES İÇİN İSTİYORUZ”
– Ülkemizin geleceğinin konuşulduğu bugünlerde biz Aleviler, herkesin kendisini temsil ettiği demokratik parlamenter sistemden yana olduğumuzu bu kurultayda beyan ediyoruz. Bu kurultayda bir araya gelen bizler; laik, eşit ve özgür bir yaşamın sadece Alevilerin ihtiyacı değil, bu ülkede yaşayan herkesin ihtiyacı olduğunun bilincindeyiz.
– O yüzden, ne istiyorsak herkes için istiyoruz. Ne yapacaksak hep birlikte yapacağız. Tekrar söylüyoruz; asimilasyon ve yok etme politikalarına karşı, Seyit Nesimi’nin dediği, gibi iki cihana sığmayan bizler, Kültür Bakanlığı’na da torba yasaya da sığmayız. Aleviler vardır, Alevilik haktır.”

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA